fbpx
Menu & Search

1970. Citroën Ami 8 – 3.070€

1970. Citroën Ami 8 – 3.070€

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, kada je Citroën već uveliko ubirao plodove popularnosti na već više od 10 godina proizvođenom Spačeku, a ujedno je sa proizvodnih traka silazio i model DS sa kojim se ustalio i u višem segmentu, bilo je vreme za nešto novo. Nešto što će popuniti rupu između ta dva modela, održati dizajnerske i stilske standarde na koje su kupci već navikli od ovog proizvođača, a ujedno i nešto što će biti odgovor Renou za model 4.

Iako to možda nije izgledalo lako, model Ami 6 je u tome potpuno uspeo. Doduše, u početku samo izgledom, pogotovo obrnuto zakošenom zadnjem staklu, dok su brojke koje su označavale prodaju u prvoj godini bile na strani već starog modela 2CV. Mehanika Amija se oslanjala na Spaček, ali sa većom težinom i solidno većom cenom, rezultati su pokazali da nešto mora da se promeni. Osim što je vremenom blago rasla kubikaža dvocilindričnog vazdušno hlađenog motora od 602 kubika, došlo je i do vizuelnog osveženja koje je ovekovečeno i novim nazivom — Ami 8. Najupečatiljivija promena, desila se na zadnjem staklu, koje je u ovom slučaju okrenuto i postavljeno onako kako to i očekujemo od većine automobila.

Poput Amija 6, i model 8 je pravljen u karavan verziji, a svakako treba spomenuti i Ami Super čiji je blagi restajling ostao u senci snažnijeg četvorilindričnog, i dalje vazdušno hlađenog motora, sa 1015 kubika i 55 konja. Najveći žal ostaje za modelom označenim kao M35, koji, kao kupe verzija Osmice, nije stigao dalje od odabranog broja test vozača, za šta je originalno i namenjen.

Pređašnji pasusi ne bi imali pravu poentu, da nismo pronašli jedan lep Ami 8 na oglasima. Nalazi se u Doboju i kako vlasnik tvrdi, kompletno je obnovljen, od motora, preko enterijera, pa sve do njegove prelepe spoljašnjosti. Sa ovim primerkom dolazi i mogućnost trajnog registrovanja, ali i još jedan komad sa kojeg možete čerupati delove.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 3070€

Izvor oglasa: www.pik.ba

2 Comments

 1. Salle Ljudina Osbih Sale
  11 godina ago

  http://www.youtube.com/watch?v=Dl_yCicm29c
  evo gdje je radjen AMI 😀

 2. Salle Ljudina Osbih Sale
  11 godina ago

  http://www.youtube.com/watch?v=Dl_yCicm29c
  evo gdje je radjen AMI 😀