fbpx
Menu & Search

XI skup Udruženja istoričara automobilizma – 2017.

XI skup Udruženja istoričara automobilizma – 2017.

Jedanaesti po redu i treći na platou Muzeja istorije Jugoslavije, skup Udruženja istoričara automobilizma održan je 22. aprila 2017. godine. U odnosu na prošlogodišnji jubilarni skup, ovogodišnje međunarodno okupljanje prizvalo je nešto manji broj vozila, a razlozi za to se mogu pronaći u tmurnoj vremenskoj prognozi i još jednom tradicionalnom događaju, 30. Beogradskom maratonu. I pored prepreka, ispred Muzeja 25. maj skupilo se preko sto starovremenskih mašina iz cele Srbije, ali i Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.Takođe, učesnici iz Bugarske su i ove godine došli u organizovanoj grupi, mada je ovog puta njihov fokus bio na modernim klasicima koji tek ulaze u zonu oldtajmera.

Uprkos sve očiglednijem trendu odlaska automobila iz Srbije, ovogodišnji skup UIA obeležilo je nekoliko premijera i velikih povrataka, među kojima su se posebno izdvajali Lamborghini Espada, Citroën SM, Porsche 912, Pontiac Type 6 koji je i nagrađen kao premijera skupa, Citroën DS, te jedan Fiat 124 Spider. I ove godine, izložbeni program je pratila dodela nagrada, nakon koje je sledio niz predavanja o istoriji automobilizma u regionu. Aleksandar Vidojković je govorio o istorijatu Zastavinog transportnog programa, odnosno Zastavi 1100T i njenim derivatima, prvom i danas potpuno zaboravljenom Zastavinom teretnom vozilu. Nakon toga, Miroslav Milutinović je napravio opsežan presek automobilskih publikacija u periodu do početka Drugog svetskog rata, a gost iz Rumunije Kosmin Pavel je održao predavanje o Mercedes-Benzu W154 u Rumuniji. Vladimir Veselinović je govorio o hronici automobilizma u Kragujevcu do 1956. godine, da bi program bio završen predavanjem Nebojše Đorđevića o počecima oldtajmerskog pokreta u Srbiji.

Veza Udruženja istoričara automobilizma sa Muzejom istorije Jugoslavije i ove godine je bila plodonosna, te su grupe turista iskoristile događaj da osim stalne muzejske postavke razgledaju i izložbu automobila i obrnuto. Čini se da je skup ove godine naišao na veći odziv tradicionalnih medija, što je jedna od najvećih pobeda Udruženja istoričara automobilizma u razvijanju svesti i interesovanja za oldtajmere i negovanje odnosa prema njima kao kulturnom dobru i svojevrsnoj atrakciji.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments