fbpx
Menu & Search

Moderni snovi ugašenih automobilskih kompanija

Moderni snovi ugašenih automobilskih kompanija

U očekivanju prvog novog modela kompanije Borgward o čijem vaskrsnuću u vidu vizuelnog identiteta još ne znamo ništa, prethodne nedelje smo se prisetili slavne istorije te kompanije. Pomisao da više od pet decenija razdvaja staru i novu firmu, naterala nas je da pomislimo na još neke kultne marke koje više ne postoje i na to kako bi njihovi naslednici izgledali danas. Maštovitost i sloboda umetničkog izražaja dozvolili su mnoštvu nadarenih pojedinaca da takve snove sprovedu do realnosti crteža, 3d modela ili čak pravog modernog koncepta koji bi trebalo da  predstavlja današnje otelotvorenje slavnog pretka. Ovom prilikom izabrali smo pet automobilskih brendova i isto toliko njihovih modernih predstavnika koji sa manje ili više uspeha uspevaju da prenesu dizajnerski duh sopstvenog porodičnog stabla.

Tatra 603 – Tatra T8 Concept

Nakon Daimlera i Pežoa, Tatra je treća najstarija automobilska kompanija ikada, osnovana 1897. godine. Ako ne računamo proizvodnju kamiona, automobilski deo firme nestao je tokom devedesetih, sa poslednjim primercima Tatre MTX V8, tačnije njih pet. Ipak, ova firma duguje svoju popularnost predratnim i posleratnim streamline Tatrama, od kojih je poslednja koja istorijski zavređuje pažnju, Tatra T603. Upravo na osnovu ovog modela, industrijski dizajner Sasank Gopinathan je pokušao da kreira modernog naslednika sa oznakom T8.

Auto Union Type C (Silver Arrow) – Audi Rosemeyer

Iako je njegovo postojanje samo pretopljeno u ono što danas znamo kao Audi, Auto Union je bio respektabilan proizvođač vrhunskih automobila, koji se proslavio i u trkačkom segmentu. Njihove Srebrne strele su učestvovale i u Trci oko Kalemegdana, a prethodno su bili predstavljeni i na Sajmu automobila 1937. godine u Beogradu. Da bi osvežio sećanja starijih ljubitelja, naučio one mlađe delu istorije, ali i napravio promociju za ono što će kasnije postati Bugatti Veyron s obzirom da su delili isti W16 motor, Audi je tokom 2000. godine predstavio model Rosemeyer, imenovan po vozaču Berndu istog prezimena koji je za volanom jedne srebrne strele ostao poznat kao nekadašnji Grand Prix vozač.

Trabant 601 Universal – Trabant nT

Sa skoro tri miliona primeraka i proizvodnjom koja je trajala od 1963. do 1990. godine, Trabant 601 je ime koje je proslavilo ovu istočno-nemačku kompaniju. Na popularni Trabi danas se gleda sa većom blagonaklonošću nego u vreme kada je bio jedini priuštivi automobil za mnoge, pa je na bazi te nostalgije 2009. godine predstavljen konkretan prototip sa imenom nT. Njegov izgled bez sumnje pokazuje da se radi o verno prekopiranom dizajnu prethodnika napravljenog od duroplasta, ali u apsolutno modernijem ruhu i u nešto većim gabaritima, dok je za ispod haube najavljen električni motor.

Delage D8-120S – Delage Revival

Dok je na našim prostorima upamćen uglavnom kao marka vozila vezana za nekadašnju kraljevsku porodicu, francuski Delage je zapravo po svom sportskom karakteru, ali i luksuzu bio prepoznat širom sveta. Dve godine nakon što je 1935. godine otkupljen od strane firme Delahaye, na sajmu automobila u Parizu predstavljen je model Delage D8 120, sa osmocilindričnim 4.3L motorom i nestvarno lepom aero karoserijom. Te linije su dizajneru Thomasu Jossonu poslužile kao uzor za formiranje futurističkog koncepta, nastalog isključivo u cilju obogaćivanja sopstvenog portfolia.

Horch – Colani Horch Mega-Roadster

Kombinacija poznatih Colanijevih sumanutih kreacija i luksuza koji je tokom prve trećine prošlog veka predstavljala kompanija Horch, kasnije umrežena u tadašnji Auto Union, 1996. godine je izrodila Colani Horch Mega-Roadster. Da je opstao, sumnjamo da bi Horch danas izgledao baš ovako, ali s obzirom da se niko drugi nije latio konkretnog posla, Luigi Colani će ostati upamćen po još jednom dizajnerskom rešenju koje svakako ne beži previše od zadatka. Nesvakidašnji oblik automobila začinjen je jednim od najzanimljivijih znakova koje hauba jednog vozila može da ponese, gde se gola devojka tokom fiktivne brze vožnje jednom rukom bori za goli život održavajući se na automobilu, a drugom srčano i borbeno drži znak ove nekada poznate nemačke marke.

Imate li vi neki adekvatan predlog za nas? 🙂

Autor teksta: Miloš Nikodijević

0 Comments