fbpx
Menu & Search

2014. 24 sata Elegancije #4

2014. 24 sata Elegancije #4

Najveći automobilski događaj koji se ikad odigrao u Jugoslaviji bio je održan pre sedamdeset pet godina, 3. septembra 1939. a za startnu poziciju je imao mesto na kome se danas nalazi Biblioteka grada Beograda. Organizacija trke je započeta mnogo skromnije, kao Prve međunarodne automobilske i motociklističke  trke, upriličene povodom rođendana kralja Petra II Karađorđevića. Pod pokroviteljstvom Automobilskog kluba Kraljevine Jugoslavije i dnevnog lista Politika, moto sekcije Jugoslovenskog turing kluba Nebojša i Beogradskog moto kluba, krenulo se u pripreme za veliki događaj. Iako su potvrđeni dolasci mnogih klubova, sertifikat je stigao tek 20. jula 1939. godine, ali je održavanje same trke dovedeno u pitanje jer je tadašnji svet sa strahom brojao svoje poslednje mirnodopske dane.

Sa licencom u rukama, domaći klubovi, ali i i inostrani dopisnici Politike šalju pozivnice inostranim klubovima, ponekad na samim Grand Prix trkama. Fabrički timovi Mercedes-Benza i Auto Uniona su među prvima potvrdili svoje prisustvo, a Fric Dineman, delegat vrhovne evropske automobilističke organizacije 17. avgusta dolazi u Beograd i ocenjuje Kalemegdan najvišom ocenom na polju kvaliteta i bezbednosti. Trening je održan 1. i 2. septembra, a pred sto hiljada gledalaca iz cele Jugoslavije, u trci 3. septembra u Auto Unionu pobedu odnosi Tacio Nuvolari. Drugo mesto pripalo je vozaču Mercedes-Benza Manfredu fon Brauhiču, a na trećem mestu se našao Herman Miler, vozač Auto Uniona, dok je naš vozač Boško Milenković, u Bugattiju nedovoljno jakom da se nosi sa nemačkim bolidima, od trke morao da odustane zbog pregrevanja motora. U trci sportskih automobila tri prva mesta zauzeli su vozači BMW-ovog fabričkog tima za volanima modela 328. Radovan Savatić je sa šezdeset godina ujedno bio najstariji takmičar na trci i pobednik u klasi od 750 cm³ do 1600 cm³. Sa Velikom nagradom Beograda i početkom Drugog svetskog rata, završila se jedna velika epoha za svet automobilizma, ali i za Beograd, koji je svoju Veliku nagradu preselio na drugu stranu reke, trudeći se da potisne sećanje na godine pre rata.

Trka za elegancijom — Councours d’Elegance

Councours d’Elegance tj. takmičenje u eleganciji, vodi poreklo od francuske aristokratije 17. veka koji su paradirali kolima sa konjima kroz parkove Pariza. Vreme i okolnosti su učinili svoje te su kola izgubila konje, a takmičenje došlo do i ostalo na nivou luksuznih automobila. Najznamenitija takmičenja ovog tipa uključuju Concorso d’Eleganza Villa d’Este, Pebble Beach Concours d’Elegance, Salon Privé London Concours d’Elégance, Meadow Brook Concours d’Elegance, Amelia Island Concours d’Elegance, Hilton Head Island Motoring Festival & Concours d’Elegance, Ault Park Concours d’Elegance (Cincinnati), Keeneland Concours d’Elegance, kao Louis Vuitton Classic.

Poslednje četiri godine Concours d’Elegance se dešava i u prestonici Srbije tokom manifestacije 24 sata elegancije koja se održava krajem prve nedelje septembra. Tema ovogodišnjeg okupljanja je bogata istorija možda i najpoznatijeg svetskog i italijanskog karoseriste – Carozzeria Touring. Ova kompanija i njen osnivač Felice Bianchi Anderloni nose zasluge za neke od najlepših automobila ikada stvorenih, kao i za patentirani konstruktivni sistem izrade koji u finalnom proizvodu odlikuje veoma mala težina — Superleggera. Zahvaljujući organizatorima manifestacije 24 sata Elegancije, bićete u prilici da uživate u fenomenalnom izboru automobila čiji deo ćemo vam sada i predstaviti.

Alfa Romeo 6C 2300 Mille Miglia

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2300-01

Tridesetih godina prošlog veka nakon neprekidnog istraživanja i dugoročnog iskustva, Felice Bianchi Anderloni je došao na ideju kreiranja konstruktivnog sistema „Superleggera“. Postulati ovog sistema koji je iznedrio konveksne površine i aerodinamične forme tesno su bili vezani za upotrebu alimunijuma i laganih materijala.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2300-mm-02

Prvi automobil na koji je primenjen novi revolucionarni Superleggera koncept bio je Berlinetta Aerodinamica na šasiji Alfa Romeo AR 6C 2300 MM, specijalno projektovana za Mille Miglia trku 1937. godine. Težina celog tela automobila iznosila je svega 126 kilograma te je u sastavni deo ugovora sa Alfa Romeom upisana i usmena težnja svih koji su radili na ovom projektu, da auto stigne do Rima pre nego što se raspradne. Ne samo da se nije raspao, već se glavni pilot Ercole Boratto koji je bio preporučen od samog Musolinija postarao da automobil stigne i do trijumfa na ovoj eminentnoj trci.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2300-mm-03

Osim trkačkih, ovaj automobil je nizao brojne uspehe uključujući i simpatije kod publike, te je nakon toga izrađen u nekoliko verzija — Berlinetta coupe i kao kabriolet. Fotografije koje čine deo istorijskog arhiva porodice Bianchi Anderloni uključuju i onu koja dokumentuje finalnu verziju modela 6C 2300 MM koju ćete imati prilike da vidite i na ovogodišnjem skupu 24 sata elegancije.

Alfa Romeo 6C 2500 S

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2500s-02

Još od kraja 1938. godine, Alfa Romeo fabrika u Portellu tražila je načine da unapredi model 6C 2300. Ono što je nastalo kao rezultat tih napora značilo je naslednika sa više cilindara i većim brojem obrtaja, a ponelo je karoseriju 6c 2500. Pored karoserije dužine 3250 mm koja se proizvodila u samoj Alfa Romeo fabrici pod nazivom Turismo, one nešto kraće od 2700 mm i 3000 mm koje su ponele nazive Sport i Super Sport, izrađivali su tadašnji najprestižniji karoseristi.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2500s-03

Blizina Alfa Romeo sedišta sa kancelarijama Touringa bila je simbolična veza koju su ove dve kompanije stvorile kroz prethodnu saradnju. Tako je Touring dobio mogućnost da proizvede još jedan fantastičan kabriolet sa četiri mesta i nazivom 6C 2500 Sport koji je 1939. godine predstavljen na salonu automobila u Berlinu. Premijera je bila samo inicijalna kapisla za razne modele koji su kasnije potekli na istoj šasiji, a svakako najprestižniji među njima je model 6C 2500 SS Villa D’Este.

Alfa Romeo 6C 2500 SS AERLUX

Prethodno opisani model 6C 2500 bio je jedan od najdražih automobila samog proizvođača. Nakon 1939. godine desio se razvoj dizajna i aerodinamike ovog modela koji je prošao kroz nekoliko faza do 1945. godine, pa su tako različite verzije ugledale svetlost dana.

alfa-romeo-6c-2500-ss-coupe-aerolux-01

Dve godine kasnije, odnosno 1947. Carrozzeria Touring patentirala je specijalni deo opreme koji je postao sastavni deo mnogih budućih automobila. Krov od pleksiglasa koji je mogao da se otvori dodao je u naziv ovog automobila još jedan termin koji na latinskom znači vazduh i svetlo — Aerolux!

Vozilo koje ćete imati prilike da vidite tokom predstojećeg vikenda i manifestacije 24 sata elegancije, pripadalo je plemićkoj porodici Marzotto di Valdagno, a fotografija koja dokumentuje ovaj automobil za volanom prikazuje inženjera Carla Felice Bianchi Anderlonija.

Alfa Romeo 1900 C Super Sprint

24-sata-elegancije-alfa-romeo-1900c-ss-01

Posleratno vreme donelo je brojne promene za sve veće proizvođače automobila, pa tako ni Alfa Romeo nije bio izuzet. Predratni koncept luksuznih modela poput 6C 2500 sada je bio previše skup da bi se serijski proizvodio. Upravo iz tog razloga bilo je neophodno temeljno promeniti pristup. Težnja je usmerena na projektovanje i proizvodnju prestižnog vozila koje bi koštalo osetno manje, a bilo prilagođeno novom vremenu.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-1900c-ss-giro-d-italia-02

Između ostalih, Maršalov plan je namenio značajna sredstva za Italiju od kojih je kompanija Alfa Romeo dobila čak 5 miliona dolara, te su zahvaljujući tom novcu pokrenuli izradu novog modela. Usledio je Alfa Romeo 1900 koji je imao poseban sistem konstrukcije sa karoserijom integrisanom na šasiju koja je omogućavala serijsku proizvodnju pojednostavljene arhitekture i tako davala mogućnost karoseristima da proizvode sopstvene modele. Touring se ubrzo zatim latio posla i realizovao model AR 1900 C Sprint koji je prikazan 1951. godine na salonu automobila u Torinu, a dve godine kasnije predstavio i model Super Sprint koji ćete moći da vidite na ovogodišnjoj manifestaciji 24 sata elegancije.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-1900c-ss-03

Alfa Romeo 6C 2500 Sport Touring

Alfa Romeo 6C 2500 Sport touring je proizveden u svega desetak primeraka od kojih je do danas sačuvano manje od pola. Berlinetta verzija poseduje Touring karoseriju kreiranu 1939. godine sa Superleggera konstruktivnim sistemom koji omogućava značajnu uštedu na težini. U ponudi je bila i Coupe verzija koja je stvorila seriju uspeha nastavljenog modelima 2500 Villa d’Este i 1900 Sprint.

24-sata-elegancije-alfa-romeo-6c-2500-sport-touring-01

Poput Berlinette, proizvodnja Coupe verzije započeta je iste godine i takođe je bila ograničena na tek nešto više od deset primeraka. Jedan od napravljenih sa šasijom koja nosi broj 915045 prodat je u rimskoj filijali decembra 1939. godine Princu Caetani Camillo di Roffredu, od kada je promenio nekoliko različitih vlasnika od kojih su svi do danas bili stanovnici italijanske prestonice. Automobil se danas nalazi u posedu jednog od najvećih svetskih kolekcionara Corradio Lopreste u čiji posed je došao 2013. godine, a vi ćete imati jedinstvenu priliku da ga vidite u subotu 6. septembra.

Aston Martin DB4

Prvi kontakt između famoznog engleskog proizvođača Aston Martina, dela industrijske grupe David Brown, i Carrozzeria Touring dogodio se vrlo spontano. Na povratku sa salona u Parizu 1955. godine u istom kupeu voza, sedeli su direktor Aston Martina i inženjer Carlo Felice Bianchi Anderloni sa svojim partnerom Ponzonijem. Gospoda se nisu međusobno poznavala ali je gospodin Anderloni koji je govorio engleski, čuo tokom razgovora gospode iz Aston Martina da planiraju posetu Carrozzeria Touringu. U istom trenutku im se na simpatičan način predstavio i sledećeg dana našli su se na sastanku u sedištu italijanske kompanije. Prvi rezultat te saradnje bilo je projektovanje modela Spider 2000 cc na šasiji DB2/4, od koje su napravljena i prodata samo tri primerka nakon prezentacije na sajmovima u Torinu i Londonu 1956. godine.

24-sata-elegancije-aston-martin-db4-01

Sve ovo je bila baza za mnogo važniji dogovor, a to je realizacija novog DB4 GT i nakon toga novih modela DB5 i DB6 u raznim verzijama. Ugovor je predviđao da po realizaciji prvog i drugog prototipa 1958. godine, produkcija bude nastavljena po licenci u Engleskoj, u fabrikama Aston Martina i to u Felthamu, a potom i u Newport Pagnellu, poštujući u potpunosti proces konstrukcije patentiran kao Superleggera.

24-sata-elegancije-aston-martin-db4-02

Lamborghini 400 GT 2+2

24-sata-elegancije-lamborghini-400-gt-01

Na salonu u Torinu 1963. godine Ferruccio Lamborghini je predstavio svoj prvi prototip Gran Turismo automobila, kojeg su odlikovale visoke performanse i udobna voznja. Bio je to 350 GTV dizajniran od strane Franca Scaglionea. Iako ima jako modernu i avangadnu liniju, ovaj automobil nije postigao uspeh kod publike kakav je proizvođač očekivao. Takva pomalo razočaravajuća činjenica naterala je Ferruccia Lamborghinija da se nakon toga obrati Carrozzeria Touringu za kompletan redizajn automobila. Inspirisani prethodnim Scaglioneovim dizajnom, ljudi iz Touringa su realizovali novi 350 GT za nekoliko meseci i tako pružili ovom modelu priliku da bude predstavljen na ženevskom salonu 1964. godine. Rezultat i uspeh su bili fenomenalni. Prvi automobili su imali treće centralno mesto na leđima dva prednja sedišta. Takvo rešenje je bilo skoro odmah napušteno u korist klasična dva mesta.

24-sata-elegancije-lamborghini-400-gt-02

Lamborghini 400 GT 2+2 je prirodna evolucija Lamborghinija 350 GT. Nov automobil koji poseduje jači motor od 4000 kubika preuzima u osnovi liniju modela 350, ali sa revidiranim enterijerom koji dozvoljava realizaciju dva zadnja sedišta. Proizvodnja ovih automobila je nastavljena i nakon zatvaranja Carrozzeria Touringa decembra 1966. godine, sve zahvaljujuci intervenciji Carrozzeria Marazzi koja je mogla da ispuni čitav ugovor potpisan sa Lamborghinijem.

Lancia Flaminia 2500 3C

Sredinom pedesetih godina prošlog veka, Lancia je postala vlasništvo kompanije Gruppo Pesenti čiji je vlasnik poželeo da napravi potpuno novi koncept modela Flaminia. Takva ideja je trebalo da se dopadne mlađoj klijenteli sa jasno izraženim sportskim duhom, koja je bila deo ekonomskog buma druge polovine pedesetih. Iako su njene linije ličile na prelepi kupe Florida koji je uradio Pininfarina, Carlo Pesenti je poeželo potpuno novi duh brzine i agilnosti. Leta 1958. godine uputio je zahtev kompaniji Touring da za samo dve nedelje prikažu njihovu viziju nove Flaminie. Ovaj zahtev je zatekao vlasnika kompanije Touring u sred godišnjeg odmora, ali se gospodin Bianchi Anderloni odmah bacio na posao.

24-sata-elegancije-lancia-flaminia-2500-3c-01

Ubrzo je predstavljen model sa spuštenim gepekom koji je mogao da primi samo dva manja kofera i jedan neseser. Model 3C je tako dobio i rezervoar nešto manjeg kapaciteta, a motor sa tri karburatora (3C) nešto manju snagu. Izmenjeni vizuelni identitet kod ovog modela najlakše možete utvrditi po duplim prednjim farovima sa neobičnim trouglastim kućištem, a upravo jedan ovakav primerak koji datira iz 1963. godine ćete moći da vidite tokom trajanja manifestacije 24 sata elegancije. Na fotografiji koja dokumentuje ovaj automobil, za njegovim volanom možete videti čuvenog italijanskog glumca Marčela Mastrojanija.

PORSCHE 356 SC 1600

24-sata-elegancije-porsche-356-sc-01

PORSCHE 356 SC 1600 cc sa specijalnim tjuningom Corsa Stradale je jedan od bisera vrhunske automobilske istorije. Specijalni motor sa četiri cilindra i 130 konja prilagođen je trkačkim normama FIA-e. Franco Lombardi je sa svojim Porscheom 356 SC 1600 cc učestvovao u mnogim poznatim trkama: Giro di Sicilia, Targa Florio, The Arctic Circle Trial 2000, Rally Portugal, Balkan Rally, Paris-Marrakesh, Liege-Rome-Liege, Anatolia Rally, Historic Acropolis Rally, Rally di Madera Island, Targa Espagna, Sanremo Rally itd.

Izvori: www.24hoursofelegance.com
„Automobil u Beogradu“, grupa autora

0 Comments