fbpx
Menu & Search

Nacionalno blago

Nacionalno blago

Oni su nas vozili u Trst po farmerke, vozili su nas na more, omogućili su nam da se trkamo… čak su odigrali i prvu automobilsku fudbalsku utakmicu u Evropi. Subota 24. avgust je bila posvećena njima.

Jedina institucija koja na pravi način evocira uspomene na neka prošla vremena i nekadašnju državu, ugostila je na svom platou tridesetak primeraka automobila koji je kroz skoro milionsku proizvodnju, nekad masovno krstario ovim prostorima. Kroz ovu privremenu, ali višesatnu postavku Muzeja istorije Jugoslavije, Udruženje istoričara automobilizma i Udruženje ljubitelja Fića iz Kragujevca, okupilo je modele Zastava 600, 750 i 850, koji su vratili starije posetioce u njihovo zlatno vreme, a mlađima pokušali da dočaraju čitav kult nacionalne klase.

Ako ne računamo primerke sa ugrađenim „Abarth“ motorom koji su bili retki, Fića ne može da se pohvali obiljem tehničke specifikacije ili impresivnijim performansama, ali su zato njihovi vlasnici mogli da se pohvale uspomenama za koje ih njihovi automobili vežu.

fica skup zastava nacionalna klasa predavanje

Pošto su automobili i posetioci zauzeli svoja mesta na platou oko 11 časova, zainteresovani su skup nastavili sat vremena kasnije u bioskopskoj sali muzeja, gde su mogli da čuju predavanje o počecima proizvodnje Fiće, ali i o Zastavi 1400 BJ, prvom putničkom modelu koji se proizvodio u Kragujevcu.

Za to vreme, na platou je trajao izbor za najlepšeg na izložbi, a oni koji su vredni posebnog spominjanja su osim par „Abarthovanih“, jedan beli Fića „kontraš“ kao i primerak van konkurencije i česti posetilac svih skupova oldtajmera, Fiat 500C Belvedere.

Skup je kako je i najavljeno, završen revijalnom vožnjom po ulicama Beograda, a uspešno održavanje drugu godinu za redom, najavljuje nastavak započete tradicije. Vidimo se sledeće godine.

2 Comments

  1. sven
    9 godina ago

    lep sajt, extra fotke i zanimljiv text. keep up the good work 😉