fbpx
Menu & Search

Velika balkanska Fićijada Kragujevac – 2016.

Velika balkanska Fićijada Kragujevac – 2016.

Dok je sunce lagano izlazilo iznad krošnji drveća kragujevačkog Velikog parka, postavljani su rekviziti koji će najaviti još jedan, jedanaesti po redu, godišnji skup fića kao Velika balkanska Fićijada iza koje stoji Udruženje ljubitelja Fića Kragujevac. I mada je organizacija bila spremna da primi veću posetu nego prethodne godine, ne možemo, a da se ne se odamo utisku da je ovog puta očekivana poseta izostala. Već oko 10 sati, kada je dolazak učesnika trebao da bude najveći , činilo se da se broj novopristiglih gostiju smanjivao, što se na kraju pokazalo i kao tačno. Boje bivše SFRJ branili su predstavnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok je ove godine poseta delegacija iz Hrvatske i Slovenije izostala, a primetno je manji bio i broj fića sa beogradskim tablicama. Srećom da je kvantitet u disproporciji sa kvalitetom, pa se slobodno može reći da su fiće izložena ove godine daleko reprezentativniji predstavnici vozila koje je, od početka proizvodnje, pa do današnjeg dana, u najvećem broju (923,478 primeraka) sišlo sa traka kragujevačke fabrike automobila.

Mada ove godine nije bilo organizovanog takmičenja u kategorijama najbolje fabrički očuvanog fiće, najlepšeg sportiste, kabrioleta i kontraša, može se s lakoćom reći da su se pojedina vozila istakla, lepotom, originalnošću, ili jednostavno – stilom. Među fićama koje su plenile, bio je i narandžasti fića sa somborskim tablicama, koji je za dosadašnjih 33 godine radnog veka, prešao tek oko 28 hiljada kilometara, po rečima vlasnika – nikada farban i mehanički rađen, a pogledom ispod vozila i oko motornog prostora, sticao se upravo takav utisak.

Pravu pomamu izazvao je dolazak replike Fiat 600 Jolly modela, za čijim se volanom našla mlada dama, i za jako kratko vreme postala jedna od atrakcija festivala, zajedno sa svojim limenim ljubimcem. Po njenim rečima, pripreme za dolazak su trajale do kasno u noć prethodne večeri, ne ostavljajući mesta za pitanje da li je tačna izreka – da se svi ostali automobili voze, a fića se voli.

Negde se kroz celu gužvu provukao i Đorđo Andrian, o kome smo skoro pisali, sa svojom replikom Floydovog bolida, koji je takođe zauzeo jedno od počasnih mesta oko centralne fontane Velikog parka. Na njegovoj haubi, našao se i stiker posvećen nedavno preminulom Draganu Nikoliću, u znak zahvalnosti za doprinos koji je dao popularnosti nacionalnog vozila.

Po prvi put su viđena još neka “novija” vozila, sa prostora Kragujevca, i prostora Srbije, što svedoči trendu da fića neće izgubiti na popularnosti, a sve mlađi vozači govore o tome da je fića istinski auto za sve generacije.

Skup je bio otvoren i za druga vozila italijanskog pedigrea koja su obeležila jednu prošlu epohu, pa su se tako u odvojenoj koloni našli izloženi Fiat X1/9, Fiat 850, Fiat 126p, Zastava 1300, Zastava 101, fićin kombi i vozilo bazirano na mehanici peglice (kome nije poznato ni ime ni nadimak). Među najstarijim fićama počasno mesto je zauzeo Fiat Topolino, čiji dolazak takođe nije prošao nezapaženo, ali se vremešni gost nije predugo zadržao na skupu.

Kako se Sunce lagano uzdizalo na nebu, a sa njim i temperature u centralnom izložbenom prostoru, za goste van Kragujevca organizovan je turistički obilazak grada autobusom, a nakon toga i ručak u obližnjem restoranu (za koji dokaza ovog puta nemamo, sa opravdanim razlogom ☺). Sa početkom u 16h, kolona fića prodefilovala je, već tradicionalno, memorijalnim parkom Šumarice, izazivajući pažnju šetača, pa je najčešća scena koja se mogla videti – upravo neko od prolaznika sa telefonom uperenim u pravcu povorke.

Za kraj, ostaje da se rastanemo sa organizatorima, koji su nas svakako pozvali na druženje u obližnjoj kafani, kao što i dolikuje pravim domaćinima. Do sledećeg druženja, na istom mestu, istim povodom!

Autor teksta: Bojan Rakonjac
Autor fotografija: Bojan Rakonjac
https://www.instagram.com/bojanrak/

0 Comments