fbpx
Menu & Search

1971. Mercedes-Benz W108 280SE – Dogovor

1971. Mercedes-Benz W108 280SE – Dogovor

Automobilska deca dizajnera Pola Braka nose laskave titule kao neki od najlepših klasičnih automobila ikada napravljenih. Jedan od njih je i predmetni Mercedes-Benz koji na polici sa pomenutim titulama, ubraja i činjenicu da se radi o poslednjoj ručno sklapanoj S klasi ovog brenda, ako ne računamo AMG motore iz aktuelne palete modela. Njegova proizvodnja je tada ubrzana u odnosu na prethodnike, tako što su modeli sa sklapanja od strane malih timova ljudi, prebačeni na sklapanje po sistemu pokretne trake, pa je tako napravljeno skoro 365.000 komada W108 i blizu 20.000 primeraka W109 u koje je uglavnom ugrađivano vazdušno ogibljenje. To su ujedno i poslednji Mercedesi sa uspravno postavljenim farovima i velikom maskom hladnjaka koja se uz zaobljene linije stapa sa haubom ispod koje su se nalazili čak i V8 motori sa 6300 kubika kao što je to slučaj kod 300 SEL 6.3.

Najrasprostranjeniji je bio model 280 S/SE, te uglavnom takve primerke možemo da pronađemo i na prostorima bivše države koju su činile šest republika. Prvi takav primerak obogatio je naše stranice onog dana kada smo vam prikazali najekskluzivnijiu priču do tad o Titovim automobilima, a koji je uz tu priču išao adekvatno i po kriterijumu marke/modela, kriterijumu vremena, a i činjenici da je pripadao tadašnjem narodnom heroju generalu Ljubičiću. Taj automobil još nije prodat, uz dobar izgovor da se za njega traži tri desetine hiljada evra, stoga ovaj put donosimo nešto malo jeftinije, a možda i zanimljivije.

Projekat-automobili za neke ljude imaju mnogo veću draž nego kompletirani koji skoro i da ne traže nikakvu trenutnu brigu. Za hobiste i oni koji vole da provode vreme u garaži, adekvatniji su primerci poput ovog 280 SE kojeg smo pronašli u banjalučkoj regiji. Prodavac napominje da automobil ima tablice BiH, ali da je zreo za temeljne radove. Ne znamo da li je u voznom stanju, ali po fotografijama svakako možemo da utvrdimo da karoserija zahteva vreme i trud iskusnih zanatlija iz struke. Olakšavajuća okolnost je prisutnost originalnih delova poput kvaka, lajsni, branika, farova, štop svetala i drugih, te budući vlasnik osim znaka na vrhu maske hladnjaka, ništa od tih delova koji umeju da budu solidno skupi, ne mora da kupuje.

Za sve zainteresovane oldtajmer entuzijaste, bilo da ste iskusni znalci ili početnici, ovaj automobil vredi restaurirati i svakodnevno voziti, a jedina stvar koja u tome može da vas spreči je za početak cena ovog automobila, koju možete saznati ako se uputite na stranicu oglasa.

Cena: Dogovor

Izvor: www.pik.ba

0 Comments