fbpx
Menu & Search

Mašta postaje stvarnost

Mašta postaje stvarnost

Daleke 1971. godine, tadašnja jugoslovenska revija za automobilizam poznatija kao Avto magazin, izvestila je o nastanku prvog jugoslovenskog bolida. Iako je članak afirmativan i optimističan, poznavaoci domaćih automobilskih prilika su upućeni u ne tako slavan nastavak, da ne kažemo kontinuitet proizvodnje.


Za manje od godinu dana grupa stručnjaka Fabrike motora DMB na čelu sa ing. Kostom Savićem napravila je prvi jugoslovenski trkački automobil tipa bolid. U januaru 1970. godine doneta je odluka da se takav automobil izradi, i zahvaljujući entuzijazmu radnih ljudi već u decembru iste godine pojavio se na probnoj pisti. Tada su izvršena prva probna ispitivanja koja su pokazala izvanredne rezultate.

Motor DMB – 850 S

Zadatak je bio veoma specifičan. Trebalo je napraviti trkački automobil bolid po ugledu na već postojeće u svetu — ali jugoslovenski. Osnovna zamisao bila je da automobil bude nacionalni od delova koji se izrađuju kod nas za automobile zastava iz Kragujevca.

Za motor je izabrana sportska varijanta motora 100 D koji je poznat kao DMB 850 S, 4-taktni motor u redu sa 4 cilindra, hlađen vodom.

Ostali delovi, kao na primer: menjač — upravljački mehanizam itd. uzeti su od zastave 750 sa malim izmenama radi prilagođavanja konstrukciji.

Najveći problem u konstrukciji automobila predstavljao je položaj motora sa menjačem. Radi što veće stabilnosti automobila, motor je smešten ispred zadnje osovine čime je postignut bolji raspored težina. Cilindrični zupčanci za promenu smera okretanja točkova ugrađeni su na nosaču točka i omogućuju prilagođavanje automobila pisti na kojoj se vozi, bez većih investicija.

Oprema

Izgled ovog malog bolida oduševljava. Njegov oklop je sada od aluminijuma, ali biće zamenjen pleksiglasom. Unutrašnjost je kao i za sve bolide: na tabli s instrumentima je obrtomer, termometar za ulje i termometar za vodu i kontrolna sijalica za ulje. Ručica menjača nalazi se sa desne strane sedišta i ugrađena je u zid bolida.

Pošto menjač za motor 100 D ima i hod unazad, na ručici je napravljen graničnik kako ne bi došlo do pogrešnog prebacivanja u toku vožnje. Gume koje se koriste na probnom vozilu verovatno će biti zamenjene.

Tehnički podaci

Ovih dana će se ispitati ubrzanje i najveća brzina. Prema grubim merenjima ubrzanje od 0 do 100 km na sat je ispod 10 sek, a najveća brzina je preko 150 km/h. Stručnjaci fabrike ispituju mogućnost povećanja broja konjskih snaga od sadašnjih 40 na znatno veću cifru što bi uslovilo još bolje performanse automobila. Automobil je pravljen tako da u njega može da se ugradi i motor znatno veće zapremine. Stručnjaci fabrike DMB smatraju da će već sledeće godine početi proizvodnja bolida u manjim serijama od po desetak komada.

Motor u sredini pokreće zadnje točkove

MOTOR: 4 cilindra, četvorotaktni, smešten uzdužno, stublina 63,4 mm, hod 67 mm, radna zapremina 864 kubika, najveća snaga 40 KS, hlađenje vodom.

PRENOS SNAGE: četvorostepeni menjač (kao u zastavi 750), odnosi stepena prenosa: četvrti 0,896 : 1, treći 1,333 : 1, drugi 2,055 : 1, prvi 3,385 : 1, unazad 4,275 : 1, ručica menjača na podu.

KOČNICE: hidraulične, dvokružne, posebno za prednje i zadnje točkove.

TOČKOVI: gume napred 155 HR – 12 x As, nazad 165 HR- 13 x As.

DIMENZIJE I TEŽINA: družina 3700 mm, širina 1580 mm, međuosovinsko rastojanje 2300 mm, trag točkova napred 1320 mm, nazad 1380 mm, težina praznog vozila 380 kg.

OPREMA: na tabli s instrumentima: obrtomer, merači temparature ulja i vode, kontrolna sijalica za ulje.

PERFORMANSE: ubrzanja od 0 do 100 km na čas oko 10 sekunda, najveća brzina 150 km na čas.

Autor: Jovan Bandin
Izvor: Avto Magazin

23. jun 1971. godine

0 Comments