fbpx
Menu & Search

Sportski veteran iz Francuske

Sportski veteran iz Francuske

Legenda o Facel Vegi iz Požarevca dugo je pohodila automobilske forume regiona, a njeno razrešenje je otežavala činjenica da ni pismo Avto Magazinu, ono koje je započelo sve, nije ostalo sačuvano u zbirkama autonostalgičara. Većina starijih članova se sećala njegovog postojanja, ali bez detalja kao što su broj ili makar godina izlaska, potraga je tapkala u mestu. U grupnoj nabavci desetina magazina nalazilo se i nekoliko njih sa početka devedesetih godina. Pomalo razočarani reklamama za automobile sa plastičnim branicima i njihovim recenzijama, prelistavali smo ih bez mnogo interesovanja, sve dok nismo ugledali jedno pismo čitaoca:

Ljubitelj sam starih automobila, naročito sportskih, i upravo mi se ponudila prilika da kupim sportski automobil sa četiri sedišta, o kojem ne znam ništa osim marke – to je Facel-Vega HK500. Navodno je veoma star, napravljen negde između 1960. i 1964. godine i svi mi kažu da je nešto izuzetno. Šta vi kažete? Molio bih vas za osnovne podatke, ako možete negde da ih iščeprkate, i za sliku. Unapred Hvala

Boris Matović, Požarevac

Potrudili smo se koliko se moglo. Facel-Vega je bila francuska, preciznije, pariska fabrika, koja je pre trideset godina jedina u zemlji proizvodila sportske i luksuzne kabriolete. Manji, da kažemo osnovni model, bio je sportski kabriolet sa dva sedišta i motorom od 1647 kubika, a zva se Facelia. Imao je snagu 115 KS pri 6400 obrtaja u minutu. Ta dosta navijena mašina imala je kompresioni odnos 9,4:1, dve bregaste osovine u glavi i dva karburatora s padom marke Solex. Konačna brzina: 182 km na čas.

Vaša Facel-Vega HK 500 od pre trideset godina bila je luksuzni kupe, čije su šasija i karoserija napravljene u Francuskoj, dok je motor pozajmljen od američkog Chryslera, kao i automatski menjač, a ko je hteo običan, četovorstepeni, morao je da se zadovolji evropskim, iz firme Pont-à-Mousson. Automobil je po želji opreman i disk kočnicama. Osnovne karakteristike Chryslerovog motora Typhoon V8 special, ugrađivanog u taj model, glase: 5907 kubika, kompresioni odnosi 10:1, centralna bregasta osovina (lanac), četvorostruki karburator Karter, najveća snaga 360 KS (SA) pri 5200 obrtaja u minutu. Još dimenzije i težine: dužina 4,59 m, širina 1,80 m, visina 1,36 m, međuosovinsko rastojanje 2,66 m, kolotečine napred /pozadi 1,42 m/1,45 m, težina praznog vozila 1660 kg. Po fabričkim podacima, najveća brzina treba da iznosi 235km na čas, a prosečna potrošnja 16 litara goriva na 100 kilometara.

Naravno, u tom udobnom kupeu mogle su udobno da se voze četiri osobe, dok je za ljubitelje sjajnog hroma napravljena i limuzina sa četvora vrata, koja pomalo podseća na stare Mercedese, a takođe opremljena Chryslerovim motorom. Taj model, nazvan Excellence produžen je na 5,23 m dok mu je težina povećana na 1920 kg, tako da je postizao oko svega 200 km na čas.

Znate li vi nešto o Facel Vegi iz Požarevca?

Izvor: Avto Magazin
22. januar 1991. godine

Izvor fotografije: www.autoalmanach.ch

1 Comment

  1. Monsieur V.
    10 godina ago

    A sta ako je doticni gospodin iz Pozarevca imao priliku da kupi Vegu u nekom drugom gradu ili cak zemlji,recimo Austriji (Pozarevac=Vlasija=gastarbajteri)

    Samo dodajem misterioznost clanku…