fbpx
Menu & Search

Međunarodni sajam automobila 1976. godine

Međunarodni sajam automobila 1976. godine

Približni i precizni statistički podaci, koji su se za vreme beogradske automobilske nedelje mogli pronaći u zvaničnim i poluzvaničnim biltenima, imaju dve strane: lepša strana govori o preko milion i po registrovanih putničkih automobila koji saobraćaju na jugoslovenskim putevima, o rekordnoj (prošloj) godini proizvodnje jugoslovenske automobilske industrije i o solidnom broju automobila koje smo uvezli preko istočne i zapadne granice. Druga, manje ružičasta strana je siromašnija, ali ipak dovoljno očigledna: putničkim automobilom vozi se jedva svaki četrnaesti Jugosloven, što praktično znači rep tabele koji važi i za Evropu. Ovo je za domaće proizvođače dobar znak, jer uprkos eventualnom poskupljenju automobila kupci neće nestati. Pogrešno je samo pitanje: koliko treba da staje auto? – umesto uzvika: koliko automobila za isti novac?

Kod prodavaca na inostranom (razvijenom) tržištu navikli smo da se bore za kupce. Nakon perioda krize koja je pre dve, odnosno tri godine za trenutak saplela i najsnažnije u svetu, konstruktori su angažovali sve snage na području štedljivog, a odmah zatim bezbednog i udobnog automobila. Dugački rokovi garancije i jednostavno održavanje automobila dodatni su aduti u rukama prodavaca i u oduševljavanju onih koji se za automobilima osvrću.

Priznajemo: poskupljenje automobila je proteklih godina zahvatilo čitavu svetsku (automobilsku) trgovinu. Razumljivo je da jugoslovensko tržište dinarskih automobila nije moglo da bude izuzetak. Međutim, teže je razumeti što kod ovih automobila i u ovom periodu nismo dočekali nijedan puni tehnički korak napred.

ddor_bg_car_show_2016-banner

Super Fića i Kombi bez krova

„Crvena Zastava“, stub jugoslovenske automobilske industrije nije izneverila tradiciju. Njeni vodeći predstavnici su i ove godine na veoma samopouzdan način održali konferenciju za štampu, a među izloženim eksponatima gledali smo novitete iz područja tapetarstva i sitnih poslova…

Glavni novitet: Zastava 750 Specijal. Autu je, neposredno uoči dvadesetog rođendana, povećana snaga na 30KS, a dobio je još i zatvoreni sistem hlađenja, radijalne gume (145 SR 12), poboljšane tapete, premeštene prekidače za svetla i brisače i novi znak na nosu.

Među ukupno 50.000 Fića koliko fabrika namerava ove godine da proizvede, biće jedna petina Specijala. Prvi kupci će ove automobile preuzeti sredinom juna ove godine. Odgovorni u Zastavi ističu: potražnja za Fićom je bez kraja! Da li su se upitali zašto? Da li zbog toga što je Fića tako dobar, ili zato što je najjevtiniji auto kod nas?

Drugi novitet: Zastava 1300 Elegant: Premijera zbog prednjih naslona koji su sada kruto oblikovani u oslonce za glave. I zbog ručice menjača na podu!

Treći i četvrti novitet: Zastava 430 kabriolet i Zastava 430 turist kamp. I dok kod prvog još uvek nagađamo čemu je namenjen, kraj drugog nismo mogli da se načudimo površnoj izradi unutrašnjosti. Inače, turist-kamp je namenjen putujućem paru koji u autu želi da prenoći (vrata na podizanje, ugrađeni ormarčići, mini-frižider, ležište za sklapanje).

Zalihe Zastavinih vozila u vreme salona automobila, iznosile su 6233 automobila, među kojima i 4566 takvih koji nisu bili kompletirani. Do kraja godine fabrika je nagovestila 167.000 putničkih automobila, među kojima 72.500 modela Zastava 101. Oko 20.000 vozila namenjeno je za izvoz.

Kod Cimosa: Dijana i Prestiž

Cimos je prošlu godinu završio sa 8165 izrađenih i prodatih vozila. Početkom ove godine napuštena je proizvodnja vozila Spaček i Ami (ovim vozilima biće ispunjene samo obaveze prema pretplatnicima), a novitet salona bila je Dijana 6 (vidi vozili smo „Auto“, 1976/7).

Prvi primerci novog vozila po novoj skoro šestomilijonskoj ceni (u pitanju su stari dinari), narandžasto su ofarbani i ukrašeni nasmejanim devojkama. Pored GS i modela GS Palas (potpunija oprema, pokretan krov, metalizovana boja) bio je izložen, za oči: CX Prestiž, crn, ugledan, produžen, udoban. Auto za službenu upotrebu iz konsignacionog skladišta.

Obične CX, izrađene u novogoričkoj fabrici, ne treba očekivati pre jeseni.

Kombi iz Novog Mesta, obećanja iz Sarajeva

Oni koji žele da kupe Reno 12, dobro znaju da je kucanje na vrata IMV uzaludno. Predstavnici fabrike ističu da su – zbog velike potražnje Renoa 4 – svi kapaciteti potpuno angažovani. Dvanaestica se neće pojaviti pre septembra. Baš tada se očekuje i novi Reno 14! Možda je u pitanju samo slučaj… Predstavnici IMV ističu: biće i Renoa 12! Ulepšan, kao što je francski. Takav auto je bio izložen.

Jedini novajlija iz Novog Mesta je Kombi turist, sa savremenijom unutrašnjošću i na novo ofarbanim spoljašnjim limom. Pokreće ga Mercedesov motor dizel (2,2 litra, 60 KS).

Velika gužva bila je tamo gde je izlagao sarajevski TAS. Izloženi automobili Golf bili su potpuno Volkswagenovi, a prognoza je sledeća: Automobili Golf za dinare, biće na raspolaganju ove jeseni, cena neće biti najpovoljnija, a redovi kupaca biće veoma dugački.

TAS namerava da za početak izradi 15.000 ovih vozila, a onda će se proizvodnja prilagoditi tržištu. Proizvodnja Buba od 1200 kubika biće nastavljena.

Škode i Moskviči

Među uvoženim automobilima nije bilo takvog kojeg recimo u Ženevi nismo videli i da o njemu u našoj reviji već nismo pisali. Ako poverujemo ljudima iz BMW, njihova vozila kupe izostala su zbog strogih španskih propisa – nakon svečanog predstavljanja automobila novinarima, carina je vozila zadržala.

Lanča kao stalni gost beogradskog salona, kod nas još uvek nema svog zastupnika. Možda će ovogodišnji poslovni razgovori s predstavnicima naših spoljnotrgovinskih preduzeća dati neke plodove.

Beogradski „Progres“ i ostali uvoznici ove godine će prema predviđanjima, uvoziti 3500 Moskviča (cena: manje od 50.000 dinara), 1000 Zaporožaca (cena oko 30.000 dinara) i isto toliko Volgi (trenutno je cena nepoznata). Ističe se da će sva vozila biti prodata.

U prvoj polovini ove godine Jugosloveni će imati na raspolaganju još 3750 Škoda (među njima i 50 kupe LS), a postoji i mogućnost uvoza Tatre 613, mada je ovaj uvoz povezan razmenom „auto za auto“. Predstavnici „Motokova“ su u Beogradu zvanično nagovestili i nove modele Škoda (1050, odnosno 1200 kubika) koji će biti predstavljeni već ove jeseni.

Za kraj sledeće: u Beogradu nismo videli ništa što bismo mogli da označimo novitetom na području putničkih automobila. To je žalosna konstatacija, posebno kad znamo da naša automobilska industrija želi da se aktivnije uključi i u inostrana tržišta.

Dakle, ostaje nada da se prognoze domaćih fabrika ostvare i da je beogradski susret uspeo u poslovnom pogledu. Konačno, salon su posetili između ostalih varšavski predsednik i direktor „Poršea“ – obojica sa ciljem da prodube odnose sa kragujevačkom Zastavom.

Porše i Zastava? Sve što o tome manje razmišljamo, sve više smo bliže istini o 430.000 putničkih vozila koja bi se proizvodila 1980. godine. Dakle naša industrija će – bar tako izgleda – još duže vreme biti na belom hlebu!

Tekst: Martin Češenj i Miroljub Nikolić
Foto: Marjan Zaplatil
Izvor: Avto Magazin, 1976. godine

0 Comments