fbpx
Menu & Search

Zastavom 101 Reli u 21. vek

Zastavom 101 Reli u 21. vek

Jugoslovenski Mustang, Zastava 101, proizvodio se 37 godina, pre 11 godina je njegova proizvodnja prestala (21.11.2008), serijska proizvodnja je počela pre 48 godina (16.11.1971). Iako veteran, još uvek je deo svakodnevnog saobraćaja. Njegov italijanski brat Fiat 128, kao koncept, u ovoj godini puni 52 godine.  Iako se Stojadinov rejting među oldtajmerima polako rađa, poput Feniksa, nekadašnji šampion trka u Jugoslaviji je poprilično zaboravljen, baš kao i auto-moto klubovi i vozači koji su osvajali pehare i medalje.

U svoje vreme je bio jača klasa od Nacionalne klase i omiljeni automobil publike, ali i relista. Na trkačku stazu je stupio bukvalno sa početkom serijske proizvodnje , 1972. i pokazao se kao trkač daleko iznad očekivanja. Yu rally, Sutjeska reli, Velika nagrada Kraljeva, Oslobodjenje Kragujevca, Šampionat Srbije, Saturnus reli, Lovćen reli, Kružna trka Ušće, Kružna trka Slavonska Požega, Brdska trka Avala, Košutnjak, Reli bratstva i jedinstva, Reli Kadinjača i još mnoge druge trke, bile su mesto gde je publika uživala u vožnji ’’Modernih gladijatora’’. Nikako se ne smeju zaboraviti i internacionalne trke gde se Stojadin uspešno hvatao u koštac sa renomiranim proizvođačima. Dobro je poznat naslov ’’Zastava brža od Poršea!’’, kada je Jovica Paliković na takmičenju Tour d’Europe imao bolje vreme od vozača Poršea. Na Tour d’Europe,  Zastava 101 je 1973. osvojila sva tri mesta u različitim klasama. Zastava 101 je učestvovala i na Monte Carlo Rally, Dunav Reliju u Rumuniji, Reliju Bugarska. Zanimljivost je da su se vozači iz zemalja gde se Stojadin izvozio vrlo rado pojavljivali na trkama. Stojadin je naročito nizao uspehe u Grčkoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj i Istočnoj Nemačkoj.

Pionir za volanom trkačke Zastave 101 je bio Milivoje Božić, koga je i Crvena Zastava angažovala i prilikom testiranja Stojadina pre početka same proizvodnje. Vozači Milun Vesnić, Pavle Komnenović, braća Šikloši, Bata Nađ, Branimir Perić Džo,Boban Atanacković, Jovica Paliković, Dagmar Šuster, Fadil Kadić, Drago Zonta, ali i mnogi drugi,  vozili su Zastave 101 bez milosti i saosećanja, a publika je padala u trans kada su točkovi bili u vazduhu – vrlo često jedan (zadnji), ne retko dva, pa i sva četiri.

Stojadin se u domaćem šampionatu takmičio u grupi 1 i gupi 2, odnosno klasama do 1150 i 1300 kubika. Davno je zaboravljeno da je Zastava Sport bukvalno proizvodila trkačke automobile, kao i da je jako mali broj  Zastava 101 Lux 1300 (u periodu 1975-1978) uopšte bio dostupan običnom kupcu jer su ih relisti unapred rzervisali.  Najčešći model friziranja bio je Italijanske kuće Trivelato , poznate po friziranju Fiata 128 za trke . O tome kako su se konjske snage dodavale ispod haube na najjednostavniji način, dostupan svakom vozaču, možete pročitati u priručniku ’’Stojadinov kuvar’’, u izdanju Autoslavije.

Dolaskom Zastave 101 Super, novi korak ka performansama je napravljen, i motori su postali još jači, a ostali u okviru homologacije za trke. Dolaskom 1979, modeli Special, Mediteran i Confort su pristigli na tržište sa motorima od 1300 kubika i 73KS, u fabričkoj izvedbi. Modeli 1300 iz 1979. do danas ostaju na ceni zbog svojih performansi. Paradoksalno, 1980, Zastava je lansirala novu generaciju 1300 motora (Ritmo motori), ali sa 65KS. Iste 1980, godinu dana star Special je koštao više nego potpuno nov. Nije potrebno reći da je bilo gotovo nemoguće kupiti najjačeg Stojadina 1300 kada se pojavio, a taj trend se nastavio do samog kraja proizvodnje, 2008.

Kada je Jugo stupio na scenu – najavljen 1979,sa početkom proizvodnje 1980, bio je to početak kraja Zastave 101 na trkačkoj stazi. Zastava 101 Mediteran bio je lakši i čvršći automobil sa 3 vrata, napravljen upravo zbog potreba trkača, ali je jednostavno stigao previše kasno za zlatnu dekadu trka ,tek 1978, a postao šire dostupan tek 1979. Jugo 55 i 65 su otvorili više mogućnosti za friziranje: manju masu vozila u startu, kraće međuosovinsko rastojanje, pa samim tim i bolju upravljivost i bolje ubrzanje. Kako su delovi trapa , motori i menjači bili identični, mnogi trkački Stojadini su masovno ’’prepakovani’’ u Jugiće. Kao veteran na trkama, Stojadin polako nestaje sa staza u drugoj polovini osamdesetih godina, nakon više od 15 godina uspešne karijere.

******

Iako je vreme poslalo sportskog Stojadina u zaborav, u 21. veku, Stojadin se ponovo vraća na trkačku stazu i počinje da niže uspehe,  mahom u Evropskoj Uniji.

Poljski ‘’Historic Racing team’’ porodice Postavka (čije prezime u prevodu znači Zastava) je osvojio treće mesto na Monte Carlo Historic reliju 2018. Na takmičenjima i MCH je redovan i Klaudio Moskoni koji se plasira u prvih 40 sa svojim trkačkim Stojadinom, nekada autom svoje pokojne tašte koju je jako voleo.

U Nemačkoj se čak 6 Stojadina trka u okviru ADAC relija za istorijska vozila. Tu je svakako i ’’Zastava Racing team’’ iz Poljske – glavni vozač Lukaš Migala postiže značajne uspehe.

 

Slučajni kontakt autora ovog teksta sa Desimirom Borisavljevićem iz Požege otkrio je nove horizonte Zastave 101 na trkama u Srbiji: nakon gotovo 30 godina, postoje dva Stojadina koja se nadmeću na trkačkoj stazi, u kategoriji autoslalom grupa 1, klasa 1.

Desimir je prošle godine prvi put izašao na stazu, sa 17. god. Kao iz priče slavnog Boruta Tomića, porodični Stojadin,  Zastava Skala 55 iz 1990. god, 1.1 bez ikakvih prerada izašla je na stazu. Auto se inače koristi za svakodnevu upotrebu,i odlazak na more. Prvi slalom na Zlatiboru je završio bronzanom medaljom.

Skala je nastavila galop poput mustanga, i uspesi su se nastavili a krajnji rezultat je bronza u klasi:

Zlatibor 2019 3. Mesto

Bukulja-Arandjelovac 2019 3. Mesto

Begrad – Ada Huja 5. Mesto

Sopot-Mladenovac 4. Mesto

 

Desimirova pasija za automobilima se javila još u detinjstvu. Gledanje na TV-u bilo čega, samo da ima veze sa nekim automobilima je bio samo uvod. Sa 12 god je diobio svoj prvi karting. Kao najveci izazov mu je bila trka na Bukulji, jer je tada prvi put vozio brdsku stazu.

Velika podrška porodice i zajednički napori celog domaćinstva čine ovu trkačku priču još lepšom. Veza otac-sin se naročito učvrsti kada se zajednički, u garaži, Skala pažljivo priprema za borbu, kombinujući Desimirove zahteve i iskustvo i umeće tate Radiše. Mama Ljiljana po starom obicaju baci vodu za Stojadinom kad krene na trku uz pošalicu iz Nacionalne klase „Pusti ti njih, vozi polako“.

Planovi za budućnost su jasni, Stojadin će se još preciznije podešavati, nadmetanje se nastavlja. A Desimirov san je da promovise Zastavu 101 svim maldim ljudima kao najpriuštivji automobil za trke, a koji itekako može da osvaja medalje. Ostaje nada da će jednog dana postojati Historic klasa i u Srbiji. Ako Historic klasa krene, Desimir ne krije da će na stazu izaći u Zastavi 101 Mediteran sa okruglim farovima.

 

*

Nekoliko trkačkih Stojadina krasi relije u Sloveniji. Kao i uvek, uz Stojadina ide i zanimljiva priča: naša koleginica i veliki automobilista, Barbara Tolar, je sa svoje 24 godine bila suvozač Andreja Mihaveca, u belom Stojadinu 1300. Tokom sezone 2016, njen cilj je bio da Stojadin savlada asfaltne i makadamske staze. Reli Velenje, Vipava, Železniki i Santa Domenica su trke koje izdvaja kao u3spešne i izazovne.

Za ljubav prema reli sportu je zaslužan otac koji je Barbaru od malena vodio na auto trke. Prvo iskustvo na suvozačevom mestu je bilo 2015, u trkačkom Jugu, a karijeru nastavlja i dalje, menjajući timove i automobile.

Beli Stojadin je u originalu bio Confort iz 1980, ali je za potrebe trka prepravljen ugradnjom rol bara i prenosom svih delova sa trkačkog Juga. Homologacija je dobijena za A grupu.

Za Barbaru, Stojadin je do sada najzanimljiviji automobil u kom je bila suvozač do sada. Prema njenim rečima, to je ’’veoma atraktivan deda na stazi’’ koji uvek dobija ovacije publike i izaziva oduševljenje. Kada ga poredi sa Jugom, kao glavnu prednost izdvaja međuosovinsko rastojanje i balans težine, pa iako je teži od Juga, jako lepo savladava krivine, a osećaj na suvozačevom mestu je daleko prijatniji.

*

U susednoj Hrvatskoj, jedan Stojadin ređa uspehe iz godine u godinu. Natanel Petrov iz Zadra vozi jedinog, trkačkog Stojadina u Hrvatskoj. Homologovan je u klasi E1. Svog, sada čuvenog, plavog Stojadina je kupio sa svojih 17 godina (2006), i od tada je počeo da ga postepeno frizira. Kako su friziranja napredovala, Natanel je počeo da se trka i postepeno stigao do brdskih trka. Od 2010, Stojadin je prestao da bude svakodnevno vozilo i postao isključivo trkač.

Zastava 1.1 GX iz 1988. je kupljena od prvog vlasnika. Trenutno je ispod haube Fiatov motor od 1600 kubika sa 2 dupla Weber karburatora 42, specijalnom bregastom, povećanim ventilima i drugim modifikacijama koje su izvukle snagu od 140 KS. Menjač je sa Uno Turbo serije 1, specijalno prepravljen u Zastava Sportu, sa Šper diferencijalom. Kočnice su pozadi serijske, a napred sa 257mm diskovima. Karoserija je dodatno ojačana, dodat je rol-bar, ali auto je olakšan maksimalno na svim mestima gde je to moglo. Trenutna maksimalna, izmerena brzina je 170 km/h, a potrošnja goriva je okvirno 1l na 1km. Gume su Formula 2000, u dimenziji 200-540-13.

Rakcije publike i uopšte svih ljudi koji dođu u kontakt sa njegovim Stojadinom su uvek pozitivne uz ovacije, jer niko ne očekuje koliko brzo može ići, a niko ne očekuje ni spektakl na stazi koji Natanel bez izuzetka prikazuje. Naročitu pažnju Stojadin izaziva kad se nađe ’’na crti’’ sa daleko jačim automobilima ko što su Honda Civic Type R, Mitsubishi Lancer Evo 9 R, Porsche Carrera RS (Stojadin je bio brži na trci u Ilirskoj Bistrici za 2 sekunde), Metalex MTX 1-06 i mnogi drugi.

Za volanom svoje Zastave 101, Natanel je osvojio preko 60 trofeja za 10 godina na stazi. Najvredniji trofeji su Prvak Hrvatske u autoslalomu klase 5, i ukupni pobednik autoslaloma u regiji Dalmacija (čak 2 puta).

Svakako da uspešan automobilsta na stazi mora da se suoči i sa opasnostima koje vrebaju. Tako je Natanel doživeo udes na brdskoj trci ’’Marina 2017’’: ’’Po meni najizazovnija trka za moju Zastavu je bila kada sam je razbio prošle godine, i to dobro. Većina ljudi je mislila da je to to, ali ja ne odustajem tako lako’’. Stojadin je za nekoliko dana ponovo vraćen u punu formu, ojačane karoserije i doteranih trapova.

Iako su finansije uvek problem, Natanel smatra da je tek na početku trkačke karijere. Planova za trke i za dalje friziranje Stojadina ima puno, a promena automobila ne dolazi u obzir.

*

Kada se udaljimo od Jadrana I brdovitog Balkana, u Českoj, ’’Patera motosport’’ ne propušta takmičenja istorijskih vozila sa svojim žutim Stojadinom. Glavni vozač je Mihal Patera. Pored Patere, još jedan Stojadin se takmiči u slalom trkama Češke.

Kako Mihal kaže, svoju sportsku karijeru je otpočeo pre 30 godina, upravo za volanom Zastave 101. ’’Razlike između Zastave na stazi nekada i danas su velike, jer su današnje tehnologije omogućile preciznije podešavanje motora, bolje ubrzanje  i pouzdanije kočnice. Automobil ima daleko bolje ubrzanje, bolju upravljivost, a sveukupno iskustvo u vožnji je zapanjujuće.’’

Srce Stojadina, koji pod Češkom zastavom dobija aplauze, kuca sa 150 KS izmerenih na kočnici. Motor je modifikovani, originalni, 1100 motor  i  predstavlja balans između performansi i dugotrajnosti. Ventili, bregasta osovina i opruge ventila su nemačke proizvodnje, a izradila ih je kompanija Šrik (Schrick). Umesto karburatora, ugrađen je mehanički sistem ubrizgavanja tipa Kugelfišer (Kugelfischer): pumpa za gorivo sa varijatorom, povezana je sa Bošovim diznama koje napajaju svaki cilindar pojedinačno, preko usisnika koji je ručni rad ’’Patera motosporta’’. Menjač je posebno prilagođen snazi motora i potrebama na brdskim trkama. Maksimalna izmerena brzina je oko 170 km/h, a akcenat podešavanja motora je na ubrzanju.

Stojadin je homologovan za Veteran klasu do 1300 kubika (HA1-K-1300). U sezoni 2017. nije video mnogo akcije jer je tada bio u pripremi, pa su trke više služile za probe i podešavanja motora. U sezoni 2018, je uspešno završio 12 trka, i na svakoj se našao na pobedničkom postolju: 4  zlatnih i 8 srebrnih trofeja.

Prema Mihalovim rečima, preko 10 Stojadina se takmičilo na stazama Čehoslovačke u periodu od 1974 do 1985. Nakon 1985, Zastava 101 se nije mogla takmičiti u ČSSR jer je njegova takmičarska klasa bila ukinuta. U svoje vreme, kao i danas, glavni suparnik u istoj klasi Stojadina su upravo Škode 120 i 130. Ali baš kao i nekada , i danas Stojadin dominira na trkačkoj stazi.

Reakcije na žutog, trkačkog Stojadina su uvek snažne. U klasi istorijskih automobila najprisutnije su različite izvedbe Škode, tako da publika uvek priželjkuje da vidi još neki, nostalgični, automobil koji je ostao simbol nekih drugih i drugačijih vremena. Stojadin, iako veteran na stazi, ravnopravno se može takmičiti i sa modernijim automobilima, a zvuk motora podiže publiku na noge.

Za Mihala najzahtevnija staza je Ecce Homo Šternberk, inače sastavni deo Evropskog šampionata. Kako je to najzahtevnija I najduža staza, vozač mora imati dosta iskustva, a automobil mora biti dobro pripremljen kako bi izdržao.

2Planovi za budućnost su da žuti Stojadin služi za dobru zabavu vozača, a sudbina mu je već isplanirana. S obzirom da predstavlja trkački automobil koji je kompletno urađen po standardima FIA i pravilniku iz 1978, Stojadina čeka mesto u muzeju, u gradu Lani, u blizini Praga.

*******

Vremena se polako menjaju u korist Zastave 101. Najnovije vesti su da Zastave 101 starije od 30 godina mogu aplicirati za certifikat o statusu vozila od istorijskog značaja preko Srpskog Saveza za Istorijska Vozila. Ovakve novovsti otvaraju nove horizonte za oldtajmersku budućnost našeg ’’Nacionalnog vozila’’. Nada ostaje da će vremenom i u Srbiji ponovo biti ovacija publike za trkačke Stojadine, vešto vožene, u nekoj novoj,nacionaloj, istorijskoj klasi.

Kao istoričar Zastave 101 i veliki entuzijasta, koristim ovaj tekst da pozovem sve reliste i timove, da na nekom budućem Monte Carlo Historic reliju osvane i naš Stojadin, koji će se takmičiti pod srpskom zastavom.

Nikako ne smemo izgubiti iz vida da je Zastava 101 naš najtrofejniji i najuspešniji automobil, čije će nasleđe biti sve zanimljivije budućim generacijama.

Autor teksta: Novica Marković – Zastava 101 Klub
Fotografije su iz kolekcije vlasnika trkačkih automobila i ustupljene su na korišćenje autoru teksta.
Sve fotografije autorsko su delo njenih autora i autoslavia.com ne polaže prava na njih.

0 Comments