fbpx
Menu & Search

Triumph Spitfire lovi poglede

Triumph Spitfire lovi poglede

„Ovo mi je tek drugi Spitfire“, započeo je priču Dragan, dok je Miloš samo nekoliko koraka dalje obilazio oko niskog zelenog automobila parkiranog tik uz kapiju Muzeja kralja Petra I. Iako je u fotografskom zanosu kružio oko njega bez mnogo muke, omaleni Englez je gordo stajao pred njim, poručujući mu da se ne zove bez razloga isto kao čuveni lovac iz Drugog svetskog rata. Posle desetak engleskih automobila koji su prošli kroz Draganove ruke, najviše Triumpha, i to Heralda, red je došao i na Spitfire. I već dve decenije, ovaj British Racing Green lepotan sa svojim vlasnikom prolazi kroz avanture vožnje i održavanja. Polazeći ka Adi Ciganliji ili Banovom brdu, ovaj Spitfire ste sigurno viđali ispred jedne kuće u podnožju Senjaka, i ako ste se pitali koja je njegova priča, upravo ćete je pročitati.

Proces njegove kupovine je trajao nekoliko godina, a najveći deo vremena otišao je na ubeđivanje. Prethodni vlasnik, stariji univerzitetski profesor, nije želeo da ga se odrekne lako, ali, sa druge strane, nije ni Dragan. Za postizanje dogovora bila je najzaslužnija profesorova žena, i posle dvadeset godina, automobil je našao novog vlasnika. Već u prvoj godini druženja, Spitfire se sa Draganom našao u svojoj domovini, preciznije u Londonu.

Iako nije jedini, Triumph Spitfire je najlepši rezultat saradnje britanske kompanije sa italijanskim dizajnerom Đovanijem Mikelotijem. Dvosed čistih linija i elegantnih proporcija opremljen je četvorocilindričnim motorom od skromnih 1298cc, sa duplim SU karburatorima i snagom od 75KS. Podizajnem metalnih poluga na bokovima, Dragan nam je pokazao njegovo srce. Sa otvorenom haubom, vidi se inspiracija za slavno ime, a i jedna od najvećih prednosti posedovanja i samostalnog servisiranja ovog automobila — kako se uz haubu podižu i njegovi prednji bokovi, prilaz celokupnoj mehanici je moguć sa svih njegovih strana. „Vodeći automobil od majstora do majstora, počeo sam i sam da kapiram šta i kako treba uraditi“, nastavljao je priču o mehanici, „a primećivao sam da i majstora ima raznih. Vole i da popiju, ili su prosto brljavi. Zato sam rešio da je ipak najbolje da automobil održavam sam, jer je to bio jedini način da znam šta je i na koji način ugrađeno u njega“ Našavši kanal za uvoz delova, Dragan je svoju potrebu polako pretvorio u posao — danas se bavi nabavkom delova za britanske automobile, kako starije tako i novije proizvodnje.

Pitanje o legendarno problematičnoj Lucas elektrici Dragan nije mogao da izbegne, ali je uspeo da me iznenadi odgovorom — sa njom nije nikada imao problema! Jedna od potencijalno problematičnih situacija može biti pregrevanje motora, kako zbog branika postavljenog preko prednje maske, tako i zbog godina koje ga polako sustižu. Međutim, uz redovno održavanje, kako kaže, nije se susretao sa većim kvarovima, ali izdvaja jednu zanimljivu priču sa ulica Londona: „Pri parkiranju, primetio sam da mi glavni kočioni cilindar pušta ulje. Kako sam u Londonu bio sa devojkom, ostao sam pored automobila, dok je ona otišla u najbližu radnju, kao što bi u svaku drugu, i kupila gumice koje je trebalo da zamenim da bih sanirao curenje. Popravljao sam automobil na ulici, u centru grada, a ljudi su me čudno gledali. Nije bilo zabranjeno nijednim zakonom, ali im je bilo veoma neobično!“

Na pitanje da li bi ponovio svoj put, Dragan odgovara kratko — ne. Ni on ni Spitfire nisu toliko mladi, posebno automobil koji ga tera da se bavi sportom i uvek bude u formi, jer vožnja, posebno na duže staze, nije preterano udobna. Ali, da li želi da ga zadrži? Naravno, odgovor je potvrdan, mada ne kao jedini auto, što je ovaj Spitfire trenutno. Jesen i zima polako pristižu i nisu godišnja doba za njegov platneni krov, čak ni metalni, niti za krhku limariju na kojoj treba rada na nekoliko mesta da bi se ponovo dovela u perfektno stanje. Te sitne ogrebotine i nabori predstavljaju podsetnik na njegove godine, iskustvo i doživljaje koje je sa svoja dva vlasnika pregrmeo. Pozdravljajući se sa Draganom i gledajući ga kako se gubi niz ulicu uz karakteristični zvuk motora, zaključujemo da je, sa cenom od oko 15000€, Triumph Spitfire jedan od najjeftinih načina da se doživi osećaj vožnje u njegovom podjednako čuvenom krilatom imenjaku.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. Milos Nikodijevic
    9 godina ago

    Prosledio sam ti kontakt u facebook inbox, proveri jer je verovatno otišlo u ono Other. Pozdrav 🙂