Avanture Čipsa the Fiće

zastava-750-fica-chips-jovana-cover

Kada su oldtajmeri u pitanju, zima je doba godine pre svega rezervisano za velike i male popravke, odmor i čuvanje voljenih automobila u toplim i suvim garažama. Ipak, kraj prošle godine obeležio je žuti Fića naše prijateljice i saradnice Jovane, fotografisan širom Beograda, koji se potom našao i na našoj novogodišnjoj čestitki. Ni sneg, ni hladnoća nisu sprečili Jovanu i Fiću da jure kroz avalske serpentine i gradske bulevare, a Miloš i Nikola su zajedno zabeležili njihove zimske avanture.

Jedino što je uspelo da zaustavi Jovanu i Fiću je bila istekla registracija, te smo taj odmor priliku iskoristili da sa njom popričamo o njenom limenom ljubimcu. Još od kada smo je upoznali, naša prijateljica i saradnica Jovana bila je u potrazi za malim oldtajmerom. Isprva, to je bio Fiat 500, ali zbog potencijalnih problema sa uvozom i carinom, ona je odlučila da će njen prvi klasik biti Fića: “Fića mi je uvek bio presladak auto i sviđalo mi se kako izgleda. Niko nikada nije imao Fiću u familiji, nisam imala neko porodično nasleđe vezano za Fiću, ali jedan od najboljih prijatelja ima crvenog Fiću koji nas je vozio svuda i prevozio svašta, što je učinilo da ga još više zavolim.”

Do svog Fiće Jovana je došla potpuno slučajno, posredstvom Instagrama. Naime, naš pratilac iz Niša je #autoslavia tagom označio jednu fotografiju žutog Fiće sa papirom na bočnom staklu. Saznavši da je automobil na prodaju, Miloš je prosledio fotografiju, a zatim i kontakte Jovani, i time započeo njihovu zajedničku priču. “Sudbinski Fića je došao u trenutku kada uopšte nisam planirala da ga kupim, ali se pojavio na najčudniji mogući način. Iste večeri sam zvala čoveka, nisam se ni nadala da će tu biti nešto.” Sutradan ujutru, Jovana je sa Mladenom bila na putu za Niš. Kako nam je Jovana rekla, Mladen je isprva bio sumnjičav i razvio je bezbroj teorija u kom se Fića neće samostalno vratiti u Beograd, ali nijedna od njih se nije obistinila, jer je automobil ispunio sva očekivanja: “Imala sam neki osećaj da će auto biti dobar, a Mladen je to potvrdio. Pregledao ga je spolja i pod haubom, a ja unutra. Imao je folije na tapacirima i presvlake ispod kojih su bila odlično očuvana sedišta. Patosnice su bile originalne, i generalno na Fići ništa nije rađeno, menjano i prepravljano.” Po slovima na tablici, Fića je odmah dobio ime Čips, i već sada uživa u popularnosti.

Simbolično, sve se odigralo 29. novembra, a dolazak kući bio je praćen šokom: “To je bila jedna od onih stvari koje sam toliko dugo ponavljala da više niko nije verovao da će se stvarno desiti. I kada to stvarno uradiš, ljudi prosto ostanu bez teksta.” Od tada, Jovana je Fiću gotovo svakodnevno vozila, i iznova se oduševljavala prednostima koje pruža. Njenu ljubav prema Fići nisu dovela u pitanje ni dva stajanja, oba puta u centru Zemuna, kada je u pomoć pristizao Marko, dugogodišnji prijatelj i iskusni mehaničar: “Prvi put smo menjali kaiševe, Mare je došao kolima u belom mantilu, a drugi put, bila je u pitanju dinama.”

Kada dođe malo lepše vreme, u planu su radovi na limariji, a zatim i putovanja: “Planiramo da prvo odemo do Zagreba, a posle kada stignemo tamo, videćemo gde ćemo. U svakom slučaju, hoću da u njemu proputujem što više mogu po okolnim zemljama, da se nađemo sa istomišljenicima, da mu se nađe mini-kuća u svakom gradu, da od njega napravimo malu mašinu za druženje.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo), Jovana Stojiljković i Miloš Nikodijević

Pošaljite prvi komentar