fbpx
Menu & Search

1976. Peugeot 504 GL – 4.000€

1976. Peugeot 504 GL – 4.000€

Premijerno prikazan u septembru 1968. godine, nakon tri meseca odlaganja zbog prolećnih protesta koji su te godine okupirali Pariz, Peugeot 504 je silovito krenuo da osvaja novinare i kupce. Već sledeće godine je okićen titulnom najboljeg evropskog automobila, a do tada je već uveliko postao poznat po kvalitetu izrade, osećaju koji pruža pri vožnji, dobre vidljivosti i prelepog dizajna. Pored 1.8L motora sa osamdeset konjskih snaga koji je bio uzdanica tokom velike naftne krize sedamdesetih, u ponudi su bili i drugi redni četvorocilindraši različitih kubikaža, ali i jedan V6 sa nepunih 140 konjskih snaga koji je ugrađivan u još lepše Pininfarina cabriolet i coupé varijante. Evropska proizvodnja ovog automobila okončana je 1983. godine, a sa limuzinom i zanimljivom karavan izvedbom, Peugeot 504 je sklapan u okviru kineske kompanije Guangzhou sve do 2009. godine. U međuvremenu, proizvodnja se odvijala u Argentini, ali i u nekoliko afričkih zemalja, te je uz pet afričkih WRC reli titula, ovaj automobil ostao poznat kao afrički kralj drumova.

Jedini Peugeot 504 koji se našao kod nas u Nasleđu sada nekoliko godina kasnije se na žalost prodaje. Radi se o Pežou 504 GL koji je proizveden 1976. godine i do danas je prešao 66.000 kilometara, a njegov vlasnik i naš poznanik Ivan ga zbog brojnih obaveza sve manje vozi i ne želi da od stajanja propada u garaži. Takođe, ne želi da automobil završi u rukama preprodavaca ili van zemlje, već u rukama nekog domaćeg ljubitelja koji će nastaviti brižljivo da ga čuva. Ivan kao drugi vlasnik automobila kod koga se auto nalazi 11 godina, navodi da od dodatne opreme ima metalik boju, kožna sedišta, šiber, bočne originalne lajsne, Maršalove maglenke i obrtomer. Pneumatici su Michelin i prešli su sve nekih desetak hiljada kilometara, a takođe misli da su sačuvani i njegovi prvi Michelin pneumatici sa originalnom šarom i unutrašnjom gumom. Osim redovnog održavanja, na vozilu je zamenjen karburator Zenith potpuno novim, stavljena je nova pumpa za gorivo, termostat, svećice i akumulator koji je još pod garancijom. Uz auto ide i dosta novih originalnih rezervnih delova, od stublina motora i ventila do rezervne bravice za kasetu, lanac, dve lamele, dosta ležajeva, dva razvodnika paljenja, anlaser, komplet zupčaste letve, sva četiri nova amortizera, više setova kočnih pločica, glavni kočioni cilindar, set zaptivki (dihtunga) za motor, set originalnih zaptivki za karburator, rezervne gumice, filteri, plastike zadnjih svetala (po dva para) i još toga. Dosta delova ima obeležene kataloške brojeve prema originalnom katalogu za održavanje Pežoa.

Za kraj, Ivan navodi da je automobil vožen na tehnički pregled i registrovan svake godine od kada ga ima, a ove godine mu registracija ističe 17. jula. Prilikom sipanja goriva redovno je dodavan aditiv sa olovom za starije motore. Prema Ivanovim rečima, tokom ovih 11 godina samo jednom ga je uhvatila kiša tokom vožnje, a sneg nikada, a s obzirom da prvog vlasnika kao svog komšiju jako dobro poznaje, tvrdi da je ista priča bila i kod njega.

Sve u svemu, mi smo automobil videli kada smo ga fotografisali i možemo da kažemo da se radi o jednom od najboljih primeraka Peugeota 504 kod nas, posebno imavši u vidu njegovo originalno stanje. Navedena cena je uz sve rezervne delove i više nego dobra, te da bismo pokušali da izbegnemo preprodavce, nećemo ostaviti kontakt podatke vlasnika. Svi zainteresovani nam mogu pisati putem kontakt strane ili u inbox naše Fejsbuk stranice, pa ćemo za nekoliko dana odgovoriti odgovoriti svima i zajedno sa Ivanom dogovoriti dalje korake.

Cena: 4.000€

0 Comments