fbpx
Menu & Search

Zelena Ljubičica

Zelena Ljubičica

Čvrsto verujemo da svaka ljubav prema britanskim automobilima u sebi sadrži makar zrno ljubavi prema Miniju. Da bismo potvrdili naše uverenje, ponovo smo se obratili jednom od veterana automobilske anglofilije, gospodinu Daliboru Ružiću. Makar u njegovom slučaju, bili smo potpuno u pravu — posle Triumpha TR6 i Austina 1300, sa njim smo se sreli i porazgovarali o Ljubičici, zelenom Miniju 1100 Special belog krova iz 1979. godine.

Ljubičica se kod gospodina Ružića nalazi već tri godine, a svoj nadimak duguje prethodnoj boji i prethodnim vlasnicima. Naime, automobil je pre nekoliko godina bio obnovljen i poklonjen jednoj ženi, a kako je gospodin Ružić dodao, bio je veoma lepo ofarban. Ipak, kada je došlo vreme za ponovne radove, ispod lepe farbe krilo se još nekoliko različitih boja i loša limarija: „U originalu, auto je bio žut. Imali smo mnogo problema da utvrdimo koja je boja bila prva, da li je bio crven ili žut.“ Pod je bio u jako lošem stanju i mislio sam da ga zamenim na brzinu zajedno sa sajtnama. Međutim, kada smo ga otvorili, naišli smo na četiri sloja sajtni — četiri sloja rđe. To je bio veliki problem jer se nisu znale mere, ni gde je početak ni gde je kraj. Unutrašnji limovi i stubovi vrata su bili truli i tako dalje…“ U novonastalim okolnostima, Ružić je odlučio da se ne zaustavi samo na limariji.

Posle gotovo dve godine koje je gospodin Ružić proveo u majstorskoj radionici zajedno sa limarom Acom Grunfom, obimni radovi na maloj karoseriji su kompletirani. U međuvremenu, i mehanika je kompletno sređena, tako da je Mini spremljen za svakodnevnu vožnju. Od kozmetike, tu su novi farovi, štop lampe i rozetne, lajsne, matirani branici, trokraki sportski volan i klasične felne od 12 inča i 6J.  Umesto fabričkih sedišta, u Ljubičici su trkačke kadice koje gospodin Ružić testira za potrebe jednog dugogodišnjeg projekta koji se polako bliži završetku.

Kako je žutih Special Minija bilo relativno mnogo, Ljubičica je dobila Jaguarovu British Racing Green boju i mlečnobeli krov, ali je njen nadimak ostao. Ružić nam je priznao da je oko boje bilo mnogih dilema, a glavno pitanje je bilo koja tačno nijansa BRG najlepše izgleda na Miniju: „Tri puta sam farbao krilo da bih odlučio koju ću boju izabrati. Postoji jedna Jaguarova zelena iz pedesetih godina koja je nešto svetlija i žuća, pa sam se ipak odlučio za boju iz šezdesetih koju su zvali Le Mans. Krov je dobio Old English White boju sa Coopera, ali je interesantno da Englezi pod BRG i OEW podrazumevaju mnogo potpuno različitih nijansi zelene i bele.“

Pred novu sezonu skupova i relija, očekujemo zelenu Ljubičicu na mnogim beogradskim okupljanjima, a posebno na Minijadi. Tog dana, zajedno sa Ružićem došli su i Divci u još jednom Special Miniju. Dok se njihov žuti Žuća spremao za poziranje, gospodin Ružić i zelena Ljubičica su se otisnuli u još jedan brzi krug oko Novog Beograda.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. 7 godina ago

    Ozbiljno mu fale prosirenja i nivelacija visine. 🙂