fbpx
Menu & Search

GTI Kec brz kao zec

GTI Kec brz kao zec

Kako se automobil pretvara u legendu? U najkraćim crtama, odgovor na ovo pitanje vodi u dva pravca. Ili je to automobil koji su svi imali, ili pak onaj kog su svi želeli. Zahvaljujući fabrici u Vogošći, Golf 1 je postao i lokalna legenda, ali je pravi objekat želja bio kilometrima zapadnije, u Volfsburgu i zvao se Golf GTI. Od kada je predstavljen 1975. godine, pa sve do danas, ovaj automobil je postavio i održavao zlatni standard svoje klase i tako postao jedna od Volkswagenovih najvećih ikona. Odrastavši uz automobile, posebno one iz Volkswagen grupacije, Miloš ih je još u ranom detinjstvu zavoleo, a danas njegova kolekcija okuplja nekoliko najčuvenijih klasika iz Volfsburga na jednom mestu. Sa Milošem i njegovim metalik zelenim Golfom 1 GTI iz 1982. godine  proveli smo popodne na  Autokomerc Karting Centru, pričajući o Volkswagenovoj ikoni uz zujanje motora i zalazak sunca.

„Volim brza mala kola, a on je prvi brzi mali auto koji se pojavio pre nego što je tu bio Peugeot 205 GTi i sve ono što se kasnije pojavilo.“ opisao je Miloš srž svoje želje za originalnim Golfom GTI „Dalje, on važi za automobil koji je jako zabavan za vožnju, a s obzirom na to da Autokomerc prodaje Volkswagen, jako sam želeo da vidim o čemu se tu radi, da vidim šta je to.“ Miloš je oko dve godine provodio dane na oglasima tražeći Golf 1 GTI i automobil je našao u jednom malom mestu u Vojvodini u jako zapuštenom stanju. Ono što je Miloša zapravo privuklo bila je činjenica da su se broj motora i šasije poklapali, što kod nas nije čest slučaj jer je dosta primeraka slupano, a motori su potom nalazili put do običnih Golfova: „Od njega nije ostalo mnogo, a imao je čak i isečen šiber. Menjan je krov, zadnji vezni lim, prednji vezni lim, podove, haubu… Skoro sve na njemu je sada novo. Boja je originalna i u to vreme je doplata za nju bila jako velika. Zbog toga je GTI postao popularan u crvenoj, beloj i crnoj. Interesantno, na našim prostorima ih ima dosta u ovoj boji.“

Dalje, Miloš je ukratko opisao i razlike između dve faze Golfa GTI prve generacije: „Ovo je takozvana faza dva Golfa GTI. Do 1981. je Golf imao 1,6l motor, karirana sedišta i prepoznatljiv metalni volan, a u fazi dva ima drugačiju instrument tablu, volan, dezen sedišta, šire štopaljke i 1,8l motor sa 8 ventila i 112 konja zahvaljujući K-glavi. U odnosu na običan Golf, svaki GTI ima neke interesantne opcionale, kao merenje potrošnje, indikator spoljne temperature; klasičan bord kompjuter. To je karakteristično za fazu dva, faza jedan je imala samo analogne instrumente.“ U odnosu na običan Golf, GTI ima još nekolicinu prepoznatljivih detalja poput ikonične crvene maske, ralice ispod prednjeg branika, plastičnih proširenih rubova i crnih nalepnica na bokovima. Unutra, tu su još i sedišta sa prugastim dezenom, drugačiji volan i čuvena ručica menjača u obliku loptice za golf.

Opsežna restauracija je trajala tačno tri godine, od 2011. do 2014, a izvedena je u Autokomercu. Golf je sada vraćen u fabričko stanje, po specifikacijama Volkswagenovog sertifikata, uz dodatak Tarantula felni. Prva vožnja je na Miloša ostavila prosto neverovatan utisak: „U tom trenutku sam vozio dosta jačih automobila, ali sam u njemu imao osmeh od uva do uva. Osećaj u njemu je prelep, poletno ubrzava i čini ti se da ima mnogo više konja zbog male mase.“ Upravo zbog tog posebnog osećaja u vožnji, Milošu je ovo jedan od omiljenih automobila koje vozi, ali i jedna vrlo dinamična vremenska kapsula: „Vraća me na ono što auto stvarno jeste i na ono što je auto nekad bio. Danas automobil sam koči, skreće, dodaje mi pojas, ali mi je to sve danas dosadno jer je sve postalo isto i svi rade dosta sami. Golf mi pruža to zadovoljstvo da moram dobrano da razmišljam šta ću da radim, gde ću da skrećem i kako ću da kočim. Od elektronskih pomagala nema ništa, a ima snage i kada dođeš do krivine shvatiš da ima mnogo limita i da moraš da uradiš nešto sam da bi se izvukao. Zbog toga mi i pruža zadovoljstvo kao neki brži i jači auto i svaki put kad sednem u njega mi je jasno što ga toliko vole i što je toliko cenjen.“

Zbog pažnje koju privlači kod ljudi koji zaista poznaju automobile i iznenađenih lica onih koje sa lakoćom pretekne jedan naizgled obični vremešni hečbek, Golf GTI je za Miloša, ali i za mnoge druge zaljubljenike nesumnjiva legenda. Duboko verujući u nju, Miloš je tu legendu oživeo na veličanstven način i spasio svoj Golf GTI preranog kraja, podarivši mu novi život ispunjen škripom guma u krivinama, mirnim snom u garaži i osmesima svakoga ko se nađe u njegovim sedištima.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo)

0 Comments