fbpx
Menu & Search

Skandinavski Svetac

Skandinavski Svetac

Na koji oblik pomislite kada zatvorite oči i pomislite na Volvo? Ako vam je u glavi cigla, to nije ništa čudno; Volvo je upravo na tom obliku izgradio svoj imidž neuništivih limuzina koji gaji i danas. Ako se po vašim mislima motaju obli Amazon ili PV544, takođe ste na jako dobrom putu, ali to nije ono što danas tražimo od vas. Osim činjenice da ima četiri točka, najlepši Volvo svih vremena nema nikakve sličnosti ni sa jednim automobilom proizvedenim u istoj fabrici, a ime mu je P1800. Ovaj neverovatni kupe je proizvod neponovljivog lucidnog trenutka, a mi smo imali čast da provedemo jedan ceo dan diveći se njegovoj jedinstvenoj lepoti. Naime, pre nekoliko meseci, jedan Volvo 1800E je pristigao u Šabac kao hrpa lima sa iznenađujuće dobro očuvanim enterijerom, a pred Milošev objektiv je stao kao kompletno restaurirani automobilski dragulj koji će svoju drugu mladost provesti krstareći Luksemburgom.

Saga o P1800 počela je tržišnim neuspehom, otelotvorenim u samo 68 prodatih primeraka kabrioleta P1900. Nezadovoljni vidno lošim kvalitetom izrade, rukovodstvo, inženjeri i dizajneri su se okrenuli novom projektu, ovog puta mnogo bolje osmišljenom i što je najbitnije, još uspešnije izvedenom. Za dizajn Volvoa P1800, kako se automobil u početku zvao, bio je zadužen Pele Peterson, ali su u izgled bili umešani i italijanski prsti. U trenutku kada je dizajnirao 1800, Peterson je bio student velikog Pjetra Frue, osnivača istoimenog studija i karoserističke kuće, stoga je ovaj Volvo pozajmio dosta elemenata viđenih na italijanskim karoserističkim automobilima tog doba. Osnovne proporcije automobila, ravna dugačka hauba, mala kabina i izraženi repovi bili su dizajnerski potpis kuće Ghia tokom pedesetih godina i Volvo P1800 je približio taj jedinstven izgled širem tržištu. Rodbinske veze dva velikana tada su bile veoma čvrsta budući da je Ghia otkupila studio Frua 1957. godine. Nakon jednog Fiata 8V i Jaguara XK120 kao glavnih predstavnika Ghia Supersonic ere, Volvo P1800 je do kupaca došao upravo izgledom koji su utabali najveći italijanski majstori, ali to nije bila jedina karta koju su Šveđani imali u rukama.

Volvo P1800 je ostao urezan u svetsku pop-kulturnu baštinu kao Bond automobil koji se zapravo nikada nije ni pojavio u filmovima o agentu 007. U doba dok je Šon Koneri vozio ikonični DB5, njegov indirektni, ali pravi naslednik Rodžer Mur igrao je glavnu ulogu u TV seriji Svetac. Sajmon Templar, kako se njegov lik zvao, vozio je upravo mlečnobeli P1800 sa tablicom ST1, a automobil je u seriju dospeo pravom reakcijom u pravom trenutku, baš kao Lotus Esprit nekoliko godina kasnije, kada je Mur već postao Bond. Naime, Volvo P1800 se pojavio 1961. godine, isto kao i Jaguar E-Type, ali su Britanci odbili pojavljivanje u seriji. Producenti su zato prišli marketinškom odeljenju Volvoa koje je ponudu oberučke prihvatilo, što je značajno pomoglo daljoj prodaji automobila. Od svih vozila koje je ikad vozio na filmskom platnu ili TV ekranima, Rodžer Mur je kao omiljeno uvek izdvajao Volvo P1800, a i sam ga je privatno vozio tokom šezdesetih godina.

Uprkos fantastičnom izgledu i marketinškom potezu vrednom zlata, početak proizvodnje 1800 nije bio toliko uspešan. Prve serije 1800 sklapane su u britanskom Jensenu, a saradnja je trajala tek jednu godinu, od 1961. do 1962. Nezadovoljni kvalitetom izrade, Šveđani su prekinuli saradnju posle 6.000 proizvedenih primeraka, a povratak proizvodnje u matičnu državu ispraćen je i promenom u imenu. Od 1963. godine P1800 se zvao 1800S, pri čemu je S označavalo Svergie, odnosno Švedsku. Pomenuta serija još uvek je koristila karburatore, ali se to promenilo 1970. godine, kada je 1800S postao 1800E. Ovog puta, E je bila oznaka koja je pratila direktno ubrizgavanje, ali i povećanje zapremine motora. Do 1970. godine, 1800 je imao motor zapremine 1,8l kakav se nalazio i u Amazonu 123GT, da bi se kasnije pod haubom pojavio dvolitarski motor sa oznakom B20. Od 1961. do 1973. godine proizvedeno je 39.407 kupea, a ono što je posebno zanimljivo je da je Volvo pripremio još jednu ekskluzivnu karoseriju za relativno širok broj kupaca. Shooting Brake automobili najčešće su bile karoserističke prepravke luksuznih kupea izvedene u dvocifrenim ili čak jednocifrenim brojevima, ali je Volvo svetu podario i 8.077 ovakvih automobila, nazvanih 1800ES. Sledeći filozofiju kojom u svetu nameštaja danas gospodari IKEA, Volvo je modelom 1800 u narod uveo ekskluzivni, dobro promišljen dizajn prethodno rezervisan samo za one sa najdubljim džepom.

Volvo 1800E kog smo imali čast da upoznamo i doživimo nikoga nije ostavio ravnodušnim, te ovom prilikom možemo da se zahvalimo njegovom restauratoru Đorđu na makar dve stvari — što je jedan ovakav automobil vratio u život i što je podelio plodove svog rada sa nama. Samo par minuta u udobnim kožnim sedištima učinilo je da se svaki član naše ekipe oseti ako ne kao Rodžer Mur u svojim najboljim godinama, onda kao italijanski aristokrata u unikatnom kupeu izrađenom samo po njegovoj meri. Upravo zbog svega toga, Volvo 1800 je najuspešniji automobil koji je ikada izašao iz Švedske, jer brojevi nisu ništa u poređenju sa italijanskom emocijom i švedskim kvalitetom ujedinjenim u jednom automobilu.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments