fbpx
Menu & Search

Drinski reli – Lagano Srbijom

Drinski reli – Lagano Srbijom

Oldtajmer reli Lagano Srbijom u organizaciji Turističkog putokaza i Perice Lukovića ovog septembra je posetio Podrinje. Zvanični početak Drinskog relija bio je 17. septembra u Ljuboviji, ali je okupljanje počelo već u Beogradu u jutarnjim satima, nakon čega je kolona krenula putevima Zapadne Srbije i niz Drinu. Na prvom odredištu, automobili su posetili osnovnu školu, nakon čega je mobilna izložba nastavljena u centru grada. U ranim večernjim časovima, reli je napustio Ljuboviju i stigao u etno selo Vrhpolje, mesto prvog prenoćišta.

Prvi dan relija obeležila je replika Auburn Speedstera 851 i njen vlasnik gospodin Bratislav Petković, ali su jednako zapažena bila i vojna i terenska vozila Land Rover 88, VW T181 i legendarni Willys MB. Miloš je put proveo u Triumphu TR6 Dalibora Ružića, predsednika Srpskog saveza za istorijska vozila, a društvo im je pravio još jedan jarkocrveni Triumph, Spitfire MK3. Goranov i Slađin Rekord bio je jedan od dva Opela koji su se otisnuli na put — iz Novog Sada, reliju se pridružio Bogdan u Kadettu B. Prisustvovala su još dva automobila o kojima ste skoro čitali: Brankova Alfa Giulia 1300TI i Borkov Volvo Amazon 123GT, u kom sam imao čast da budem suvozač.

Drugog dana druženja, naša prva stanica bio je drinski Soko Grad i manastir u njegovom podnožju. Nakon kratkog obilaska zdanja u kom se čuva zastava koju je ruski car Aleksandar I poklonio Karađorđu pred početak Prvog srpskog ustanka, reli je nastavljen u Malom Zvorniku. Loznica je bila sledeća stanica i posle izložbe u centralnoj pešačkoj zoni, kolona se zaputila ka Banji Koviljači, na otvaranje 5. Kraljevskog karnevala, na kom su nam se pridružila dva oldtajmera, Puch motocikl i još jedan Willys. Kao predvodnici šarenoj kostimiranoj povorci, oldtajmeri su je uveli na Banjski trg, u čijem su središtu ostali izloženi na radost meštana, gostiju Banje i posetilaca karnevala.

Posle noćenja u etno selu Sunčana reka, iz Mačve smo krenuli za Srem, na skup oldtajmera u Sremskoj Mitrovici, čime je naše upoznavanje sa Podrinjem završeno. Kroz odlično druženje i vožnju prelepim predelima, Drinski reli Lagano Srbijom nam je pružio jedno nezaboravno iskustvo i uz pomoć svih naših domaćina predstavio zapad Srbije u najboljem svetlu.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments