fbpx
Menu & Search

Parižanka u Beogradu

Parižanka u Beogradu

Kada je 1968. godine predstavljena kao zamena modelu Super Sport, Vespa Rally 180 je postala nova perjanica fabrike iz Pontadere i novi aršin konkurentskim sportskim skuterima. Prirodno, Vespa Rally ušetala se u snove momaka i devojaka širom Italije, pa i cele Evrope. Iste te 1968. godine, san se ostvario jednom Parižaninu, koji je na lutriji izvukao dobitni loz i kao nagradu osvojio potpuno novu narandžastu Vespu Rally 180. Vespa koju je srećni Parižanin sigurno sa uživanjem vozio u najlepšim godinama 20. veka danas je u Markovim rukama, a sa njim smo se našli na Gardošu, gde nam je otkrio istoriju i blisku budućnost svog ljubimca na dva točka.

Tokom sedamdesetih godina, Vespa je stigla u Jugoslaviju, a 1984. godine, ona je došla do Markovog oca: „Kupio ju je od jednog učitelja koji je nasledio Vespu od prvog vlasnika, vozio je dva-tri meseca i rešio da je restaurira.“ Vespa je stajala rasklopljena još oko deset godina dok Marko kao tinejdžer nije preuzeo komandu i počeo da je sređuje sam. Restauracija je završena prilično brzo, Vespa ofarbana u crveno i vožena do 2007. godine, kada ju je Marko ponovo rasklopio i vratio u originalnu nijansu narandžaste. Prilikom obe restauracije, Marko je odlučio da zadrži fabrički izgled, ali i instalaciju od 6V i platinska dugmad, neka od glavnih mehaničkih obeležja prve podgeneracije Vespe Rally.

Kao jedan od najvažnijih delova svog Vespa života, Marko izdvaja putovanja — do sada je posetio dva svetska Vespa skupa, u Mantovi i Biogradu na moru, a vozio je i do Krfa, Lefkade, Venecije, a put do Banja Luke doživljava kao kratku vožnju. U najbližoj budućnosti, Marko na Vespi ići u Rumuniju gde planira spuštanje Transfagarašanom, posetu Drakulinom zamku i nezaobilazno druženje sa rumunskim Vespašima. Zatim, tu su skup u Banja Luci, Krit, CroVespa u Šibeniku i završetak sezone u Vršcu, na trećem skupu Vespa saveza Srbije čiji je Marko predsednik. Na svojoj Vespi Marko godišnje pređe oko 7.000 km ne računajući vožnju Beogradom: „Svake godine uzimam titulu za najviše pređenih kilometara u prethodnoj godini. Ove godine mislim da ću da napravim još više, možda i preko 10.000 km. Kada stranci vide da je na 6V i na platinama, uvek se oduševe, jer imaju taj fetiš da zbog udobnosti na svojim Vespama od starog naprave novo. Mnogi kažu da sam lud što je takvu vozim, ali to je okej.“

„Za mene je Vespa stil života koji vraća u neku lepu prošlost. Ona je beg od stvarnosti, poziv na iskreno i pravo druženje.“ sažeo je Marko svoje Vespa iskustvo u nekoliko rečenica, dodavši da je konkretnu anegdotu jako teško izdvojiti „Mnogo kilometara je napravljeno i mnogo je lepih priča zajedno sa ekipom.“ Takođe, Marko nam je objasnio zbog čega njegova Vespa zauzima veoma važno mesto u istoriji: „Jako je redak model, pravljen je u 26.494 primerka od 1968. do 1973. kada ju je zamenila Vespa Rally od 200 kubika sa elektronskim paljenjem. Potrošnja ulja je redukovana sa 6% na 2% mešavine, a arhitekturu motora su nasledili i Vespa Rally 200, P200 i PX200.“

Kombinacija njenog godišta, retkosti i istorijskog značaja bi za mnoge bila kombinacija koja bi ovu Vespu pretvorila u garažni dekor ili vozilo za lokalne skupove i kratke vožnje. Ipak za Marka ništa ne predstavlja prepreku u uživanju u slobodi koju Vespa pruža i ta ljubav je ono što ovu Parižanku u najboljim godinama čini mladom i spremnom na svaki izazov.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments