fbpx
Menu & Search

Zastava 101 u srcu Afrike

Zastava 101 u srcu Afrike

Godina 2020. nam je ipak donela i ponešto lepo: jubilej 45 godina od Ekspedicije Kragujevac – Kilimandžaro i 49 godina od pocetka proizvodnje legendarnog Stojadina.

Profesor Milan Rakočević, član organizatorskog tima ekspedicije, odlučio je da dane izolacije i opreznosti iskoristi konstruktivno i da budućim generacijama ostavi nasleđe ekspedicije Kragujevac – Kilimandžaro, kroz pero pretočeno u jedinstvenu knjigu „U srcu Afrike“.

Knjiga je napisana jedinstvenim stilom kakav samo svetski putnik sa avanturističkim srcem može da ostvari. Tu je i neizostavni osećaj da je knjiga pisana u kontinuitetu, iz jednog daha. Slike koje je autor stvorio kroz tekst prati veliki broj autentičnih fotografija, nastalih tokom same ekspedicije.

Šta je prethodilo ovoj neverovatnoj knjizi – odgovor je čista istorija. O ekspediciji se pisalo naširoko 1975, najviše zahvaljujući dopisnicima velikih jugoslovenskih listova koji su učestvovali u ekspedicji. Iste godine Bogdan Šekler, lekar ekspedicije i novinar Borbe i Vecernjih Novosti, objavljuje prvu knjigu o ekspediciji „Dzambo Afriko“. Osamdesetih godina, Dušan Sekulić (novinar Ilustrovane Politike) objavljuje svoju knjigu o ekspedicijama čiji je on bio član, pa se KK našla u knjizi „Putokaz za jug“.

Međutim već 1976, usled političkih igara u Zastavi, ekspedicija počinje da tone u zaborav i njen pun potencijal ostaje neiskorišćen. Reka vremena je ispirala sećanja i nanosila pesak preko slova KK.

U sajber vremenu XXI veka, 2004, jedan mlad i nepoznati entuzijasta, Novica Marković, raspremajući jednu staru fioku, napunjenu decenijama sećanja, pronalazi značku i list iz bloka sa logoom KK koji je nacrtao Dule Sredanović za Zastavu. Na internet pretraživačima od prve do poslednje stranice te godine nije bilo ni slova o KK ekspediciji i istraživanje počinje, na žalost vrata Zastave su i pored napora ostala zatvorena! Bezbrojni razgovori sa starim automobilistima doneli su samo opise Stojadina pored kamila. Zahvaljujući Dragoljubu Radojeviću, nekadašnjem uredniku Zastava info portala, 2006, skenirana Šeklerova knjiga stiže u etpama na čitanje praćeno groznicom poput iščekivanja sledeće epizode omiljene serije. Poput bajke i čiste beletristike ekspedicija je izgledala krajnje nerealno i izmišljeno, ali potvrde stižu da je knjiga putopis sa ekspedicije…Stojadini među kamilama, lavovima, žirafama, jurnjava po Nubijskoj pustinji, skokovi sa peščanih dina, drama sa pucanjem guma, naoružani vojnici koji za dlaku streljaju članove ekspedicije, arteški bunari u sred pustinje na kojima piše „Poklon narodu Sudana od naroda Jugoslavije“ i lokalno stanovništvo koje kada vidi SFRJ zastavu na vratima kliče Tito! I na kraju osvajanje Kilimandžara. Sve je to delovalo kao fikcija na socijalistički način, ali to se sve desilo!

Kada su se Novica i prof Rakočević konačno sreli, zahvaljujući Zoranu Simjanoviću i Branku Baletiću, otpočelo je prijateljstvo iz kog nastaju sati snimljenog razgovora i jedinstveni zapisi sa ekspedicije čija je najkraća verzija objavljena u jednom od najčitanijih tekstova Autoslavije „40 godina Ekspedicije Kragujevac – Kilimandžaro„.
Knjiga „U srcu Afrike“ je nastala na temelju velikog prijateljstva profesora Rakočevića i legendarnog Džoa. Drugo prijateljstvo koje je ubrzalo nastanak ove knjige je prijateljstvo između autora knjiga i autora ovih redova čija se suština može opisati kroz dijalog iz 2012:
– prof Rakočević: „Mladi kolega, Vi morate da pretočite ove naše sate razgovora u jednu lepu knjigu.“
– Novica:“Profesore, ja vam dostavljam kostur moje vizije priče, a pored Vas živog i zdravog, direktnog svedoka epskog putovanja, ja knjigu pisati neću.“

Kako su Grci smatrali da ep čini avanturu i njene učesnike besmrtnima, tako su kroz ovu knjigu ekspedicija KK i njeni argonauti postali besmrtni. A sa njima i Zastava 101 poput broda Argo.

Za više informacija o samoj knjizi i kako do nje doći, posetite prezentaciju izdavača.

Autor: Novica Marković
Fotografije su iz privatne kolekcije Milana Rakočevića i Novice Markovića

0 Comments