fbpx
Menu & Search

Pininfarina kupe za istančan karakter

Pininfarina kupe za istančan karakter

Iskreni zaljubljenici u vožnju kojima je potrebno nešto više od običnog prevoznog sredstva uvek su birali automobile na osnovu sopstvenog karaktera. Evropska auto industrija i njeni veliki igrači popunili su različite segmente ličnosti i onoga što njeni konzumenti žele da poruče svojoj okolini. Ukoliko volite BMW verovatno imate sportsko srce, cenite agresivniji izgled i ne smatrate da treptuće žuto svetlo dobro stoji vašem automobilu. Avangarda Citroëna uvek je privlačila umetnični nastrojene, Volvo vam uliva sigurnost, dok vas Jaguar svrstava u početni red plemićkog staleža. Ljubav prema Fiatovim automobilima oslikavala je karakternu svedenost i dizajnersku lucidnost uz izostanak ega i agresivnosti, pa tako do pre dvadeset pet godina nijedan Fiat nije mogao da vas ostavi ravnodušnim, iako se čak nije ni trudio.

Slično mišljenje ima i Ivica iz Zagreba koji je zajedno sa nekolicinom prijatelja iz Hrvatske došao na tek završeni 1. međunarodni oldtajmer skup u Baru. Ne samo da sam uvek želeo da se provozam u Fiatu 130 Coupé, već je prazno suvozačevo mesto u Ivičinom autu bilo idealna pozicija i za fotografisanje kolone na putu ka Virpazaru i dalje. Razgovor nas je naravno odmah odveo prema Fiatu te smo odlučili da ćaskanje pretvorimo u zvanični intervju. „Auto mi se svidjeo još u srednjoj školi, kada sam vidjeo slike u nekim ‘talijanskim novinama i onda je prošlo puno godina dok nisam došao do nekih novaca da mogu si to priuštit. Automobil sam kasnije, tamo negde 2009. godine pronašao preko interneta u Italiji, ne sjećam se koje stranice su bile, i kupio sam ga čak na neviđeno, vidjeo sam samo par slika i cenu od 1000 eura.“, započinje svoju priču Ivica.

Evidentno je bilo da limarija nije u sjajnom stanju i da će auto morati da se radi: „Motor smo isprobali, čak sam provozao auto, kočioni cilindar sam promenjio, stavio sam drugi i onda je usledilo rastavljanje automobila.“ Radove na limariji je obavljao uglavnom sam, ali je sve ostalo poverio majstorima. „Eto, skoro 2 godine je trebalo za radove na limariji, tapaciranje enterijera… skoro godinu dana je otišlo i na lakiranje, dug je to proces.“ Tek pošto je stigao iz Italije, ustanovio je da su prednje i zadnje vetrobransko staklo polomljeni: „Mislim da već 8 godina idem u Padovu na sajam oldtajmera i postoji jedna firma što za Maseratije, Lamborghinije, Ferrarije i rjetke aute radi stakla, pa radi i za njega, tak’ da sam s njima preko interneta dogovorio da u Padovu dovezu šajbe i onda sam ih tamo preuzeo“. Iako je potrajalo, završeni radovi prikazali su auto u starom sjaju, a Ivica sa ponosom ističe da je njegov 4,8 metara dug Pininfarina kupe sa impresivnim V6 motorom od 3200 kubika i 165 konjskih snaga jedan od tek od 4.491 napravljenih primeraka, a samo jedan od oko 400 koji sadrže opcioni manuelni menjač koji se nije doplaćivao.

Upisana kilometraža odmah nakon kupovine iznosila je nešto više od 90.000 kilometara, za šta Ivica veruje da je i prava obzirom da su motor i mehanika prilično sačuvani. Nakon sređivanja i početka vožnje 2012. godine pa sve do danas, Ivica i Fiat prevalili su više od 50.000 kilometara i to bez ikakvih većih problema. „Išao sam na Mille Miglia jedan vikend, a pre toga sam išao u Modenu, odakle sam kupio auto, Maranelo, Ferrarijev muzej, Maseratijevu tvornicu, u Brešu… to je bilo neko prvo dalje putovanje. Onda recimo jedne godine sam se bio spustio kroz Bosnu do Crne Gore i nazad kroz Hrvatsku na more. Bio sam u Slovačkoj na reliju, u Mađarskoj, i prošle godine u Francuskoj gde sam išao skroz do mora ka Engleskoj, na Le Mans Classic gde sam se bio prijavio i kao izlagač…“. Ivica ističe da je posetio čak i 25 oldtajmer susreta u Hrvatskoj prošle godine, ali ipak planira da taj broj malo smanji i da ubuduće otkriva neke nove oldtajmer destinacije.

Upravo takva odluka ga je zajedno sa prijateljima i dovela na 1. Međunarodni skup starovremenskih vozila u Baru za koji su saznali iz Autoslavia kalendara. Lep provod i dinamična vožnja između obala Skadarskog jezera i Jadranskog mora krunisane su izložbom i muzičkim programom u centru ovog lučkog grada, a za Ivicu će ovaj skup ostati u posebnom sećanju jer je njegov Fiat dobio nagradu za najbolje vozilo susreta!

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. Lukas
    7 godina ago

    Most beautiful Fiat ever. I love 130 Coupe. Pininfarina great job…