fbpx
Menu & Search

Susret oldtimer automobila i motora u Sarajevu 2015.

Susret oldtimer automobila i motora u Sarajevu 2015.

Kada se na jednom mjestu sretnu Ford Phaeton iz 1936. godine, sa kojim su Bonnie & Clyde godinama uspješno bježali od policije zahvaljujući nevjerovatnim performansama V8 motora, zatim replika automobila iz 1914. godine sa kojim je jedan skromni vozač promijenio tok istorije pogrešno shvativši zadanu putanju kretanja, što je dovelo do smaknuća austro-ugarskog prijestolnasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, kao i do početka prvog Svjetskog rata, ili Mercedes 190 S iz 1960. kojeg je svojevremeno vozio Džemal Bijedić, predsjednik socialističke republike Bosne i Hercegovine, onda sigurno znate da ste na 13. Međunarodnim susretima ljubitelja oldtimer automobila i motora u Sarajevu. Među najstarijim automobilima bio je Buick iz 1922. godine, dok su građani Sarajeva mogli uživati uz Cadillac Edlorado dugačak do 5 metara, Chevrolet Doctors iz 1934. poznat i po tome što su ga u Americi vozili uglavnom doktori, švedsku ikonu Volvo 444 iz 1951. godine, nekoliko savršeno restauriranih WV Buba, Renault Caravelle iz 1966. za koji se vežu filmovi sa prelijepom Brigitte Bardot u glavnoj ulozi, nezaobilazne Mercedese, Opel Olimpiu i mnoge druge. Veliku pažnju građana privukao je i jedan autobus iz 1962. godine.

Tokom dvodnevnog druženja, 09. i 10. maja, više od 40 posada iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH su prodefilovali ulicama Sarajeva gdje ih je čekao ispit tačnosti i spretnosti kao i obilazak grada te posjeta nedavno obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici. Podijeljene su i nagrade prema kategorijama sa posebnim naglaskom na Dama Kup-u, koji pokazuje da je sve više pripadnica ljepšeg spola zaljubljenih u ovaj sport. Drugi dan druženja bio je rezervisan za veliku gradsku zabavu na Trgu ispred Narodnog pozorišta gdje su građani svojim aktivnim učešćem odabrali najljepše vozilo, a podijeljene su i druge nagrade. Pa krenimo redom:

Najstarije vozilo na ovoj manifestaciji bio je Buick iz 1922. godine, koji je osvojio posebno priznanje organizatora (Mađarska).

Po izboru stručnog žirija, kao najbolje restaurirano vozilo proglašen je Cadillac Eldorado iz 1967. godine (Tešanj).
GRAND PRIX manifestacije po izboru građana osvojio je Ford Phaeton iz 1936. godine (Mađarska).

Autor teksta: Maja Žuržulović
Autor fotografija: Vladimir Žuržulović

0 Comments