fbpx
Menu & Search

Najava – Treća trka Moped Endurance Kupa u subotu 09. septembra na Ada Huji (Foto + Video)

Najava – Treća trka Moped Endurance Kupa u subotu 09. septembra na Ada Huji (Foto + Video)

Treća trka Moped Endurance Kupa – Memorijal Draženko Tintor održaće se na stazi Kart-moto centra Ada Huja u subotu, 9. septembra. Planirano je da trka počne u 23 časa i traje sve do 3 časa iza ponoći, dok treninzi počinju već od 19 časova.

Memorijal se održava u čast Draženka Tintora, šampiona Srbije u motociklizmu, koji je život izgubio tokom trke na stazi Zalužani kraj Banja Luke 6. avgusta ove godine.

Moped Endurance Kup predstavlja amaterski kup u vožnji mopeda na trkama izdržljivosti koji je do sada okupio više od 60 takmičarskih timova i preko 3000 gledalaca. Kako organizori očekuju još veći broj takmičara, u subotu će se prvo voziti kvalifikacije, a 36 najbržih timova takmičiće se u zvaničnoj trci.

„Endurance disciplina, odnosno trke izdržljivosti, predstavljaju specifičnu disciplinu koja se vozi u svetu, ali do sada u Srbiji nije vožena. Najpopularnije trke su 24 sata Le Mana i 8 sati Suzuke, a na trkama svetskog Endurance prvenstva učešće su uzimali i timovi iz Srbije“, kaže Igor Gašparević, osnivač i organizator Moped Endurance Kupa.

Tokom četiri sata trke, na jednom mopedu smenjuju se tri takmičara u okviru tima. Jedan takmičar može da vozi najviše sat vremena, a prilikom zamene vozača, u pit stopu se doliva gorivo i vrše minimalne popravke i prepravke na mopedima.

„U skladu sa situcijom u Srbiji, domaći Endurance kup je prilagođen mogućnostima, pa se tako na karting stazama trkaju mopedi sa automatskim menjačem, uz dozovljene minimalne izmene, kako bi takmičari bili što ravnopravniji, a trke zanimljivije“, dodaje Gašparević.

Do sada su u okviru Kupa odvezene dve trke – jedna na Adi Huji u Beogradu, a druga u Kuli. Petar Šarčev, jedan od vozača tima koji je trenutno vodeći u šampionatu, ističe da je Moped Endurance Kup posebno značajan za srpski moto sport jer privlači veliki broj takmičara, ali i publike.

„Mnogi ljudi se sećaju trka na Sajmu i Banjici i poistovećuju Moped Endurance Kup sa tim legendarnim manifestacijama, što dovoljno govori. Radujem se i sledećoj sezoni za koju verujem da će biti bar duplo bolja i zanimljivija“, ističe Šarčev.

Posebnu draž ovom Kupu daju takmičari koji su se prvi put okušali na stazi. Iako amateri, podjednako se dobro zabavljaju na trkama.

„Na prethodnoj trci smo praktično sa parkinga izašli na stazu, pa i ne čudi što smo bili najsporiji. Vodimo se logikom da je bitno učestvovati i dobro se zabavljati. Drago mi je da se ovakva takmičenja, koja su bila davno zaboravljena, vraćaju na staze. Mi smo uživali i na prethodnoj trci, ali sada smo se već ozbiljnije spremili i zacrtali realan cilj – da uđemo među deset najbržih timova“, kaže Radovan Vuletić, najsportiji vozač Kupa.

Kako ovoga puta ulaz na parking samog Kart-moto centra na Adi Huji neće biti dozvoljen, organizatori apeluju na gledaoce da svoja vozila parkiraju na neki od obližnjih parkinga, kako se ne bi stvarala dodatna gužva. Ulaz za gledaoce je besplatan, a satnica je sledeća:

 • 18:00 – 18:45 Tehnički prijem
 • 19:00 – 19:15 Slobodan trening 1
 • 19:30 – 19:45 Briefing
 • 20:00 – 20:15 Slobodan trening 2
 • 20:45 – 20:55 Kvalifikacije 1 – Prvi vozač
 • 21:00 – 21:10 Kvalifikacije 1 – Drugi vozač
 • 21:15 – 21:30 Kvalifikacije 1 – Treći vozač
 • 21:45 – 21:55 Kvalifikacije 2 – Prvi vozač
 • 22:00 – 22:10 Kvalifikacije 2 – Drugi vozač
 • 22:15 – 22:25 Kvalifikacije 2 – Treći vozač
 • 23:00 Start trke
 • 03:00 – 03:10 Pregled pet prvoplasiranih mopeda
 • 03:15 – 03:30 Vreme za prigovore
 • 03:30 Proglašenje pobednika

Fotografije: Vojislav Vujanić

0 Comments