fbpx
Menu & Search

1969 – Audi 100 Coupé S – UPIT

1969 – Audi 100 Coupé S – UPIT

Nakon sukoba sa glavnim finansijskim službenikom kompanije Horch i pri pokušaju osnivanja svoje druge kompanije, bivši direktor proizvodnje kod Karla Benca, August Horch, odmah se suočio sa novim problemom. S obzirom da nije polagao prava na naziv prethodne firme Horch & Cie. Motorwagenwerke AG, naziv nove kompanije nije smeo da sadrži upravo njegovo prezime. Zato je umesto prostog prepisivanja jednog od podataka iz lične karte, odlučio da ponudi alternativu kroz prevod svog prezimena na latinski. Tako je 1910. godine nastao Audi.

Nešto više od dve decenije kasnije, te dve kompanije, uz DKW i Wanderer, formirale su novi brend koji je po prvi put svetu prikazao logo sa četiri prstena — Auto Union. Kompanija je sa manje ili više uspeha funkcionisala sve do 1964. godine kada ih je Volkswagen otkupio od Daimlera. Neposredno pre gašenja brenda DKW, odlučeno je da njegova poslednja limuzina ponovo oživi Audi brend. Za to vreme je u tajnosti razvijan novi model koji je svojim izlaskom 1968. godine postao instant uspeh, a sa svojih 800.000 napravljenih komada, nadmašio sve prvobitno zacrtane prognoze.

Audi 100 sa isto toliko konjskih snaga je na C1 platformi predstavljen kao limuzina sa dvoje i četvoro vrata, ali ono što nama danas zaokuplja pažnju je jedan od najlepših modela ove kompanije, stilizovani fastback Coupé S koji je inspirisan godinu dana starijim Aston Martinom DBS. S obzirom na sportski karakter, njegov motor od 1.9 litara je dogurao do 115 konjskih snaga.

Model koji smo pronašli u Sloveniji nije registrovan, ali njegov vlasnik napominje da je u voznom stanju. Iako karoserija na par mesta zahteva sređivanje, ovakav automobil je prava bombona za sladokusce i poznavaoce, pogotovo ako se uzme u obzir da je dati primerak iz prve serije pravljene do 1973. godine. Cene koje ovaj automobil dostiže idu i do nekoliko desetina hiljada evra, dok za cenu ovog komada morate da kontaktirate vlasnika.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: Kontakt

Izvor: www.avto.net
Izvor dodatnih fotografija: www.autowp.ru

0 Comments