fbpx
Menu & Search

2. Međunarodni skup starovremenskih vozila – Bar 2018.

2. Međunarodni skup starovremenskih vozila – Bar 2018.

Vikend nakon 10. Balkanske Minijade ponovo nas je odveo niz Ibarsku magistralu, ovog puta na crnogorsko primorje, na Drugi međunarodni oldtajmer susret u organizaciji Oldtimer cluba Bar održan 7. i 8. jula. Jedan od najmlađih klubova na regionalnoj oldtajmer sceni ponovo je dokazao svoj neizmerni potencijal, okupivši preko osamdeset vozila iz celog regiona, duplo više nego prethodne godine, i to u tek drugoj godini postojanja. Put Bara smo pošli laganim tempom, u pratnji pet posada Mini kluba Srbije, i do jadranske obale stigli u ranim večernjim satima, pridruživši se domaćinima iz Crne Gore, te brojnim gostima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije.

2-skup-oldtimer-club-bar-2018-4

Prvog dana skupa, kolona oldtajmera formirana ispred hotela Sidro zaputila se ka Virpazaru. Nakon kratkog predaha, dok su njihovi mezimci odmarali, za učesnike je upriličeno krstarenje veličanstvenim Skadarskim jezerom. Povratak na kopno označio je početak relija na dve čarobne obale, lagane vožnje vijugavim putevima od Skadarskog jezera nazad na Jadransko more. Nakon zajedničkog ručka u hotelu, pripreme za večernji defile mogle su da počnu. Sa svim očima uprtim u njih, oldtajmeri su obišli krug barskim ulicama, do centralnog izložbenog prostora u ulici Vladimira Rolovića, gde su učesnicima skupa dodeljene nagrade i priznanja. Ono po čemu se barski susret razlikuje od većine skupova u regionu bila je muzika; naime, Oldtimer club Bar je i ove godine organizovao koncert na otvorenom, a pored sjajnog Ansambla Toć, zvezde večeri bile su Irie FM. Uz degustaciju proizvoda PG akademije piva, žurka je potrajala do ranih jutarnjih časova.

Ako je subota prošla u znaku zabave, nedelja je bila rezervisana za kulturu, te obilazak Starog Bara, srednjovekovnog utvrđenja koje nadgleda Jadran. Kustoskinja Ivana Dabanović provela nas je kroz bogatu istoriju ove tvrđave, ukazavši na napore da se ona do kraja istraži i rekonstruiše, naročito posle štete nastale usled razornog zemljotresa 1979. godine. Ručkom u restoranu B&B, skup je i zvanično završen, a nama ostaje da sa nestrpljenjem čekamo šta će organizatori iz ovog mladog kluba spremiti za sledeće barsko leto!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević i Filip Žarković

0 Comments