fbpx
Menu & Search

BMW Welt Novi Beograd

BMW Welt Novi Beograd

Pre samo nekoliko dana, imali smo tu čast da prisustvujemo otvaranju novog novobeogradskog izložbenog prostora BMW muzeja Šimanovci. Kolekcija klasičnih BMW-a zasijala je u punom sjaju pod novim posebno razvijanim osvetljenjem, a automobili su nas dočekali poređani jedan do drugog, od najstarijeg ka najmlađem. Praćeni saksofonom i sporim džezom, ponovo smo uživali u jednoj od najintrigantnijih domaćih kolekcija.

[kml_flashembed publishmethod=“static“ fversion=“8.0.0″ movie=“http://www.autoslavia.com/wp-content/gallery/bmw-muzej-obradovic.swf“ width=“690″ height=“500″ targetclass=“flashmovie“ play=“true“ quality=“best“] Get Adobe Flash player [/kml_flashembed]

Okosnicu kolekcije čine BMW-ovi veliki kupei, a to su modeli 503, 2000CS, 3.0 CS, E24 635 SCI, E31 850csi, a kako nam je gospodin Obradović naglasio, potraga za karikom koja nedostaje, BMW-om 3200CS, i dalje je u toku: „Taj 3200CS je komplikovan jer je Bertone radio dizajn, ali i proizvodio karoseriju, pa je kvalitet upitan. Takođe, vrlo je malo sačuvanih primeraka“ Takođe, u narednim mesecima, očekuje se završetak dugogodišnje restauracije BMW-a 503 sa mekim krovom, automobila koji će gospodina Obradovića svrstati u jako uzak krug kolekcionara koji u svojoj zbirci imaju obe varijante karoserije ovog retkog BMW-a sa V8 motorom, napravljenog u ukupno 413 primeraka.

U novom izložbenom prostoru, eksponatima su se pridružili BMW 502, BMW 2002, E32 735i i Z1, ali i tri moderna Bavarca, E46 M3, E63 M6 i Z4 Coupé: „Z4 je kupljen nov i prešao je 1.200 kilometara za osam godina. Namenski je nabavljen za eksponat. Mali je broj kupea napravljeno i jedva sam ga kupio jer su tada počeli da gase proizvodnju i prelaze na kruti kabrio krov. Gotovo da nije bilo moguće dobiti kupea, a ja sam ga baš hteo zbog prozora na C stubu.“  I za kraj, ali ne i najmanje važno, u posebnom kutku novog prostora nalaze se još četiri automobila: Jaguar E-Type i XJS, kao i dva Porschea 911. Osim četvorotočkaša, postavku trenutno krase dva motocikla — trkački BMW iz šezdesetih godina i jedna Honda, ali njihov broj nije konačan: „Imam R50/5 i R80 RT koji je jako malo prešao i ponuđeno mi je da izložim BMW R1200C. To će biti kolekcija motora.“

Iako trenutni izložbeni prostor deluje konačno, on to, naprotiv, nije. Naime, u salonu su izložene dve makete, idejna rešenja zgrade koju gospodin Obradović već godinama planira da izgradi u Šimanovcima. Dogovori sa vlastima u opštini Pećinci i dalje traju i pitanje je vremena kada će gradnja nove zgrade biti započeta. Kako nam je gospodin Obradović objasnio, birokratija predstavlja najveći problem i onog trenutka kada papirološke prepreke budu prevaziđene, projekat je spreman za ostvarivanje. Uz glavnu zgradu i prateću infrastrukturu, zamišljena je i ovalna staza na kojoj će eksponati moći da se vide u pokretu.

Posetu muzeju se zakazuju u terminima po dogovoru. Broj telefona za zakazivanja je: 063/844-2700

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Milos Nikodijević

1 Comment

  1. 8 godina ago

    Trkacki motocikl sa slike nije iz 60tih godina, vec iz mix(da ne kazem budzevina 🙂 ) delova iz 70tih i 80tih.