O nama

Težnja ka stilskom savršenstvu nekadašnjih automobila, bez obzira na njihovu cenu i kvalitet izrade, svrstavala ih je u sredstva za uživanje, pre nego u statusni simbol. U kombinaciji sa periodom u kojem su nastali, koje je gajilo veću jednakost nasuprot materijalne superiornosti pojedinaca, za rezultat je dalo funkcionalno društvo i ponosne individue, jednake među različitima.

Moderno vreme je sve izmenilo. Ubrzani tempo i način života su uz otežani materijalni opstanak, doveli do odricanja od mnogih sloboda. Sa nestajanjem većeg dela plemenitih društveno-civilizacijskih tekovina i saosećanja sa ostatkom celine, ni beg kroz puko izražavanje individualnosti i ličnih snova, nije povratio nekadašnju idilu.

Sve ovo se odrazilo i na auto-industriju. Iako postoje svetli primeri, iako većina današnjih vozila pruža veći komfor i bezbednost, generički izgled i korišćenje sve jeftinijih materijala uz masovni nedostatak karaktera, stila i maštovitosti dizajna, doneli su mnogo “istih” automobila, ali sada u neravnopravnom društvu.

Stvaranjem Autoslavia zajednice, želimo da podstaknemo sve, a pogotovo pojedince koji odolevaju novonastalim okolnostima, na očuvanje i restauraciju ovdašnjeg automobilskog nasleđa. Želimo da zabeležimo i sačuvamo priče njihovih nekadašnjih i sadašnjih vlasnika, kao i sve ono što je proisteklo iz perioda najveće motorizacije ovih prostora. To je ujedno i glavni razlog našeg povratka na period postojanja nekadašnje države.

Kult života, kulture i umetnosti, isprepletan sa turizmom, privredom i industrijom, ostao je delom nepoznanica i nama samima, a pogotovo strancima. Zemlja koja je imala more Grčke, šarm Italije, noćni život Pariza, luksuz Monaka i prestonički osećaj Londona, nudila je apsolutno sve, pa je tako formirala celinu sveta u malom. Pomenuta masovna motorizacija, povezala je zemlju kao nikad pre i stvorila nebrojano mnogo priča koje su ostale na nama da ih istražimo i prenesemo.

Ne možemo da vratimo prošlost, niti da negiramo sadašnjost, ali na temeljima i jednog i drugog, možemo da gajimo nove društvene mikro-celine zasnovane na uživanju u automobilima i motorima, koji svojim stilom gaje individualnost i stvaraju bolju podlogu za one koji tek dolaze.