fbpx
Menu & Search

Legendarni automobil

Legendarni automobil

Osim Aleksandrovog Stripey LE 1000 Minija, ove nedelje donosimo još jednu priču, ovog puta dopisničku. Danilo Petrović iz Vranja nam je pisao povodom automobilske vrednosti koja se nalazi u posedu njegove porodice već nekoliko generacija.

zastava-101-vranje-01

Zastava 101 koju je njegov deda kupio na prelasku iz 1976. u 1977. godinu, u to vreme je bio često viđan automobil u posedu ljudi na kakvom-takvom položaju. Kao ugledni profesor i pripadnik starije generacije koja je mnogo više vodila računa o svemu, Danilov deda je čuvao ovaj automobil od samog početka i sa puno pažnje. Nije korišćen u svakodnevne svrhe, već je vreme provodio u garaži, daleko od loših vremenskih uslova, dok je njegov vlasnik preferirao šetnje.

zastava-101-vranje-02

Garažu je napuštao uglavnom za bliža i dalja putovanja, pa je tako korišćen za letovanja u Grčkoj i Italiji, a zbog obaveza, nekoliko puta je odlazio i neke udaljenije evropske zemlje. Povratak sa svakog od tih putovanja, krunisan je temeljnim pranjem, održavanjem i ostavljanjem u garaži, da spremno dočeka sledeći put.

zastava-101-vranje-03

Kada je pre petnaestak godina, automobil nasledio njegov sin, Danilov otac, automobil je pokazivao šezdesetak hiljada pređenih kilometara, s tim što se od tada, u nedostatku drugog, koristi u njihovoj porodici svakodnevno.

zastava-101-vranje-04

Sudeći po fotografijama koje nam je Danilo poslao, to ne ostavlja skoro nikakvog traga na ovom ponosu domaće auto-industrije, čemu u prilog idu i brojne nagrade koje je osvojio, ali i to da je izabran da se pojavi kao glavna zvezda prvog broja časopisa „Legendarni automobili“.

zastava-101-vranje-05

Zahvaljujemo Danilu što nam je ispričao svoju priču, kojom želimo da podstaknemo i druge koji poseduju neki sjajan primerak ovdašnje auto-istorije da nam se obrate putem Kontakt strane.

2 Comments

  1. […] Legendarni automobil […]

  2. Floyd
    9 godina ago

    Mozda nece biti popularno ono sto cu reci, ali ta zastava 101 je bila ubedljivo najgori auto koji sam imao. Moj je bio ’78 godiste, kupio sam ga od jedne zene kojoj je stajao u garazi i relativno je bio ocuvan. Znaci, vise sam bio ispod njega nego na njemu, nema sta mu nisam menjao. Katastrofa! Na njemu sam izucio mehaniku. Taman sve izponamestam, kad se pokvari ono sto sam prvo bio namestio. Vlaga mu je bila najveci problem, tu bi se odmah gasio. Cuo sam da to ima veze sa razvodnom kapom, koja je pogresno projektovana suvise nisko.
    Ne znam gde me sve nije ostavljao. Ako su ovakve modele pravili kada je bio na vrhuncu, mogu samo da zamislim sta je priredjivao vlasnicima ovaj sto se kasnije pravio. Sve u svemu, nikad vise domaci auto!