fbpx
Menu & Search

Reli Aranđelovac 25. i 26. jul – Oldtimer klub Beograd

Reli Aranđelovac 25. i 26. jul – Oldtimer klub Beograd

Nekoliko SMS poruka i dva telefonska razgovora su bili dovoljni da nas „ubede“ da učestvujemo u reliju Oldtajmer kluba Beograd do Aranđelovca. Tropske vrućine nam nisu smetale, pogotovo što je poznato da je pod Bukuljom obično svežije nego drugde, kao ni odličan program, i prilika da se upoznaju novi ljubitelji klasičnih, a ne starih automobila.

Dan je počeo odlaskom na zborno mesto u dva automobila godišta 1961. Opel kapiten je vodio dok je bela buba pratila, naravno starim kragujevačkim putem, i sve je to moglo da se dešava u julu 1962, a ne 2015. Isti put, isti automobili. Na zbornom mestu pred Mladenovcem su nas dočekali spremni organizatori, uz kaficu i kiselu vodu, i automobili koji bi podgili kvalitet bilo kog skupa ili relija u svetu. Zanimljivo je da su preovlađivali kabrioleti – dva Mercedesa, dve Alfe spajder, MG, dva Triumpha, i Chrysler, kojima se pridužio i Karman. Osim Buick limuzine organizatora, i nas u bubi i kapitenu, došli su i Reno 16, Volvo Amazon, plavi Mustang iz Subotice, beli Mercedes, veoma zanimljivi Taunus 17m Turnier, nešto zanimljivo sastavljeno od raznih Sitroena, i MTM – još jedan kabriolet.

Laganom vožnjom smo stigli do Mladenovca, gde nas je „preuzela“ policija i sprovela do sledeće stanice u Orašcu. Tu su nas sačekali Reno Karavela, BMW Isetta, Fiat X1/9, Willys Jeep, NSU Princ, i pridružio se par Poršea 911. Isetta je predvodila kolonu do Aranđelovca – odmah posle policijske patrole – do parkinga Risovačke pećine na samom ulazu u Aranđeovac iz pravca Orašca. Ako još niste bili tamo, nemojte propustiti sledeću priliku!

Na parkingu su nas već čekali čuveni Praga autobus i Ambasador. Dok smo se hladili na +9 u pećini, i uživali u arhološkim i speleološkim lepotama, na parking su stigli jedan zanimljivo šareni Fića, prelepi zeleni Audi 100, Pežo 504 kupe, Jaguar iz koga, istina, nije izašao inspektor Mors, i pristigli nas oni koji su, iz opravdanih razloga kao što je zapušeno crevo za dovod goriva, zaostali.

Laganom vožnjom smo zatim stigli do odmarališta gde je organizovan ručak i smeštaj, parkirali se u lepoj hladovini, i proveli prijatnih nekoliko sati uz kaficu, druženje, ručak, i neizbežan razgovor o automobilima. Pričama nikad kraja, no, oko pet popodne smo krenuli do gradskoh trga gde smo parkirali naše lepotane kako bi i Aranđelovčani i njihovi gosti podelili naše uživanje. Tu su nam se pridružili još jedan Chrysler kabriolet, neverovatno crveni Fića, i BMW serije 6.

Bogata turistička ponuda je odvukla posade na razne strane Aranđelovca – vašar, koncerti, mnogobrojna mesta za osveženje, akvapark, ili samo šetnja parkom Bukovičke Banje i voda sa i dalje obilnih izvora su privlačili. Veče je obećavalo srnetinu i dobar provod, no vaši izveštači su, na žalost, to propustili, kao i sveže jutro pod Bukuljom, i današnji doručak i ručak.

Izvrsna organizacija, oko 30 prelepih automobila iz mnogo decenija prošlog veka, veličine od male Isette do prvog srpskog autobusa, preko legendi domaće, evropske, i američke auto industrije, godišta od kasnih tridesetih to kasnih sedamdesetih, lepo vreme koje nije bilo toliko toplo koliko smo očekivali, i sjajno druženje su odlikovali ovaj skup. Hvala Oldtajmer klubu Beograd na svemu, a onima koji nas usput nisu sreli, ostaje da uživaju u fotografijama!

Autor teksta: Đorđe Grujić
Autor fotografija: Đorđe Grujić, Lea Grujić

0 Comments