fbpx
Menu & Search

Igrice uz koje smo odrasli

Igrice uz koje smo odrasli

Ako se osvrnemo na period stariji od prethodne tri decenije, shvatićemo da je uživanje u vožnji bilo rezervisano isključivo za odrasle. Sporadični primeri dobrog vozačkog iskustva kod dece, poput autića na pedale koji su se omasovili tek osamdesetih, unapređeni su pojavom prvih računarskih igrica. Dok su žetoni i sitan novac omogućavali neprevaziđen užitak na emulatorima i konzolama unutar prvih igraonica, Commodore 64, Atari 2600 ili Spectrum ZX uvukli su se u domove masa. Razmena i umnožavanje medija sa softverom doživelo je svoj vrhunac kada je čuveni novinar Zoran Modli putem radio talasa Beograda 202 emitovao signal programa i igrica koje je svako mogao da usnimi.

Pojava prvih personalnih računara sa monitorima koji su prikazivali tek dve boje, indirektno je zatražila od tadašnjih proizvođača softvera da svojim igrama ne zaobiđu i tu platformu. Iako su brojne trkačke simulacije bile manje igrive putem tastature i u početku stizale kasnije u odnosu na istu verziju pravljenu za konzolu, brži napredak personalnih računara doneo je i mnogo više mogućnosti za budućnost. Zato smo se danas provozali računarskom stazom sećanja i prisetili se naslova koje je većina vas mogla da igra na svim malopre navedenim platformama. Ako vas nakon pregleda ove liste udari nostalgija i poželite da posle dugog niza godina obrnete krug u svojoj omiljenoj igrici, ne zaboravite da prethodno na vaš Windows, Mac OS ili Linux računar instalirate DOSBox emulator, a nakon toga preuzmete igru putem dole naznačenih linkova. Uživajte!

 

1982 – Pole Position / 1983 – Pole Position 2

Prva igrica koja je proslavila 3D perspektivu, trkanje kroz čekpointe i ultimativni doživljaj vožnje putem simulatora (volan i papučice) u igraonicama.

Preuzmi Pole Position
Preuzmi Pole Position 2

 

1986 – Outrun

Albumom OutRun, specifičnim zvukom, oblačenjem i pre svega Ferrari Testarossom kao glavnom zvezdom njegovih spotova, francuski haus i sint-pop izvođač Kavinski nas danas podseća na legendarnu igricu čija PC verzija nikada nije mogla da dostigne standarde postavljene od strane one u arkadama!

Preuzmi Outrun

 

1987 – Crazy Cars / 1989 Crazy Cars 2 / 1992 – Crazy Cars 3

Od proste jurnjave u trećem licu sa CGA grafikom, do nastavka sa naprednijim spektrom boja u kojem je beg od policije u vašem Ferrariju F40 dodatno otežan lošim upravljanjem i teškim izbegavanjem nadolazećih prepreka, Crazy Cars serijal je trijumfovao trećim delom poznatijim kao Lamborghini: American Challenge!

Preuzmi Crazy Cars
Preuzmi Crazy Cars 2
Preuzmi Crazy Cars 3

 

1987 – Test Drive / 1989 – Test Drive 2: The Duel / 1990 – Test Drive 3: The Passion

Prva dva dela čuvenog Test Drive serijala su nas kroz CGA i kasnije VGA grafiku uvela u svet 2D trkanja tadašnjih superautomobila. Takmičenje u prvom licu protiv otkucaja sata ili kompjuterskog protivnika trećim delom je dobilo i opciju ponovljenog snimka u trećem licu i automobilima dizajniranim putem 3D poligona.

Preuzmi Test Drive Triple Pack

 

1987 – Turbo

Ako bismo Turbo uporedili sa nekom od današnjih hit igrica, onda bi to svakako bila Flappy Bird, popularna ptičica koja izjeda živce. Jednostavnost korišćenja komandi levo i desno za izbegavanje ostalih učesnika u saobraćaju u ovom slučaju je otežano sve bržim kretanjem koje je bilo nagrađeno većim brojem poena. Zvuči jednostavno, ali verujte da nije! Kao i Flappy Bird!

Preuzmi Turbo

 

1988 – Grand Prix Circuit

Sa interfejsom i doživljajem koje pruža malopre pomenuti Test Drive istog proizvođača Accolade, Grand Prix Circuit vam je pružio priliku da se za volanom Formule 1 oprobate na nekoj od tada aktuelnih staza ovog šampionata!

Preuzmi Grand Prix Circuit

 

1989 – Hard Drivin’ / 1990 – Race Drivin’

Revolucija realnog osećaja vožnje sa već oprobanim izbegavanjem prepreka, usponima, padovima i preskakanjima, još jedna je od odličnih igrica u nizu čija DOS PC verzija nikako nije mogla da parira originalnoj arkadnoj Atari verziji!

Preuzmi Hard Drivin’
Preuzmi Race Drivin’

 

1989 – Indianapolis 500: The Simulation

Ako simulacija Formule 1 nije zadovoljavala vaše 3D želje, estetske kriterijume i osećaj pri vožnji, Indy 500 vas je odličnom grafikom za to vreme, sjajnim zvukom i muzikom vodila kroz 25 milja dugu Indijanapolis trku. Na žalost, mogućnosti za trkanje na drugim stazama nije bilo, što je i glavna mana ove simulacije.

Preuzmi Indianapolis 500: The Simulation

 

1989 – Ivan ‘Ironman’ Stewart’s Super Off Road

Pored retke mogućnosti za off-road trkačko nadmetanje tog vremena iza kojeg je stao poznati Ivan „Ironman“ Stewart, ova igrica se izdvajala i zbog svog 3D izometrijsog pogleda na kompletnu stazu što je omogućavalo borbu čak četiri takmičara putem jedne tastature!

Preuzmi Ivan ‘Ironman’ Stewart’s Super Off Road

 

1989 – Street Rod / 1991 – Street Rod 2

Sa početnim budžetom za kupovinu nekog od ponuđenih polovnih automobila sa oglasa i ostatkom novca s kojim ste mogli da izvršite prve modifikacije na njemu, Street Rod je utemeljio drag i klasične trke putem kojih ste mogli da osvojite novac ili automobil vašeg protivnika. Napredak kroz igricu vodio vas je do kraja koji je od vas zahtevao da pobedite Kralja i njegov 1963. Chevrolet Corvette!

Preuzmite Street Rod
Preuzmite Street Rod 2

 

1989 – Vette!

U fantastičnom okruženju San Franciska i odlične grafike koja ga je verno repordukovala, vaš standardni, ZR1, Twin Turbo ili Sledgehammer Corvette učestvovao je u trkama sa drugim ljudskim ili kompjuterskim protivnicima. Ono što je drastično izdvojilo ovu igru u odnosu na konkurenciju tog vremena jeste mogućnost igranja multiplayer trkanja putem tadašnjih modema.

Preuzmi Vette!

 

1991 – Micro Machines / 1994 – Micro Machines: Turbo Tournament

https://www.youtube.com/watch?v=9m08miUSCHI

Popularni mikro autići poznatiji kao Micro Machines, ekranizovani su putem kompjuterske igre gde ste iz ptičije perspektive jurcali po kuhinjskom, odnosno bilijar stolu, ili nekoj drugoj površini koju možete pronaći u svačijem domu. Drugi deo je uneo osveženje u vidu odabira minijaturnih čamaca i naravno drugačijih staza.

Preuzmi Micro Machines
Preuzmi Micro Machines: Turbo Tournament

 

1992 – Car and Driver

Iako pomalo dosadan zbog nedostatka većeg broja kompjuterskih protivnika, Car and Driver je ponudio fenomenalan i realan osećaj vožnje uz veliki izbor automobila i staza.

Preuzmi Car and Driver

 

1992 – Lotus, The Ultimate Challenge

https://www.youtube.com/watch?v=RKYZBQMKRNY

Sa Outrun manirom trkačkog osećaja i izborom koji se svodi isključivo na tada aktuelne Lotus automobile, ovoga puta ste mogli da učestvujete i u definisanju parametara staze i okruženja, pa samim tim i težine vašeg trkačkog iskustva.

Preuzmi Lotus – The Ultimate Challenge

 

1993 – Slicks ’n Slide

Odlično isplanirano kretanje sa kontrolom brzine i adekvatnim proklizavanjem kroz krivine, napravilo je od ovog naslova možda i najbolje iskustvo igranja iz ptičije perspektive. Za autić manji od onog iz Micro Machines ste mogli da odaberete isključivo boju, ali je mogućnost takmičenja do četiri igrača preko iste tastature, uz ogroman izbor staza, to svakako nadomestilo.

Preuzmi Slicks ’n Slide

 

1994 – Need for Speed

Osnivač modernog arkadnog trkanja i prvi naslov iz serijala koji i danas traje je uz odličnu fiziku, okruženje i izbor automobila, ponudio i sjajnu 3D grafiku uz raspoloživu promenu položaja kamere od prvog do trećeg lica.

Preuzmi Need For Speed

 

1994 – Sega Rally Championship

Ako je NFS zakucao eksere u sanduk svakog prethodnog arkadnog trkačkog iskustva, Sega Rally Championship je pomerio stepen fenomenalnog i realističnog osećaja vožnje, pogotovo ako ste to iskustvo razvijali putem zvaničnog Sega Rally simulatora u igraonicama.

Preuzmi Sega Rally Championship

Autor teksta: Miloš Nikodijević

0 Comments