fbpx
Menu & Search

Memorijalni skup „Sait Hadžić“

Memorijalni skup „Sait Hadžić“

Povod za okupljanje velikog broja oldtajmera ispred jedne od najpoznatijih radionica u Srbiji ove nedelje nije bio tradicionalan. Nažalost, bio je to prerani odlazak Saita Hadžića, velikog kolekcionara i vrsnog restauratora zlatnih ruku. Iako se dugo borio sa bolešću, Sait nije propuštao većinu beogradskih skupova, te je sredinom aprila na skupu Udruženja istoričara automobilizma predstavio Packard kamion iz 1913. godine, koji je u nedelju, sada potpuno završen, imao svoje premijerno paljenje.

memorijalni-skup-sait-hadzic-01

Praćen aplauzom i gromoglasnim zvukom motora, Saitov sin Sale je poveo devedeset devet starog veterana Prvog svetskog rata u kratku vožnju. Tek restaurirani vojni kamion je ubrzo parkiran, a domaćin je svoje goste poveo u obilazak Saitove garaže, pred kojom je stajao predivni srebrni Mercedes-Benz 190SL. Iza poluotvorenih vrata, izloženi su bili Packard Super 8 Convertible, Jaguar Mk II i dve Pagode, dok je u radnom delu, punom priznanja, fotografija i detalja, stajao još jedan 190SL čijia se glava motora presijavala pod neonskim svetlom. O Saitu, njegovom delu, nasleđu i automobilima ćemo sigurno pričati i tako dati svoj skromni doprinost tome da sećanje na njegovo ime i besprekoran rad nikad ne izbledi.

memorijalni-skup-sait-hadzic-02

U radionici, završetak restauracije i dalje čeka Audijev kamion iz 1910. godine, još jedan učesnik Velikog rata, ovog puta branilac Beograda. Iako i dalje nije završen, jedini preostali primerak ovog kamiona danas izgleda neuporedivo bolje nego kada je izvučen iz Morave, u stanju koje gospodina Hadžića nije odvratilo od namere da ga vrati na velike drvene točkove. Kolona automobila se polako zaputila na Beogradski hipodrom, gde je, takođe u organizaciji Bore Nastasića i OTK Beograd, održana izložba.

memorijalni-skup-sait-hadzic-03

Uz topot konja u galopu, dečiju graju i poneko upozorenje da otvoreni krovovi i prozori nisu pozivnica za ulazak u automobil, izložba je trajala do ranih večernjih časova. Vek postojanja Hipodroma je dostojno obeležen, a sezona skupova se nastavlja u najsnažnijem tempu do sada. Iz pouzdanih izvora smo dobili informacije o nekim novim, zanimljivim automobilima koji se spremaju da izađu na ulice, no o njima ćemo više govoriti u narednim mesecima. Za kraj, verujemo da će memorijalni skup u čast Saita Hadžića postati deo oldtajmerske tradicije u Srbiji, upravo onako kako je gospodin Hadžić za života podizao njen kvalitet i svojim vanserijskim restauracijama je približavao svetskim standardima.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments