fbpx
Menu & Search

Zlatna raketa

Zlatna raketa

Kasne šezdesete bile su godine velikih promena. Sloboda je osvajana na mnogim frontovima, od Pariza pa sve do Meseca, a na putevima Amerike, sloboda je osvajana uz škripu širokih guma i urlanje V8 motora. Chevroletova perjanica ušla je u svoju drugu generaciju, a i sama se tokom pomenutih godina drastično menjala.

Chevrolet Corvette C3 predstavljen je kao model za 1968. godinu na osnovu Mako Shark II koncepta, a sva dramatičnost te studije dizajna preneta je pravo na produkcijski model. Savršen balans oštrih karakternih linija i zakrivljenja stvorio je još jednu siluetu za pamćenje i Corvette je tako ponovo bio najatraktivniji automobil koji je Amerika videla. Preko pola veka kasnije, C3 Corvette je i dalje automobil iz snova bez obzira na to na kojoj se strani Atlantika taj san sanja. Pre dve i po godine, jedan takav san dosanjan je kada je Corvette C3 iz 1972. godine doplovila prekookeanskim brodom i iskrcala se u Srbiji.

„A kako da je ne želite?“, Kiki je svoj automobil iz snova opisao dosta kratko. Međutim, put do njegovog konačnog ostvarenja nije počeo okretanjem ključa na savršenom automobilu. Iako je na fotografijama delovala sjajno, kada je pristigla, ova Corvette je otkrila veliki broj nedostataka koji su Kikija poveli na put dvogodišnje restauracije. U tom procesu, najveći deo radova izveo je sa sinom, što je projektu Stingray dalo neizbrisiv lični pečat. Kako nam je Kiki objasnio, Corvette je u Srbiju stigla crna i sa 454 V8 motorom koji je posle opsežnih unapređivanja imao čak 680 konja. Kada je ustanovio potrebu za punom restauracijom, on je odlučio da je vrati u njenu originalnu zlatnu boju, a motor je igrom slučaja promenjen u 350 V8 koji se pokazao mnogo praktičnijim i vožljivijim u svakodnevnim uslovima.

Izbor 1972. godine za Kikija nije bio slučajan, budući da je ta godina poslednja u kojoj je Corvette treće generacije imala oba hromirana branika. Corvette C3 je nastupila u doba velikih promena u industriji, a kako je proizvođena sve do 1982. godine, njen izgled se kasnije transformisao i postao znatno moderniji. Takođe, 1972. godina je vrlo verovatno bila poslednja istinski srećna godina za američku industriju, budući da je sav optimizam ugašen u velikoj krizi i brigama za ekologiju i bezbednost. Već od 1973. godine, Corvette je postala udobna krstarica, tako da je Kikijeva Corvette C3 poslednja koja se ponašala kao pravi sportski automobil. Kao dokaz za to, njen 5,7l motor uparen je sa četvorobrzinskim manuelnim menjačem, a svaka oštrija neravnina se prenosi direktno na šasiju bez obzira na debljinu guma.

 

Iako prati oprobanu formulu zadnjeg pogona, V8 motora i dugačke haube, Chevrolet Corvette je po mnogo čemu poseban automobil. Pre svega, njena karoserija je izrađena od fiberglasa, a osim zaboravljenog AMC AMX, Corvette je bila jedini američki dvosed na tržištu. Kiki nas je tako proveo kroz još njenih specifičnosti poput papučice za duga svetla koja se aktivira levom nogom, ili specifičnog sistema brisača koji se poslednji put pojavio 1972. godine. Kako ne bi remetili sveden dizajn, brisači su sakriveni ispod pregrade koja se podiže putem vakuum pumpe i pokriva ih nazad kada obave svoju dužnost. Dizajn karoserije je uticao i na pojedina tehnička rešenja: da bi prednji kraj ostao nizak, hladnjak morao biti zakošen, a otvori za usis vazduha minimalni, što je kod ovih automobila ponekad uticalo na probleme sa hlađenjem motora, ali je i taj nedostatak rešen u procesu restauracije.

Na kraju, zašto raketa? Chevrolet Corvette je bila ikona svemirske trke i baš u ovoj zlatnoj boji ona je poklanjana astronautima sa misije Apolo 12. Činjenica da izgleda, ubrzava, huči i grmi baš kao pravi spejs šatl samo je dodatak tvrdnji da je Corvette zapravo svemirski brod projektovan na stari dobri američki način. Zlatni sat bio je pravi trenutak za poletanje i Corvette nam se ubrzo izgubila iz vidika — horizontalno i u pravoj liniji.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments