fbpx
Menu & Search

Skup Oldtajmer sekcije Niš – 24. septembar 2016.

Skup Oldtajmer sekcije Niš – 24. septembar 2016.

Zaljubljenici u istorijska vozila iz Niša svojim zalaganjem, radom i velikim entuzijazmom koji su pokazali u predhodnom periodu, u okvirima neformalne zajednice potrudili su se da i Niš ima priliku da isprati dešavanja vezana za oldtajmer kulturu, i da istorija saobraćaja i ovog dela Srbije bude prepoznata kao oblast koja zaslužuje svoje mesto u prepoznavanju i očuvanju istorijskih vrednosti.
U Nišu su ove godine održane dve oldtajmer manifestacije. O prvoj smo pisali link: “NisVille Oldtimers Fest 2016” a 27.08.2016. god. u okviru “Udruženja samostalnih privrednika i zanatlija Niš”, osnovana je “Oldtajmer sekcija Niš”.

Druga ovogodišnja oldtajmer manifestacija u Nišu a prvi put u organizaciji udruženja zanatlija i pomenute oldtajmer sekcije Niš, pod pokroviteljstvom Grada Niša i Turističke organizacije Niš, održana je na prostoru Niške tvrđave 24.09.2016.

Na manifestaciji su svojim reprezentativnim vozilima učestvovali gosti iz Bugarskog kluba „RETRO“ iz Sofije, oldtajmer zajednice iz Vranja, udruženja ljubitelja i vlasnika starovremenskih vozila iz Knjaževca, a domaćini iz oldtajmer sekcije Niš su organizovali i prvi zvanični defile oldtajmera, na relaciji od Niške Banje, pa ulicama grada, sve do niške tvrđave.

Druženje vlasnika i zaljubljenika u starovremska vozila, proteklo je u duhu starih dobrih vremena centralnim gradskim ulicama Niša, kojima je prodefilovala neobična kolona od preko 50 vozila. Svaki od automobila u koloni ima neku svoju priču i oslikava sećanja na neko svoje vreme, a njihovi ponosni vlasnici uživaju u njihovoj udobnosti. Slučajni, prolaznici, pokazivali su oduševljenje videvši nesvakidašnje modele automobila u nizu, a stariji sugrađani su imali priliku da se podsete starih lepotana kojih odavno u nišu nema na ulicama.

Nakon vožnje po gradu, defile se uputio u zdanje niške tvrđave, gde je organizovana izložba starovremenskih četvorotočkaša.

I dok su šetaci i posetioci izložbe imali priliku da se fotografišu pored oldtajmera, učesnicima i posetiocima su se obratili ispred organizatora skupa – gospodin Goran Popadić ispred udruženja zanatlija, Nikola Vučković, predstavnik Oldtajmer sekcije Niš, gradonačelnik Niša gospodin Darko Bulatović i direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić, kao pokrovitelji manifestacije, a ispred prijateljskog kluba Retro obratila se Vanya Gûderova.

Razmenjene su plakete, podeljene zahvalnice učesnicima i započeta je divna međunarodna saradnja između ljudi koji su istinski zaljubljenici u istorijska vozila.

Pokušavamo da sačuvamo istoriju od zaborava, da očuvamo tragove istorijskog razvoja motorizacije i podsetimo na neka prošla vremena. Zadovoljni smo interesovanjem zaljubljenika u oldtajmere i građana Niša, pa ćemo ovaj vid promocije istorije nastaviti da negujemo i ubuduće kroz razne aktivnosti, a ujedno pozivamo istomišljenike da nam se priključe svojim vozilima i svojim entuzijazmom, kako bi oldtimer zajednica u Nišu zablistala punim sjajem, a “ Oldtajmer skup Niš ” kao tradicionalna manifestacija biti sve lepše i bolje organizovan i posećen.

Autor teksta: Nikola Vučković
Autor fotografija: Majstor Steva photograpy

0 Comments