fbpx
Menu & Search

Reli starovremenskih automobila Lagano Srbijom

Reli starovremenskih automobila Lagano Srbijom

Od organizatora skupa „Lagano istočnom Srbijom“, dobili smo fotografije i tekst koji vam prenosimo u celosti:

Početkom septembra, časopis Turistički Putokaz i Oldtajmer klub Beograd, organizovali su međunarodni Reli strovremenskih automobila Lagano Istočnom Srbijom u sklopu projekta Promotivna kampanja turizma Srbije. Na svome putu dugom 648 kilometara učesnici relija su u pet dana obišli Grocku, Smederevo, Arheološki park Viminacijum, Golubac, Golubački grad, Nacionalni park Đerdap, Arheološki centar Lepenski Vir, Donji Milanovac, Đerdapsku klisuru, Kladovo, Hidroelektranu Đerdap, Negotin, Zaječar, Arheološki park Feliks Romulianu, Knjaževac i Staro selo Ravni sa vinarijom Jović.

Putevima Istočne Srbije kotrljalo se ukupno dvadeset jedno vozilo sa registarskim oznakama Hrvatske, Velike Britanije, USA, Francuske i Mađarske. Po opštem mišljenju posetilaca, gledalaca, učesnika i organizatora ovo je možda bio jedan od najkvalitetnijih skupova ove godine jer su se među vozilima našli: dva motocikla Moto Guzzi, dva Jaguara E-type, jedan kabrio, a drugi sa kabinom, dva Mercedesa 280 SL, WILLYS MB, Ford Mustang 289, FIAT 1100, Mercedes 170 S-D, AMC Ambasador DPL, Triumph Spitfire, Rolls-Royce Silver Shadow Salon 1, Volvo PV 444, Triumph Herald 1200 Cabriolet, Cadilac Eldorado 59, Triumph TR4a, Buick Elektra 225, Mercedes 280 SL, Chrysler Valiant 200V, Mini Cooper i Mercedes 560 SL.

Pomoć prilikom organizacije Relija dali su Ministarstva finasija i privrede Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, opština Golubac, Kladovo, Negotin, Knjaževac, grada Zaječara i njihove turističke organizacije.

Reli je po slobodnoj proceni organizatora, učesnika i zvaničnika koji su učestvovali u organizaciji, videlo oko sedamdeset hiljada ljudi. Kuda god se reli kretao, izazivao je pažnju i privlačio poglede znatiželjnika. Nepodeljeno je mišljenje da je ovo jedinstveno okupljanje starovremenskih automobila u Srbiji sa jasno definisanim višednevnim programom. Posebno treba istaći saradnju organizatora i lokalnih turističkih organizacija koje su omogućile da se destinacije na kojima reli boravi predstave na najbolji mogući način. Pohvale koje su organizatori dobili za svoj rad, najbolji su podstrek, a ujedno i obaveza da se nastavi sa ovako kvalitetnom organizacijom.

Na kraju ovogodišnjeg relija, najavljeno je novo okupljanje za prvi maj kada će se odabranih 30 posada iz Beograda uputiti prema jugu Srbije da bi obišli Niš, Prokuplje, Leskovac, Vladičin Han i Vranje.

0 Comments