fbpx
Menu & Search

Žuti Bombarder

Žuti Bombarder

Žuti Citroën HY kombi je svojom vedrinom presecao kišno i sumorno popodne od kog smo se na kratko sakrili u jednom dorćolskom kafiću. Naš izbor nije bio slučajan: Peđin posebno opremljeni HY je bio njegov sastavni deo, letnji šank sa jutarnjom i večernjom esencijom svakog kafea — kafom i pivom. Java Coffee i pivara Kabinet prepoznali su potencijal ovog putujućeg ugostiteljskog objekta i time zajedno sa Peđom započeli novo poglavlje beogradskog ugostiteljstva.

Kao svetski putnik, Peđa je uvek razmišljao o poslu koji bi pratio njegovo kretanje. Ideja se kristalizovala pre oko deset godina, kada je na šetalištu malog čileanskog grada Puerto Varasa ugledao turiste okupljene oko dečka koji je kafu služio iz malog crnog Piaggio Apea. „Sa kafom u rukama, turisti su išli na plažu ili klupu na šetalištu i uživali u zalascima sunca iza vulkana Osorno i preko jezera Llanquihue. U takvoj atmosferi, nije mi trebalo dugo da prepoznam svoje snove za poslom na točkovima.“, opisao nam je Peđa trenutak kada je sve došlo na svoje mesto. Nakon boravka u Čileu, Peđa se obreo u Čikagu, gde je posetio stare prijatelje, ali je video i razvoj malih preduzetnika u sektoru poznatom kao food truck. Znajući da će trend uskoro osvojiti celu Evropu, Peđa je na umu imao jedan kombi — legendarni Citroën HY.

Potraga za ovim Citroënom bila je duga i naporna, te je Peđa bio na granici odustajanja: „Na našem tržištu nažalost je vrlo mali broj ovih vozila preživeo zub vremena.  Nakon više meseci traganja nisam imao uspeha da nađem nijedan HY na prodaju, tako da sam počeo da planiram da počnem da konverziju u mini food truck uradim na jednom Piaggio Apeu, onakvom kakvog sam video u Puerto Varasu.“ U razgovoru sa prijateljem Vladom koji je šlepom obišao mnoge puteve u Srbiji, Peđa je saznao za jedan HY na periferiji Beograda. Iako je bio truo i zapušten, Peđa je u njemu prepoznao svoj san. „Kada sam ga ugledao na livadi blizu Dunava, znao sam da je to taj Citroën HY koji će da oživi i postane prvi srpski primer restauriranog food trucka.“ opisao nam je Peđa svoj prvi susret sa Citroënom, dodavši da je kupovinom spasio i deo srpske filmske istorije: „Kao što se to često desava kada čovek radi nešto sa ljubavlju i pratecim entuzijazmom, tu je i sreća… Nakon što sam ga kupio, saznao sam od prethodnog vlasnika da je baš ovaj kombi bio u dva kultna srpska filma — Crni Bombarder iz 1992. godine i Pad u Raj iz 2004. godine.“

Nakon kupovine, došao je red na restauraciju, a sreća se Peđi ponovo osmehnula jer je Duki, njegov prethodni vlasnik, bio i limar. Zajedničkim snagama, obnova je otpočeta gotovo od nule: „Pošto je ovaj proces bio nešto novo za mene, a i za Dukija, koji je u međuvremenu postao saradnik od neprocenjive vrednosti, restauracija i konverzija su se pokazali kao jedan vrlo edukativan proces kroz kog smo morali zjedno da sagledavamo i rešavamo mnoge nestandardne probleme.“ Najveći izazov bio je pretvaranje nekadašnjeg prtljažnog prostora u funkcionalnu kuhinju. Ipak, uz pomoć još drugova, Saše, Ljube i Gorana, koji imaju iskustvo u raznim delatnostima, san je postao realnost. Poslednja faza projekta bila je predstavljanje javnosti, te je HY postao stalna, ali ipak mobilna postavka novootvorenog Java Coffee kafea. Peđa nam je potom pokazao sve potrebne modifikacije — povišen krov sa dodatnim prtljažnim prostorom na njemu, dodatne električne instalacije i agregat, dodatno osvetljenje kuhinje i posebno konstruisan šank.

Od početka juna, ovaj Citroën samom svojom pojavom, ali i pivom i kafom popravlja dan gostiju i prolaznika, a ekipa koja je učestvovala u njegovoj restauraciji je naučila mnogo i ubrzo se okupila pod imenom se okupila u firmu pod imenom Fina Fabrika, čiji je kranji cilj da Beogradu podari još ovakvih vozila. Kao pionir, Peđa je u poziciji da inspiriše ljude oko sebe: „Ovakva stara vozila su deo naše istorije i treba da budu viđena što više, kako bi inspirisala ljude da krenu ka njihovom sopstvenom snu i povrate u život nešto što će njima samima, a i drugima davati inspiraciju.“ Uprkos beskrajnom optimizmu i vedrini koja je obeležila naše druženje, fotografisanje je ipak moralo da sačeka neke lepše dane i jedan kratak izlet sa Gundulićevog na Kosančićev venac, gde se žuti HY ispred bistroa Makadam pokazao u punom sjaju.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

5 Comments

 1. PeC
  9 godina ago

  kakav bre dorćol, to je palace!

 2. 9 godina ago

  Lep projekat.Upravo listam knjigu o istoriji VW T1 u kojoj je citava plejada pokretnih verzija namenjenih slicnim delatnostima,pokretna pijaca,,apoteka,prodavnica,grill restoran,bioskop,salter poste i sve to 50tih i 60tih u Nemackoj.Na zalost koliko sam cuo kod nas su raznorazni propisi i zakoni sprecavali razvoj takvog nacina poslovanja

 3. 8 godina ago

  A ima li atest za sve ove konverzije? U prevodu "A gde je pecat?" 🙂

 4. oliver
  7 godina ago

  Neprofesionalno napisan clanak!

  • 7 godina ago

   Poštovani Olivere, Vaše zamerke nam govore dve stvari:
   – Prva da niste sa pažnjom pročitali tekst gde je jasno napisano sledeće: „…prvi srpski primer RESTAURIRANOG food trucka…“.
   – Druga, da zapravo samo želite da reklamirate svoj proizvod etiketiranjem nas da smo neprofesionalni.
   Mogli ste takođe da primetite da se naš sajt bavi oldtajmerima i klasičnim vozilima, te sve van toga ne ulazi u predmet našeg interesovanja.
   Srdačan pozdrav