fbpx
Menu & Search

IMV Reno 4 TL Specijal – Više para, više muzike

IMV Reno 4 TL Specijal – Više para, više muzike

Kada je IMV iz Novog Mesta prošle godine kupcima ponudio „Reno 4 TL Specijal“, i istovremeno obećao da će to samo biti dopunska varijanta osnovnog modela, mislili smo: to je dobro, kupci će moći da biraju prema svome ukusu i džepu! Ali obećanja su splasnula – na tržištu je ostao samo R4 Specijal. Ko hoće slabiji, skromniji i jevtiniji R4 TL, ostaje praznih ruku. A vidite, to ne smatramo pravilnim!

Srećom smo već navikli na slična lukavstva pri prodaji automobila: pre nekolko godina je ista fabrika po sistemu „hoćeš-nećeš-moraš“ nudila Austine s dopunskom opremom; onda smo dobili skuplju Cimosovu Dijanu umesto jevtinijeg Spačega, pa skuplji GS Pallas umesto jevtinijeg Cluba; i ko zna neće li možda i Zastave 101 Super i Mediteran potisnuti osnovni model.

Čovek bi rekao da smo – kao kupci – probirljivi. Međutim, istina je negde drugde: iza zvučnih naziva Specijal, Super, Pllas, kriju se više cene, koje bi inače bilo teže opravdati.

Specijalna Četvorka

R4 TL Specijal je jedina Četvorka koja može da se kupi. Rok isporuke: 40 dana. To je dakle nova Četvorka, premijera prošlogodišnjeg avtomobilskog salona u Beogradu. Usavršena je u mnogim pojedinostima, ali u osnovi je i dalje onakva kao što je bila i pre šesnaest godina, kada je nastupila kao prvi Reno s pogonom na prednje točkove i s vratima na repu. Tada je to bio jedan od najrazumljivijih evropskih automobila.

Reno 4 je podesna kombi-limuzina, nekakav polukamiončić, koji je dovoljno brz i udoban za kratka rastojanja, a dovoljno mali i okretan i za gradsku gužvu. Takav prkosi mnogim savremenijim pronalascima na području automobilskih mališana – i još ne dolazi u obzir za staro gvožđe. Kod nas osvaja i dodatnim šarmom: da može da se kupi za dinare i da je – uprkos suviše visokoj ceni i dalje u području jevtinijih automobila. Reno 4 TL smo temeljno isprobali još pre tri godine i posle 50.000 pređenih kilometara zapevali mu odu.

Sada testiramo novu varijantu i pošto smo uvežbali da bez zamuckivanja i bez greške izgovaramo novo ime IMV Reno 4 TL Specijal, najpre ćemo da saopštimo šta na njemu ima novoga.

Glavni novitet je u motoru: umesto nekadašnjih 27 KS (DIN) pri 4700/min sad razvija 34 KS (DIN) pri 5000/min. Pri tome je radna zapremina ostala neizmenjena: 845 kubika. Veća snaga je dobijena zahvaljujući poboljšanoj bregastoj osovini (kraće vreme otvaranja ventila omogućava više obrtaje), promeni njenih komora za sagorevanje u cilindrima, drukčijem karburatoru i drukčijem prečistaču vazduha. Te promene nisu tolike da bi uticale na izdržljivost, jednostavnost i ekonomičnost motora. I više od toga! Posle 7500 pređenih kilometara izmerili smo prosečnu potrošnju 8,3 litra goriva na 100 km, što je za pola litra manje nego u toku prve etape supertersta pre tri godine. A pošto je i kompresija kao i ranije (8,0 : 1), ostaje još na snazi: kad bi obični benzin kod nas bio kvalitetniji, ne bismo u toku testa morali da sipamo gorivo super.

Istovremeno s promenama u motoru, fabrički mehaničari su zahvatili i u menjač: izmenili su odnose prvog stepena koji je sada maličice kraći, a opet ne toliko da bi to bitno uticalo na vozne osobine.

Performanse Specijala smo merili na aerodromskoj pisti, uz pomoć točka za merenje. Sada znamo: R4 TL Specijal je živaniji od R4 TL. S mesta do 100 km na čas ubrza u samo 10 sekunda brže od svog prethodnika. Razume se da je razlika prilikom merenja elastičnosti motora bila manja, a najveća brzina 111 km na čas je potpuno jednaka rezultatu prvog merenja Renoa 4 TL. Vozilu R4 TL koje je bilo kod nas na supertestu je najveća brzina rasla istovremeno s brojem pređenih kilometara, što znači paralelno s razrađenošću motora. Verovatno će i R4 TL Specijal na kraju dugotrajnog testa biti – brži.

Iako je bregasta osovina poboljšana, motor nove Četvorke i dalje ne voli suviše visoke obrtaje, tako da smo ovog puta stepene prenosa menjali tek pri nešto malo višim obrtajima nego pre tri godine. Kada se preteruje, motor se najpre oglasi nesnosnom bukom, a onda ventili polude. To znači da motor Specijala razvija doduše najveću snagu u višem području obrtaja, ali mu je zato rezerva snage manja nego ranije. Ali budući da je motor već po svojoj koncepciji sklon elastičnosti, preterivanje s obrtajima je sasvim suvišno, ako je vozač svestan toga što može da očekuje od pojedinog stepena prenosa. I Četvorka Specijal je naklonjena umerenoj vožnji, bez trkačkih ambicija. A za bezbednu vožnju ne samo da se zaboravi da njene performanse naglo slabe kad je suviše opterećena.

Da u ovoj Četvorci ima nešto više, vidi se već spolja po većim i četvrtastim prednjim žmigavcima odnosno pozicionim svetlima. Na repu piše: Specijal. A tablica sa oznakom Reno 4 TL je i dalje nemarno pričvršćena i potrebno je otprilike na svakih 300 kilometara pritisniti na njezino mesto. Spoljni retrovizor je sada okrugao i čvrstiji, ali na žalost u njemu se ne vidi mnogo.

U prostoru za putnike ima više noviteta koji se mogu koristiti. Sedišta su sada presvučena tkaninom, a nagim naslona prednjih sedišta možete da birate kako želite. Zapravo: sada se u Četvorki udobnije sedi, ali prednja sedišta i dalje ne obuhvataju telo dovoljno čvrsto, što pri brzom vijuganju smeta pre svega vozaču. Vozač i saputnik dobiju i pojaseve bezbednosti učvršćene na tri mesta, što je u skladu sa zakonom.

Upravljač je nov: preuzet je iz Renoa 5 i ima manji prečnik, ravne prečage i tapaciran srednji deo. Pravljen je od mat crne plastike.

Na tabli sa instrumentima je sve po starom. Novi su samo prekidači za kontrolu kočionog kruga (ako je sve u redu, upali se prilikom pritiska crvena sijalica) i alarmnih žmigavaca. Prekidač za alarmne žmigavce je ispod table s instrumentima i teže se dohvata – iako je mesto predviđeno za njega na pogodnijem mestu, ispred vozačeve levice. I još jedna mala radost: kad vozač isključi brisače, oni se automatski vrate u polazni položaj. Nekada je za tu radnju trebalo pritisnuti dugme prekidača.

Čovek se oseća prijatnije u Specijalu nego u ranijoj Četvorki. Iako je odnos stepena prenosa u upravljačkom mehanizmu neizmenjen, zato što je točak upravljača manji, potrebni su kraći pokreti ruku. Međutim, u fabrici su zaboravili za isto toliko skratiti i ručice uz upravljač, u kojima se sada sapliću ruke i bez potrebe ih uključuju. A kad bi se nas šta pitalo prilikom sastavljanja Četvorke, naredili bismo da se unutrašnji retrovizor stavi iznad gornje ivice stakla. Jednom zauvek.

Mladić s prednjim pogonom

Pošto donji postroj nije menjan, nismo Renoom Specijalom vozili između kegli. Zašto bismo, kad znamo: to je okretan i dovoljno bezbedan automobil, da se može bez bojazni po bezbednost naterivati kroz krivine. Budući da je motor smešten iza prednje osovine, nos nije suviše težak i pri vijuganju ne vuče preko spoljnih ivica puta. Poprečno naginjanje nema nikakvog drugo efekta sem izazivanja straha, jer Reno 4 s obzirom na svoju klasu, je vrlo stabilan automobil. Voli samo malo suviše da odigne unutrašnji pogonski točak, koji rado  proklizne i prilikom vijuganja bez potrebe rasipa snagu motora. Inače se automobilu umereno zanosi rep, tako da doživite i malo sportskog proklizavanja, ali uvek možete da ga blagovremeno obuzdate.

Renoom 4 TL Specijal još nismo imali problema: motor poslušno pali, samo kad je vrlo topao, potrebno je lukavstvo: pali se bez pritiskanja na gas i tek posle nekoliko ponovljenih zaokreta se nagazi pedala. Onda pali bez oklevanja.

Međutim, kočnice su neprijatne: zahvataju grubo sve dok se kočione obloge na zadnjim točkovima ne ugreju, i onda rep čučne. Mehaničari nisu uspeli da otklone tu grešku, a i mi i oni smatramo da za ovu manju krivicu snosi loš kvalitet materijala od kog su obloge pravljene.

Reno 4 TL Specijal je uprkos svojim poodmaklim godinama još automobil za koji može da se kaže „Razuman“. Zahvaljujući dodatnoj opremi, on je i prijatniji. A zahvaljujući ceni, dostupan je našim kupcima. Bojimo se samo da svi ljubitelji Renoa 4 nisu baš čeznuli za snažnijim motorom i udobnijim sedištima. I da bi oni zbog niže cene više voleli obične Četvorke. A sada to više nije mogućno.

Hvalimo:

 • izdržljiv, ekonomičan motor s dovoljno dobrim performansama
 • stabilan je na putu
 • petora vrata
 • prostran prtljažnik (prilagodljiv)
 • udobna sedišta
 • podesan upravljač i ručica menjača
 • udobno ogibljenje
 • dobra krajnja obrada
Ne hvalimo:

 • Zastareo oblik
 • Nedovoljno provetravanje
 • Loša vidljivost napred i pozadi
 • Bučan motor
 • Suviše visoka cena

Izvor: Avto Magazin, 3. maj 1977. godine

0 Comments