fbpx
Menu & Search

#1 Serbia Vespa Days – Zlatibor 2017.

#1 Serbia Vespa Days – Zlatibor 2017.

Entuzijazam ljubitelja starovremenskih vozila u regionu nikad nije bio upitan. Međutim, sve veći broj udruženja i klubova ljubitelja ne dovodi nužno do povećanja broja događaja i vozila. Nasuprot tome, dugotrajan proces ujedinjenja klubova ljubitelja Vespi u jedinstveni savez doveo je do fantastičnog rezultata povodom kojeg je i ova reportaža objavljena.

Od 9. do 11. juna, u organizaciji Vespa saveza Srbije, održan je prvi nacionalni Vespa skup – Serbia Vespa days 2017. Ovog vikenda na Zlatiboru okupilo se preko 150 ljubitelja Vespi i oko 140 vozila svih generacija legendarnog italijanskog dvotočkaša. Zahvaljujući sjajnoj organizaciji Saveza i svih domaćih Vespa klubova, velikim brojem vozila i učesnika iz cele Evrope demonstrirani su entuzijazam, posvećenost i prijateljski odnosi Vespa saveza i klubova širom Evrope. Dvotočkaši raznih generacija i iteracija iz dva veka, od šezdesetih do dvehiljadedesetih godina, pristigli su kako iz šireg regiona – Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Mađarske, tako i sa Kipra i iz Francuske (Cercle Vespiste de France). Avanturistički duh prikazan je i podatkom da su gosti iz udaljenijih država došli sa samo jednim četvorotočkašem kao logističkom podrškom, uvereni u pouzdanost i raskoš putovanja na Vespama.

Oduševljeni prolaznici imali su priliku da uživaju u jedinstvenim kreacijama GSova, PXova, Rallya, Sprintova i ostalih popularnih modela italijanskog proizvođača na putu od Beograda do Zlatibora, te regionalnim putevima sve do „Šarganske osmice“ i „Drvengrada“. Idealni vremenski uslovi omogućili su nam potpun doživljaj svih boja i mirisa planina zapadne Srbije, obogaćen jedinstvenom emocijom Vespaša i njihovih ljubimaca.

Petak je na žalost doneo i jednu veoma tužnu vest za sve koji su već tada stigli iz blizina i daleka. Vladimir koji je po svoj prilici poželeo da iznenadi suprugu i prijatelje na dva točka svojim dolaskom na Zlatibor, tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći kod Sevojna. Želimo ovim putem da iskažemo iskreno saučešće njegovoj porodici i svim bliskim prijateljima.

Autor teksta: Filip Žarković
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments