fbpx
Menu & Search

Večna klasa u odelu po meri

Večna klasa u odelu po meri

Kada su klasični automobili u pitanju, od svih država bivše Jugoslavije, jedino Slovenija ne kaska za Evropom, pa i ostatkom sveta. U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je ovaj impresivni BMW 2002 pre nekoliko meseci osvanuo na portalu Stanceworks, jednoj od vodećih destinacija za alternativnu automobilsku kulturu. Sa njegovim vlasnikom Blažem Tomažinom razgovarali smo o vraćanju jednog legendarnog automobila na ulice, pa i daljim planovima vezanim za njega.

Uvjek su mi se sviđali BMW, tako da je izbor svakako bilo BMW. A zašto 02? U prvom planu sam htio da nabavim jednog E21, ali pri tom modelu nisam imao osjećaja da je to to, nema pravog karaktera. Ali, uvjek se mi je sviđala takozvana “neueklasse” generacija“ otkrio nam je Blaž početke svoje BMW priče. Kada je razmišljao o idealnom BMW klasiku, znao je da to mora da bude 02 sa okruglim štop svetlima, jer je to originalna 02 generacija, koja izgleda mnogo bolje i mnogo je više retro: „Ima detalje koji joj daju karakter. Na primer, prednja ajkula-maska je aluminijumska, dok je na facelift plastična. Onda, naravno, okrugla stop svetla, pa drugačija sedišta…“

Potraga za automobilom je započeta u Sloveniji, ali se brzo proširila na region, gde je bilo par komada koji su mu zaokupili pažnju. Jedan od njih bio je u Imotskom i Blaž se rentiranim automobilom zaputio tamo i kupio ga. Kako nam je rekao, karoserija je bila u jako dobrom stanju sa malo rđe, što je bio prioritet, a sve drugo je bilo manje važno, jer se znalo da će automobil biti stoprocentno obnovljen. Ipak, enterijer je bio u katastrofalnom stanju, automobil je imao značajan broj neoriginalnih delova, ali i problema sa motorom i diferencijalom. Pre desetomesečne restauracije, BMW 2002 je bio u Colorado Orange boji, ali kako je on hteo manje upadljivu boju, izbor je pao na Baltic Blue iz osamdesetih godina. U procesu obnove, Blažu su najviše su pomogli otac i El Gato Customz.

Kako nam je Blaž objasnio, na automobilu osim BBS RM felni i amortizera ništa ne odstupa od originala, a neke delove, poput maske i prekidača tražio je celim tokom restauracije: „Sve ostalo ima BMW Classic program, specijalne radnje u Nemačkoj koje imaju delove samo za BMW oldtajmere, a ako te ni to ne spasi, onda ideš na otpade. Za enterijer sam imao sreću da BMW ima original tekstil, a za masku me je spasio internet.“ Kako nam je rekao, automobil je napravljen da bi se vozio, pa je ove sezone prešao oko 9.000 kilometara. Prva vožnja je bila praćena ludim osećajem zadovoljstva, koji ga ni danas ne napušta kada sedne za volan. Ovaj BMW svojom lepotom privlači samo pozitivne reakcije, kako kod starijih generacije kod kojih budi nostalgiju, tako i kod mlađih kojima se jednostavno sviđa zbog izgleda.

Tokom zime, Blažev BMW 2002 će dobiti poboljšanja na motoru, dva dupla karburatora, novi volan i tablu, ali i vazdušno ogibljenje. Već sada, ovaj BMW je jedan od najlepših koje smo imali priliku da vidimo, a sama činjenica da se našao u društvu drugih bavarskih klasika širom sveta dovoljno govori o Blaževoj želji da napravi napravi svoj savršen svakodnevni klasik i predanosti koja mu je to i omogućila.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Miha Matavž i Boštjan Selinšek

0 Comments