fbpx
Menu & Search

Ko je bio prvi? – Drugi deo

Ko je bio prvi? – Drugi deo

Tokom marta smo vas upoznali sa pričom koju smo pronašli u jednom od brojeva slovenačkog Avto Magazina, a koja se tiče onog zaista prvog jugoslovenskog automobila. Ako ste je propustili, molimo vas da je pročitate pre nastavka koji sledi – Ko je bio prvi?.

U jednom od pisma čitalaca, izvesni gospodin Klobučar je pisao redakciji Avto Magazina sa tvrdnjom da je baš on bio poslednji vlasnik ovog automobila i poslao kratku, ali zanimljivu priču.

[separator type=“thin“]

Tehnički muzej u dvorištu

ko-je-bio-prvi-nastavak-01

Javljam vam da sam poslednji vlasnik našeg automobilskog veterana. Kabriolet koji ste opisali u 12. broju pod naslovom „Ko je bio prvi?“, kupio sam u Zagrebu na oglas iz „Večernjeg lista“. Automobil je bio marke „Naš“, ručno pravljen, a na tabli s instrumentima pisalo je „Izdelava Osredkar“. Meni se dopala njegova linija, a i cijena. Kad sam ga registrirao, dobio je broj „RI 76-14“. Prethodni vlasnik mi je rekao da je automobil izrađen u „TAM-u“ u Mariboru i da ga je u početku vozio drug Kardelj. Ne znam da li je to tačno. Dobro me služio više od tri godine. Bio sam mlad i stavio sam ga na mnoge kušnje. Dobrim i lošim putevima prevalio sam njime 20.000 kilometara. Tada je mojom krivnjom došlo do kvara. Potrgao sam mu jedan konusno-pružasti zupčanik u diferencijalu. To nisam uspio popraviti i tada je crveni kabriolet morao u zasluženu penziju. Možda bi zaista bilo bolje da se našao u nekom muzeju nego na jednom seoskom đubrištu…

Ako vas zanima, mogu vam javiti tačne podatke o vozilu i adresu prijašnjeg vlasnika.

Josip Klobučar, Ravna Gora, Gorski Kotar

ko-je-bio-prvi-nastavak-02

Izvor: Avto Magazin
Broj 13, 23. jun 1971. godine

0 Comments