fbpx
Menu & Search

Luksuz i šarm američkog prestiža

Luksuz i šarm američkog prestiža

Malo je poznato da je Cadillac luksuzna marka sa možda najdužim stažom na domaćim drumovima, putevima pa i bespućima.

Verovali ili ne, prošlo je preko jednog veka od kad su se prvi automobili ovog cenjenog proizvđača pojavili u Srbiji, a imali su i veoma istaknutu ulogu u povlačenju srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu kao snažna, pouzdana i luksuzna štabska vozila. Tokom decenija, bili su prevoz uspšnih industrijalaca Kraljevine Jugoslavije a ni potonja komunistička birokratija kao ni sam Josip Broz Tito nisu ostali imuni na luksuz i šarm najprestižnijeg detroitskog čelika. Nikad toliko prisutan kao nemački luksuzni automobili, Cadillac je ipak, sve do danas, ostao u svesti populacije kao ultimativni američki auto koji se samo superlativima može opisati.

Opšte je poznato da su pedesete godine prošlog veka bile verovatno najbolja i najinteresantnija dekada u istoriji Cadillaca. Neverovatni oblici, bogatstvo hroma, poznati svemirski googie dizajn i fantastična motorizacija odlikovali su sve modele iz ovog perioda i promovisali ih u instant klasike automobilizma odmah nakon izlaska iz fabrike. Baš zbog svega toga, jedva smo čekali poziv da osetimo čari perfektnog Cadillac Sedan De Ville Series 62 iz 1958. čija pojava potpuno razbija monoton ulični dekor Beograda sastavljen od novih i plastičnih automobila. Stacioniran u jednoj beogradskoj garaži, specijalizovanoj za restauraciju klasičnih američkih automobila, ovaj impozantni primerak se može ponekad videti kako krstari bulevarima privlačeći pažnju gde god da se pojavi.

Uvežen iz domovine i restauriran u Srbiji, ovaj Cadillac Sedan de Ville je jedan od 23,989 primeraka napravljenih te godine. Sa baznom cenom od 5.497$ (preko 45.000 današnjih dolara) bio je jedan od najskupljih sedana na tržištu i svakako jedan od najprestižnijih. Ako biste želeli da shvatite kakvo je tržite bilo u Evropi i Americi krajem pedesetih, dovoljno je da pogledate tehničke specifikacije i listu opreme koju ovaj automobil poseduje. Pored snažnog V8 motora od 6 litara sa 310 ks i trostepene automatike, ’58 Sedan de Ville fascinira i enterijerom bogatim hromom, udobnim sedištima na struju, podizačima stakla i fabričkim klima uređajem koji je u stanju da rashladi prostranu unutrašnjost u roku od nekoliko sekundi. Lista dodatne opreme koja je bila dostupna je čak još fascinantnija i situirani kupci su mogli da dobiju razne igračke poput automatskog otvaranja prtljažnika, automatske farove, vazdušno vešanje pa čak i masku hladnjaka zlatne boje. Poređenja radi, u najvećem broju evropskih automobila iz tog perioda, klima je bila nezamisliva stvar, a maksimum je predstavljao radio prijemnik sa jednim zvučnikom.

Sigurno vas interesuje kako se Cadillac ponaša u vožnji i odmah treba reći da je to jedno potpuno posebno iskustvo, kako za vozača, tako i za putnike. Kada ste za volanom, postajete svesni snage moćnog V8 motora i vrlo brzo shvatite da se ovaj automobil ne može voziti ishitreno i oštro. Dimenzije su ograničavajući faktor, pogotovo u uskim ulicama, a tehnologija vešanja i kočnica zahteva da unapred znate šta radite i brzi manevri uvlačenja u parking mesto koje se pojavilo jednostavno ne odgovaraju karakteru ovog Cadillaca. Sa druge strane, snaga motora je opijajuća i svaki dodir papučice gasa anulira dve tone težine i ubrzava crni Cadillac nedvosmislenog autoriteta. Bilo kakav uspon ili opterećenje ne predstavljaju nikakav problem, a idealni scenario bi bilo krstarenje autoputem u potpunom luksuzu i stilu i sa Elvisom Presliyem na radiju. Iz perspektive putnika sa zadnjeg sedišta, utisak je sličan dok se sedi na udobnim sedištima i ostali saobraćaj posmatra sa visine.

Iako ovo nije prvi klasični američki automobil kao ni prvi Cadillac iz 50tih koji smo predstavili, svaki susret je poseban iz prostog razloga što su ovakva vozila veoma specifična, moćna i beskrajno šarmantna, pogotovo za ljubitelje automobila sa ovih prostora. Predstavljaju simbol jedne davno prošle ere u automobilizmu i popularnoj kulturi i podsećaju svakog poznavaoca da je pravi luksuz leži u tradiciji, imenu, specifičnim rešenjima i globalnoj legendi, te da moderni automobili, bez obzira na sve, nikad ne izazivaju ovakvu emociju kao skoro šezdeset godina star Cadillac.

Autor teksta: Vukašin Herbez
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments