fbpx
Menu & Search

XI Susret starovremenskih vozila Sombor – 2015.

XI Susret starovremenskih vozila Sombor – 2015.

U tem Somboru, zapadnobačkom gradu bogate istorije i znamenitih ličnosti, juče je po jedanaesti put organizovan skup starovremenskih vozila. Divnu tradiciju ovog grada i samog okupljanja ljubitelja oldtajmera, najbolje je najavio plakat osmišljen upravo za ovu priliku od strane Kreativnog studija Des Arts Sombor, koji se kao organizator skupa upisuje zajedno sa Turističkom organizacijom ovog grada. Kaldrmisani trg ispred stare gradske kuće polako je počeo da se puni tokom ranog prepodneva, ali za razliku od prošlogodišnjeg okupljanja, ova godina će ostati upamćena po kišovitim i prohladnim vremenskim prilikama koje su brojne lokalne i međunarodne učesnike odvratili od dolaska.

skup-starovremenskih-vozila-sombor-2015-23

Broj prisutnih vozila bio je znatno manji nego lane, pa osim tek nekoliko motocikala i jednog somborskog Magirus-Deutz vatrogasnog kamiona, najbrojnija su bila Citroënova vozila sa preko pet Spačeka, jednim prelepim subotičkim Amijem 8 i možda najpoznatijim delom Flaminija Bertonija u najsnažnijoj izvedbi – Citroënom DS23 koji je pristigao iz Mađarske. Takođe brojna Zastavina vozila, krunisana su dolaskom gospodina Đorđa Andrijana sa replikom Fiće iz Nacionalne klase o kome ste više mogli da pročitate u našem izveštaju sa Sajma automobila u Beogradu.

skup-starovremenskih-vozila-sombor-2015-32

Nakon kiše koja je na kratko naterala prisutne da potraže zaklon, pristojni vremenski uslovi omogućili su učesnicima kratku vožnju do obližnje zgrade Županije, arhitektonskog i istorijskog bisera grada Sombora. Pored stručnog vodiča koji nam je zanimljivom istorijskom pričom u svečanoj sali poželeo dobrodošlicu, imali smo priliku da uživamo u najvećem ulju na platnu u Srbiji, 7×4 metra velikom slikarskom delu „Bitka kod Sente“ autora Ferenca Ajzenhuta. Formalni deo okupljanja time je završen, a neformalno nastavljen uz ručak u obližnjem restoranu gde su prisutni uz lepo druženje izrazili nadu da će naredni susret oterati oblake i omogućiti sunčevim zracima, pa samim tim i brojnim učesnicima, da poprave utisak nakon ovogodišnjeg skupa.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija Miloš Nikodijević

0 Comments