fbpx
Menu & Search

Delta za turbo uzdahe

Delta za turbo uzdahe

Svaki zaljubljenik u automobile koji je često lutao dorćolskim ulicama sigurno pamti jednu žutu Lanciu Deltu sa Gundulićevog venca. Godinama, ona se nije pomerala sa svog parking mesta, dok jednom, iznenada, nije sa njega nestala. Njen odlazak sa Dorćola bio je praćen raznim spekulacijama, a mi smo imali priliku da je u jednoj garaži vidimo pre nekoliko meseci, tokom druženja sa Ivanom, vlasnikom jednog bordo Fiata 850 SC. Jedan hladan i tmuran, ali suv decembarski dan iskoristili smo za naš ponovni susret, a žuta Delta je lako razbila sivilo oko nas.

Kako nam je Ivan objasnio, ispod širokih bokova ove Lancie zapravo se krije 1,6HF Turbo iz 1991. godine, prvi korak u stvaranju najveće reli legende kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina. Za tu estetsku modifikaciju bio je zaslužan otac jedne devojke koji je Lanciu restaurirao kao poklon. Posle nekoliko godina, automobil je prodat, a kod sledećeg vlasnika je usled stajanja počeo da propada. Pre pet godina, Lancia je došla u Ivanovu garažu, spremna za drugi preporod.

„Ona je bila u dosta lošem stanju kada sam je uzeo, i limarijski i mehanički.“ prisećao se Ivan početka svoje avanture sa ovom Lanciom.  S obzirom na to da 1,6HF Turbo nije imao pocinkovan lim, podvozje je hitno moralo da se radi: „Zadnju gredu smo na kraju pravili, a sajtne smo našli sasvim slučajno u Golašu. Limariju je radio Miks, čovek koji je spremao automobile i Buci Isakovu. Kod mehanike mi je mnogo pomogao Aca Daglas, i njegov sin a moj dobar prijatelj Milan. Oni imaju dosta literature i sve mehaničke greške su oni ispravljali.“ Ivan je dodao da je ova Lancia Delta drugačija od običnih, te je zato preko potrebno imati literaturu i ništa ne sme da se radi na osećaj.

Tokom obnove, Ivan je odlučio da zadrži rubove, a u skladu sa njenim izgledom, stare felne su promenjene u OZ Superturismo WRC i Delta je dobila livreju inspirisanu njenim trijumfima. Iako nema integralni pogon koji je Lanciu učinio superiornom na asfaltu, blatu i snegu, Ivan naglašava da njegovom automobilu ne nedostaje snage: „Fabrički, ona je imala 132 konjske snage, ali se one lako čipuju na oko 160.“ Takođe, kako nam je rekao, tokom zime ga čeka još radova, među kojima je i promena amortizera, ali je automobil najvećim delom gotov i spreman za vikend vožnje. Jedan od planova u budućnosti jeste i godišnji Lancia skup u Italiji, na koji će Ivan ići sa prijateljem i nekadašnjim šampionom Jugoslavije Dimitrijem-Đanijem Ilićem.

Kao odgovor na sva nagađanja da je ova Delta izašla iz Srbije, Ivan je jednostavno rekao: „Evo je. Tu je, u garaži je i ne ide nigde.“ Ivanov nepresušni entuzijazam tako je spasao još jednu automobilsku legendu od propasti, ali i odlaska iz zemlje, a istovremeno obogatio scenu za još jedan automobil čiji izdasi turbine bude lepa sećanja na šestostrukog šampiona sveta.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. Pedja
    8 godina ago

    Ljubimica.