fbpx
Menu & Search

Jugoslovenski Golf prati trendove

Jugoslovenski Golf prati trendove

Tih i ujednačen zvuk četvorocilindričnog motora razbijao je tišinu dvorišta zgrade u centru Šapca i taj umirujući ritam klipova pripremao nas je za prizor kakav se retko susreće, ali dugo pamti. U boji slonove kosti, na zlatnim BBS felnama, iza velikih garažnih vrata se polako pomaljala ikona iz Tvornice Automobila Sarajevo — VW Golf sa uskim stop svetlima, kratkim metalnim branicima i oznakom JL na trećim vratima.

Uz pomoć Uroša, našeg domaćina, pronašli smo idealnu lokaciju u neposrednoj blizini železničke stanice. „Golf je TAS-ov sa četiri brzine i motorom od 1100 kubika, prva serija sa uskim štopkama. Uzet je od prvog vlasnika i sadašnja kilometraža mu je oko 60.000km.“ počeo je Goran „Motor nikada nije otvaran, a menjane su samo potrošne stvari: sajle kvačila, kočnice i gasa, svećice i slično.“ Takođe, Golf je osvežen delovima iz Volfsburga — kvake, maska, farovi i retrovizori zajedno sa po jednom maglenkom na braniku i BBS felnama upotpunjuju prepoznatljivi nemački oldschool izgled: „Mnogi su me pitali koje su to felne jer ih ne prepoznaju u ovoj kombinaciji boja. One su BBS sa Golfa Trojke, ali težim ka tome da na njega stavim BBS RS ili RM. Zbog felni sam morao da menjam opruge i amortizere. Pozadi imam 20mm prostora, a napred 5!“

„Žao mi je što ga nisam fotografisao kad sam ga tek uzeo. Tada je bio matiran, a limarija mu je malo popustila na rubovima, imao je nekoliko tačkica rđe. Sa desne strane je imao jednu ogrebotinu, ali uglavnom je bio kompletan, sa svim lajsnama i detaljima. Sve delove koje sam zamenio i dalje imam kod sebe“, proveo nas je Goran kroz stanje pre farbanja spoljašnjosti svog Golfa. Dok su stakla bila skinuta, Goran ih je potamnio samo za nijansu, a bezbojni vetrobran je zamenio onim sa zelenim prelivom.  „Unutrašnji izgled sam radio kao GTI — volan, Wolfsburg edition ručica menjača sa izgledom loptice za golf i centralna konzola. Enterijer ne bih ni radio da nije počeo da se kruni, ali su nebo i skaj ostali isti, a presvlačio sam samo platno.“

Tokom restauracije koja je u celosti izvedena u Šapcu, Goran je pazio na sve detalje: „Već 1979. godine, Volkswagen priprema karoseriju za plastične branike koji su se pojavili 1980. i ostavlja rupe iza zadnjih rubova. Nisam želeo da ih zatvorim jer su one karakteristične za moj automobil. Vratio sam i sve nalepnice na svoje mesto, baš onakve kakve su originalno bile.“ Svoje vatreno krštenje Golf je imao u avgustu prošle godine, kada je Goran na poziv Volkswagen Kluba Tivat krenuo na put do Crne Gore na šesti Međunarodni skup starih Volkswagena. Tek završen, Golf je uprkos vrućini, krivinama i gužvama bez problema, ali posle brojnih pauza i trinaest sati puta stigao u jadranski gradić. Zbog svakodnevnih obaveza, ali i očuvanja stanja u kom ga je doveo, Goran svog Golfa vozi retko, ali uživa u svakom pređenom kilometru.

Bez trunke preterivanja, u Goranovom Golfu smo uživali i mi, kao i nekoliko sugrađana koji su imali retku priliku da ga vide na ulici. Kao pravi automobil iz naroda, Golf dolazi u raznim oblicima, bojama i stanjima, a naš tip Golfa je uvek onaj koji je pažen kao član porodice.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

4 Comments

 1. 9 godina ago

  kakava prica stoji iza ove jedne zute maglenke napred ?
  na puno golf-ova je viđam ovako ali neznam razlog 🙂

 2. ggg
  9 godina ago

  top

 3. 9 godina ago

  Auto je u old-school stilu, prednja maglenka je na desnoj strani ispod branika, dok je zadnja sa leve strane. Jednostavno ovaj stil je uvazen sirom sveta.

 4. Zhorzh
  8 godina ago

  Bravo Pacika….odradjeno sa ukusom…