fbpx
Menu & Search

Titov Pullman ponovo na prodaju

Titov Pullman ponovo na prodaju

Među stotinama automobila koji se vezuju za Josipa Broza Tita, nalazi se i šest Mercedes-Benz 600 Pullmana, među kojima su čak dva od ukupno deset napravljenih Landauleta sa dugačkim platnenim krovom. Jedan od njih se skoro ponovo pojavio na prodaju, a mi vam uz veliku pomoć knjige Miroslava Milutinovića donosimo istoriju ovog automobila i priču o tome kako je završio van granica bivše Jugoslavije i u rukama privatnih kolekcionara.

Sledeći Landaulet sa šestora vrata, long top, kupljen sredstvima SSNO, u Specijalnu auto-četu stiže nekoliko dana kasnije, tj. 17. maja 1971. godine. Pod registarskim iznakama JNA R-1100 do maja 1980. prelazi oko 21.000 km. Strogo poverljivom odlukom kabineta vrhovnog komadanta oružanih snaga SFRJ, bez obrazloženja (prvi predsednik Predsedništva SFRJ kao kolektivnog komadanta oružanih snaga nakon smrti Broza je član Predsedništva iz Makedonije Lazar Koliševski, nap. auto.) s kraja novembra 1980, Upravi otoka Brioni je početkom januara 1981. zapisnički predat Landaulet 001854 (R-1100), iz vojne imovine, umesto Landauleta (poklona Zagrebačkog velesajma) 000896 (R-2831), kao četiri godine starijeg automobila, sa skoro trostruko više pređenih kilometara. Landaulet je pod upravom tadašnje Radne organizacije Nacionalni park i spomen područje Brioni stacioniran u Fažani, odakle ponekad odlazi do pulskog aerodroma po visoke zvanice, kojih je sve manje posle smrti Josipa Broza. Očigledno neznajući za učinjenu zamenu, Tehnički muzej Slovenije u martu 1987. moli Radnu organizaciju Brioni da im ustupi „Mercedes-Benz Pullmana proizvedenog 1966“, kako bi popunili Memorijalnu zbirku, što RO Brioni glatko odbija pozivajući se na „odluku Savjeta RO kojom se automobil Mercedes-Benz održava i čuva na Brionima za vožnju u vanrednim prilikama (specijalni gosti reprezentativnih objekata i sl.)“.

Broz u Splitu po povratku iz Kine septembra 1977. godine, u Mercedes-Benzu 600 Pullman Landauletu long top, broj šasije 001854. U počasnoj pratnji su motocikli BMW R 75/6
Broz u Splitu po povratku iz Kine septembra 1977. godine, u Mercedes-Benzu 600 Pullman Landauletu long top, broj šasije 001854. U počasnoj pratnji su motocikli BMW R 75/6

Čim je poslednji 600 Mercedes-Benz 10. juna 1981. odlazeći u istoriju, prešao na sopstvenim točkovima 35 kilomeatara puta od Zindelfingena do fabričkog muzeja u Štutgartu, ovaj model dobija status klasičnog vozila za kolekcionare. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina na svetskom tržištu klasičnih vozila vlada eksplozija cena, mahom špekulativnog karaktera, koja će doživeti krah nekoliko godina kasnije.

Moguće da je to izazov kome Uprava Briona nije odolela uprkos navedenoj odluci Saveta RO, jer dve godine kasnije, juna 1989. u punoj diskreciji, prodaje 001854 N.N. kupcu u inostranstvo, za orijentacioni iznos od 750.000 DM. Krajem iste godine novi vlasnik izlaže Landaulet prodaji, ali sada za dva miliona dolara. Kada se za Mercedes-Benz 600 „vlasnika Josipa Broza“ pojavio prodajni oglas trgovca klasičnim automobilima iz Norveške, u decembarskom broju 1989. engleskog časopisa Classic & Sports Car, to izaziva buru reagovanja, reklo bi se, pre svega, javnostni u Srbiji. Nevoljno, Uprava Briona daje obrazloženje za javnost da je to učinjeno u okviru „poslovne politike obnavljanja voznog parka“.

Iz brojnih novinskih natpisa vidljivo je da javnost tada ne raspolaže pravim informacijama, čak ni o ukupnom broju Mercedesa 600 u Specijalnom voznom parku, odnosno da prozvani akteri u svojim izjavama pokušavaju da ga prikriju. Nastupajući događaji u vezi sa raspadom SFRJ ubrzo potiskuju ovu temu iz fokusa interesovanja sredstava javnog informisanja.

Prodajni oglas za Mercedes-Benz 600, br. šasije 001854
Prodajni oglas za Mercedes-Benz 600, br. šasije 001854

Narednih dvanaest godina 001854 je našao svoje mesto u privatnoj kolekciji Mercedes-Benz automobila R.M. u Nemačkoj. Po smrti ovog kolekcionara zbirka je izložena prodaji kod francuske aukcionarske kuće Artcurial. Na aukciji održanoj u Parizu, februara 2003, 001854 je kao lot broj 24, prodat za 350.664 evra kupcu A.T. iz Minhena.

Automobil je crne boje sa braon enterijerom. Brojne dekorativne aplikacije od punog drveta urađene su iz egzotičnog rio-palisandera, kao jedne od četiri ponuđene mogućnosti. Od dodatne opreme u 001854 je ugrađen radio Becker Grand Prix sa daljinskim upravljanjem (1.800 DM), kao i amper-metar i visinomer. Mini-bar sa četiri kristalne čaše spada u serijsku opremu.

Preuzeto uz saglasnost autora iz knjige Milana Milutinovića: Automobili i Josip Broz Tito

0 Comments