fbpx
Menu & Search

Zver germanske fuzije

Zver germanske fuzije

Kako izgleda automobil koji je proizvod udruženih snaga Mercedes-Benza i Porschea? Odgovor na takvo pitanje zavisi od toga kome je ono postavljeno. Neupućenima u istoriju obe kompanije taj automobil bi izgledao kao jedna sasvim obična, kockasta, ni po čemu preterano zanimljiva limuzina sa neobično dubokim zvukom motora. Drugima, taj automobil je fantazija na četiri točka, automobil koji uzburkava krv i ubrzava puls čak i kada stoji u potpunoj tišini, a izaziva suženje svesti dok u oblaku dima ostavlja dugačke tragove spaljenih guma. Mercedes-Benz 500E ni po čemu nije običan automobil, a u to smo se uverili u poseti jednom beogradskom kolekcionaru.

Od 2011. godine, velika zbirka odabranih modernih klasika bogatija je za ovo inženjersko čudo i prvu E Klasu koja je u sebi ponela V8 motor, i to ne bilo kakav. Naime, petolitarski motor sa oznakom M119 pozajmljen je iz R129 SL500 i sa 326 konjskih snaga, pružao je mnogo više od umirujućeg brundanja. U tradiciji Mercedesovih limuzina sa skrivenim moćima, 500E/E500 je od mirovanja do 100 km/h stizao za 6,1 sekundu, a dostizao je maksimalnu ograničenu brzinu od 260 km/h, i sve to kao Klark Kent, bez smešnog plašta i gaća preko helanki. Sila ispod haube tražila je i silu koja će je zaustaviti, tako da je i kočioni sistem u ovoj moćnoj W124 izveden iz R129, a vešanje prilagođeno dodatnoj snazi i želji da se ona iskoristi.

Enterijer ovih Mercedesa takođe nije ni nalik enterijeru serijskih modela proizvedenih u višemilionskom tiražu. U njemu je sažet sav luksuz S Klase, uz dodatak Recaro kadica sa električnim kontrolama. Sve ono što se od jednog Mercedes-Benza u punoj opremi očekuje, nalazi se i u ovom klasiku: Becker audio sistem, drveni detalji i sedišta koja nisu izgubila ni deo svog sjaja za preko dvadeset godina i gotovo 200.000 pređenih kilometara.

A, gde je tu Porsche? Iza kulisa ovog dragulja iz ranih devedesetih godina krila se saradnja potpomognuta nemačkom vladom, a koja je bila deo mera izbavljanja Porschea iz krize nastale usled loših rezultata od 1989. do 1991. godine. Za bazu automobila uzet je 300E, a svaki od oko 10.500 proizvedenih primeraka bio je sklapan naizmenično u obe fabrike, za šta je bilo potrebno 18 dana po automobilu. Finalni proizvod se od standardnog W124 na prvi pogled razlikovao po nešto drugačijim farovima, širim bokovima pod kojim su bile veće i šire felne i drugačijem braniku, a svaki stisak gasa otklanjao je bilo kakvu sumnju u mogućnosti ove elegantne zveri. U Porscheovoj nomenklaturi 500E je ostao zabeležen kao Type 2758 i ima svoje mesto u muzeju kompanije, a nezvanično, na njemu su se našla pojedina tehnička rešenja sa projekta 989.

Jako retke u celom svetu, 500E i E500 limuzine su sasvim očekivano još ređe na ovim prostorima. Ipak, zahvaljujući jasnoj viziji i ljubavi prema poslednjim klasicima starog kova, ulice Srbije su bogatije za jednu pravu automobilsku ikonu.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo)

1 Comment

 1. Ivan
  6 godina ago

  Ovo je pravo bogatstvo
  Divim se i cestitam vlasniku
  Ovakav primerak se vidja najvise po Dubai-u

  Svaka cast majstore