fbpx
Menu & Search

11. Balkanska Minijada, Drvengrad – 2019.

11. Balkanska Minijada, Drvengrad – 2019.

Prošlogodišnja Balkanska Minijada bila je jubilarno deseto okupljanje zaljubljenika u ovu bezvremenu britansku ikonu, ali je i njeno jedanaesto izdanje prošlo u znaku jednog okruglog rođendana. Naime, klasični Mini ove godine slavi šezdeset godina od predstavljanja, te pokretanja kulta koji je odjeknuo celim svetom i privukao hiljade obožavalaca iz svih društvenih slojeva, od radnika kojima je trebao praktičan porodični prevoz, pa sve do holivudskih glumaca, rok zvezda i profesionalnih trkača. Danas, klasični i moderni Miniji okupljaju ljude željne avanture, zabave i razmene velike ljubavi prema ovim malim automobilima, a 11. Balkanska Minijada u organizaciji Mini Kluba Srbije ponovo je pružila upravo to. Veliki broj gostiju iz Grčke i Bugarske u Beograd je stigao već u četvrtak, gde su ih domaćini dočekali na sada već dobro oproban domaćinski način, te pripremili za petak, prvi zvanični dan skupa. Okupljanje je počelo u jutarnjim časovima na Petrol pumpi na Adi Ciganliji, tradicionalnom mestu polaska, te lokaciji koja se nalazi tačno prekoputa glavnog štaba Delta Motorsa, velikog prijatelja i pokrovitelja prošlih i budućih Minijada.

Ibarskom magistralom, te preko Valjeva i prelepog Debelog brda, preko pedeset Minija zaputilo se ka Mokroj gori i Drvengradu, poznatom etno kompleksu koji je ponovo otvorio svoje drvene kapije Minijima sa svih krajeva Evrope. Serpentine Debelog brda savršeno su odgovarale gostima željnim dinamične vožnje po savršenom sunčanom danu, te je sama ruta do Mećavnika bila neraskidivi deo celokupnog doživljaja. Uz hladno Kabinet pivo, celodnevni odmor i proslava dolaska većine Minija bez usputnih problema bio je uvod u žurku dobrodošlice koja je trajala do ranog jutra i stvorila nova poznanstva, a učvrstila stara prijateljstva ove velike balkanske Mini porodice. Važno je pomenuti da Balkanska Minijada odavno prevazilazi granice Balkana, pa je dragi gost iz Italije ove godine došao sa jedinstvenim poklonom — bocama crnog vina.

Subotnje jutro bilo je rezervisano za vožnju do Višegrada, krstarenje Drinom uz obilazak čuvenog Starog mosta, te popodnevno druženje uz ručak u Andrićgradu. Povratak u Drvengrad ostavio je organizatorima vreme da izvećaju ko će se ove godine vratiti sa kojom nagradom i maštovitim priznanjem. Venci su tako otišli u ruke klubovima iz Bugarske i Grčke, prijateljima Minijade, te gostima i članovima Mini porodice koji svaki od ovih skupova čine neponovljivim i nezaboravnim. Iako je bila manja od prethodne, te bez nekih od najdražih gostiju, i ovogodišnja Minijada bila je skup za pamćenje pun prave, porodične Mini ljubavi!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments