fbpx
Menu & Search

Mini velikog karaktera

Mini velikog karaktera

Još sa prvom fotografijom Minija 1000 u West Highland Green boji koja je osvanula na Facebook profilu Studija 7, multimedijalne ekipe beogradskih umetnika koja se bavi fotografijom, grafičkim dizajnom, slikarstvom, grafitima, tetoviranjem i manje više svačim što dve ruke mogu stvoriti, interesovanje za ovaj projekat je raslo. Znao sam da će krajnji rezultat biti sjajan. Jedina dilema je bila šta će sa njim biti urađeno, a kako i koliko dobro nisu bili dovođeni u pitanje.

Mnogo meseci kasnije, sa Aleksandrom se nalazimo ispred jedne novobeogradske garaže, nezvaničnog stambenog mesta Studio 7 Minija. Dok se mališa suši u samo par metara udaljenoj perionici i priprema za poziranje, Aleksandar nam iz fascikle daje Minijevu fabričku knjigu, štampanu u Jugoslaviji, a 1978. godine dobijenu u beogradskom prodajnom salonu. Rasklapanje stativa je moglo da počne, a Mini je, u garažu uleteo u Italian Job maniru. Apsolutno se ne mogu pohvaliti znanjem o Minijima, ali, dok je Aleksandar otvarao njegova vrata, primetio sam drugačije tapacire, kao i sedišta sa vertikalnim prugama u nekoliko nijansi braon boje. Odmotavanjem priče, došli smo do sledećeg — u pitanju je bio Stripey LE 1000, serija proizvedena 1976. i ograničena na 3000 primeraka. Kada uzmemo u obzir da je primarno tržište Minijima bilo ono koje svoje volane preferira na desnoj strani, zaključak se nameće sam — ovo je jedna prilično ozbiljna stvar!

Aleksandar me je polako vodio kroz detalje. Spolja, najupečatljivije su bile dve diskretne zlatne linije koje su se protezale duž karoserije tik ispod prozora. Za njima, kederi prednjeg i zadnjeg stakla u sličnoj zlatnoj nijansi. A unutra, već pomenuti štofani enterijer, koji je Miniju davao veliku dozu britanske prefinjenosti. „Ceo svoj život, ovaj Mini je na Novom Beogradu“, objašnjava Aleksandar, „Sve ove godine, bio je kod jedne žene, koja dugo nikome nije htela da ga proda.“ Međutim, posle mnogo ubeđivanja, to se ipak dogodilo. A čak i onda, Mini je na svoj prvi servis otišao kod Đure, koji se do skoro nalazio na samo 500 metara od svoje dugogodišnje adrese.

Što se tiče iskustava kroz koje je Stripey prošao sa vlasnikom, možemo samo reći da su veoma bogata: Balkanske Minijade 2012. i 2013. godine, poziranja za editorijale, kalendare… I kao najvrednije iskustvo, posada Studio 7 Minija se na internacionalnom Mini skupu na Balatonu, u Mađarskoj, 2012. godine družila sa Raunom Altonenom, Letećim Fincem, legendarnim trkačem i najvećom Mini ikonom svih vremena. Vraćajući se na priču o automobilu, dolazimo do nezaobilaznog poglavlja u životu svakog mališana koji se vozi iz čistog vlasnikovog zadovoljstva — personalizaciji! Prvo što upada u oči je velika bela nalepnica na njegovom krovu, ali tu su i kugla 8 na ručici menjača, kao i Beti Bup u izdanju koje sigurno nikada niste videli na TVu. „Crtež na krovu u sebi sadrži drvo javora, po kafani ‘Drvo javorovo’ u kom mi je otkriven Mini. Tu su i broj sedam kao srećan broj, a tri keca simbolizuju ispravno razmišljanje.“ objašnjava Aleksandar značenje krovnog umetničkog dela koje je dizajnirao. Nijedna modifikacija ne kvari obeležja ograničene serije, te tako ne oduzima na originalnosti, a istovremeno dodaje na autentičnosti Aleksandrovog Minija. To je i dalje Stripey, samo obogaćen! Zbog Aleksandrovog posla koji za transport slika većeg formata zahteva karavan, Mini je nažalost na prodaju. Sa druge strane, zbog svih lepih iskustava koje je doživeo uz retko dobro očuvani i potpuno originalni Mini sa samo 80.000km na satu, ipak ne želi da ga se odrekne toliko lako. Kako sam kaže, radije će se snalaziti, nego ga prepuštati nasledniku sa nedovoljno mnogo obzira prema svemu kroz šta je mali četvorotočkaš prošao.

Sa poslednjim okidanjem Miloševog aparata, došlo je vreme da se pozdravimo sa Minijem. Iako smo sigurni da će on sigurno završiti u dobrim rukama, potajno se nadamo da ćemo ga na proleće viđati u Aleksandrovom društvu. Međutim, ako se to ne desi, uvek ćemo jedva čekati da čujemo nastavak njegove priče koju će nam pripovedati novi pravi vlasnik ovog Minija velikog karaktera.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

4 Comments

  1. Dragan
    11 godina ago

    Kako stupiti u kontakt sa vlasnikom ?

  2. […] Mini velikog karaktera […]

  3. […] Druga polovina pedesetih godina prošlog veka, donela je revoluciju u motorizaciji uskih evropskih ulica i tesnih parking mesta. Fiat 500 kao jedan od najsvetlijih primera takvih automobila, nije ostao usamljen. Britanski BMC je kao što svi već znate, putem svog Minija koji se pojavio ubrzo kasnije, takođe osvojio kako ulice, tako i srca kupaca. O klasičnom Miniju smo već pisali, kako za jedan oglas, tako i za Aleksandrov Stripey LE 1000. […]