fbpx
Menu & Search

Zastava klub Slovenije u poseti Beogradu

Zastava klub Slovenije u poseti Beogradu

Iako to često zaboravljamo, zbirke različitih tehničkih muzeja širom Beograda obiluju zanimljivim eksponatima, te su kao takve na mapama zaljubljenika u istorijsku mašineriju. Od svih tura koje Beograd pruža, najbolje su ipak one koje se skroje po meri, a naši gosti iz Slovenije su prošlog vikenda uradili upravo to. U tri Zastave 101 Mediteran, Damir, Saša i Meris su kao predstavnici Zastava Kluba Slovenije došli u Beograd u posetu prijateljima i njima najprivlačnijim muzejima.

Zajedno sa Zastava Fan Clubom, te još automobilskih prijatelja, trio Mediterana obišao je BMW Muzej na Novom Beogradu i zbirku Zastava Predraga Obradovića u Šimanovcima, Muzej automobila Bratislava Petkovića i Muzej vazduhoplovstva, a mi smo malo okupljanje napravili ispred Muzeja Jugoslavije. Kao idejni tvorac ture, Damir nam je ukratko opisao motivaciju za nju: „Hteli smo da vidimo put, a pošto Beograd ima puno odličnih muzeja, odlučili smo da to iskoristimo i obiđemo ih što više. Tura se menjala svakim danom, ali je osnova bila Ljubljana-Beograd.“ Tura je počela u petak u ranim jutarnjim časovima, a Mediterani su do Beograda došli glatko, bez ikakvih neplaniranih stajanja.

Damirov Mediteran vam je već poznat, te smo ovom prilikom kratko popričali sa Sašom i Merisom o njihovim Mediteranima. „Moj Mediteran je 1979. godište, kupljen je prošle godine u martu, u Zagrebu kao i Damirov. Doveden je u vozno stanje u aprilu i od tada je na putu.“ Prvi dalji put je bio na Minijadu 2016. godine, gde smo se sa Sašom i upoznali, a sledeći je bio u novembru, na još jednu beogradsku turu. Ove godine, putovanja su bila proređena, a za skoriju budućnost, u planu su radovi na limariji, kao i na još nekim sitnicama koje će ga dovesti u zadovoljavajuće stanje. Saša je u posećenim muzejima već bio, ali mu je svaki put jedinstven i drugačiji, te bolji nego prvi put.

Meris je svog Mediterana kupio pod utiskom sećanja iz detinjstva: „Počelo je sa pričama mog starog, jer je on imao Stojadina. Najbolja priča mi je ta što je posudio njegovog Stojadina prijatelju, a on mu je kao zahvalu promenio motor i stavio Abarthovu mašinu. Posle je jedan moj dobar prijatelj kupio Mediterana 1979. Išli smo vlakom do Maribora, a posle na vožnju nazad. To mi je bila prva vožnja u Stojadinu, a posle smo se vozili njime svuda dok ga nije prodao.“ Meris je isprva kupio Minija, a na skupovima je upoznao Damira koji je retko dolazio Minijem. Pre dve godine, Damir je u Šibenik došao svojim Mediteranom, što je Merisa oduševilo. Posle toga, na Balkanskoj Minijadi 2016. Meris je vozio iza Sašinog Mediterana, što je samo učvrstilo njegovu želju. Pošto mu je trebao praktičniji auto, konačno je kupio Mediterana. „Ovo mi je prvi duži put Stojadinom, a dok je izdržao gužve u Beogradu, onda može sve. Za sad mi je super, ali mora se zaraditi, pa da ga uštimam“ zaključio je.

Nakon poziranja kod Muzeja Jugoslavije, tura je nastavljena u Šimanovcima, gde nas je Predrag Obradović dočekao i proveo kroz svoju kolekciju najznačajnijih Zastavinih vozila. Za kraj, ostavljamo vam galeriju utisaka iz Merisovog ugla i nadamo se da će ovakvih tura biti još u narednoj sezoni.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Meris Čulić

0 Comments