fbpx
Menu & Search

Zvezda u usponu

Zvezda u usponu

Iako je širom sveta decenijama bio etabliran kao automobil višeg srednjeg staleža, Mercedes-Benz je na našim prostorima uvek delio javnost. Sa jedne strane, bio je to automobil u kom se vozio lično Tito, a sa druge, pratila ga je reputacija tromog automobila za taksiste i gastarbajtere. Tako su Minika i serija W123 u kolektivnoj svesti ostale vezane za negativnu sliku, iako se u ostatku Evrope, a posebno u SAD sa punim pravom smatraju željenim klasicima. Ni naslednik ova dva automobila nije imao nimalo bolju sliku, posebno začinjenu turbulentnim vremenima u kojim se pojavio.

Naša skorašnja poseta Padovi uverila nas je da čak i obična W124 limuzina polako postaje zanimljiva kolekcionarima, ali u toj hijerarhiji daleko prednjače modeli sa dvoja vrata pod oznakama C124 i A124. Kao i prethodnici iz serija 123 i 115, Mercedesovi kupei su imali posebno mesto u ovdašnjoj automobilskoj mitologiji, najviše zbog toga što nisu mogli da budu povezani sa taksijem, a zbog svoje više cene su se retko pojavljivali parkirani iza kapija sa kamenim lavovima. Sa druge strane, oni su bili vezivani za sve i odmah filozofiju koja je svoj zenit doživela upravo u godinama kada je kupe verzija ovog automobila bila aktuelan model, a ta aura ga prati i danas, skoro trideset godina od predstavljanja javnosti.

Kada se sve predrasude i konotacije ostave po strani, Mercedes-Benz C124 je siguran budući klasik, te automobil koji je svojim kvalitetima zaslužio taj status. Ono što je mene privuklo njemu jesu odmerene linije koje su izdržale test vremena i njegova poslovična pouzdanost, a najviše osećaj ušuškanosti i sigurnosti u sedištima od kariranog štofa. Nakon nekoliko meseci potrage i kandidata koji nisu ispunili potrebne uslove, pojavio se pravi primerak. U Srbiju je došao dužim putem — 1991. godine je prodat u Nemačkoj, zatim je proveo nekoliko godina u Italiji, odakle je došao u Srbiju.

Kao i svaki automobil koji se bliži tridesetoj godini, i ovaj je došao sa svojim setom vrlina i mana. Među prvim su potpuno funkcionalan šiber, dobro očuvana karoserija te čuvena kombinacija štofa i drveta, dok o drugim radije ne bih, ali se ta lista svakom nedeljom smanjuje. Istina, njegov motor uprkos zapremini ne pruža nikakve pefrormanse koje bi ovaj automobil svrstale u sportske, ili izbliza uzbudljive automobile, ali to svejedno nije crta karaktera koja ga čini voljenim. Pre svega, to je osećaj spokoja tokom besciljnih gradskih vožnji, ili pak pri krstarenju otvorenim putevima, gde on pokazuje za koju je priliku zaista napravljen.

Čak i nakon tri decenije, te trenutka u vremenu kada je njegova vrednost na najnižoj tački, Mercedes-Benz C124 je zvezda koja sija istim sjajem kao i kada se rodila u aprilu 1987. godine. Kao poslednji Mercedesov kupe starog kova, ovaj automobil je moderni klasik čija renesansa tek dolazi.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments