fbpx
Menu & Search

Muzej Žeravica – Novo Miloševo

Muzej Žeravica – Novo Miloševo

U Srbiji, transportno nasleđe Jugoslavije reprezentovano je u nekoliko ustanova: od Muzeja vazduhoplovstva, preko Muzeja železnice i Muzeja automobila, pa do BMW muzeja, vredne zbirke bavarskih ikona. Istorija poljoprivredne mehanizacije nije zapostavljena, a za prikupljanje fantastične zbirke parnih mašina, traktora i drugih mašina koje su decenijama hranile državu i njihovo izlaganje u banatskom selu Novom Miloševu zaslužan je uspešni privrednik Čedomir Žeravica, zvanični regionalni serviser Bosch proizvoda.

Prošlog vikenda smo zajedno sa predsednikom SSIV Daliborom Ružićem obišli ovaj muzej, a gospodin Žeravica nas je ugostio i proveo kroz preko sto godina poljoprivrede na ovim prostorima, otelotvorene u više od 150 istorijskih mašina. Kako nam je Čedomir objasnio, njegova porodica se kroz generacije bavila poljoprivredom, a temelje ove važne istorijske zbirke postavio je njegov otac: „Sve je počelo od fotografije iz 1939. na kojoj je moj otac kao dečak, njegovi otac i majka oko Fordson traktora iz 1928. godine. Oni su došli da se slikaju da zabeleže taj trenutak vršidbe. Ubrzo, došao je Drugi svetski rat, deda je bio u logoru u Nemačkoj, pa onda i konfiskacija i ponovno zarobljeništvo u Požarevcu. Oduzeta mu je mašinbravarska radionica koju je otvorio 1936. godine, i taj traktor sa slike i všrilica. Sedamdesetih godina, otac je stasao i dedina radionica se vratila na noge. Tada je gledao tu staru sliku i poželeo da nađe isti takav traktor i da ga stavi u dvorište, da ga podseća na to kako je nekad bilo.“ U okolini Kragujevca, Čedomirov otac Milivoj je naišao na taj, ali i još nekoliko traktora iz istog doba, ali nije uspeo da kupi nijedan, jer su još tada stari traktori bili na visokoj ceni u inostranstvu. Ipak, kući se vratio sa idejom da svaki put kada bude imao novca, kupi neki traktor i tako ga spasi odlaska u inostranstvo ili topljenja u staro gvožđe. Kao prvi kupljeni primerak, Fordson je ipak ušao u kolekciju 1978. godine.

Traktori koje je Milivoj Žeravica kupio su danas među najvrednijim u kolekciji, ali kako je Čedomir naglasio, njegov otac nije imao u planu da se ta mala zbirka razvije u jedan veliki muzej: „Imali smo neku staru, otvorenu šupu, i otac mi je jednom predložio da je zastaklimo, ali smo je na kraju jednostavno srušili i napravili halu. U to doba, često smo se raspravljali, jer su sve pare koje sam zaradio ponekad znale da nestanu i odu na traktor.“ Posetioci servisa bili su oduševljeni rastućom kolekcijom, te su predložili Čedomiru da popiše sve mašine i doda im prateću tehničku dokumentaciju. Tada se upoznao sa Miroslavom Milutinovićem, koji je načuo da u kolekciji postoji Hart Parr traktor: „Detaljno me je ispitao telefonom, i zaključio da je traktor model 30A iz 1920. godine i sada se tim traktorom i dičim. Debelo smo se raspitali i zaključili da je to 14. sačuvani u svetu.“

Osim traktora, muzej krasi i nekoliko parnih mašina, a najstarija je Ruston, Proctor & Co. iz 1884. godine, koja se nalazi na samom ulazu: „Koliko znam, u okruženju nema mašine iz tih godina. Preko interneta smo naišli na čoveka koji je otkupio arhivu Ruston, Proctor & Co. kada je fabrika prodata Siemensu i on nam je poslao sve podatke o mašini. Proizvedena je 28. februara 1884. i prodata jednom dileru u Budimpešti. Da bi dodatno zaradio, taj diler je naručio mašinu bez točkova, te ih je napravio u svojoj livnici, sa svojim imenom na njima. Tada ju je prodao negde ovde u Vojvodini. Kasnije, tu mašinu su prodali u Srbiju, jer je bila mala i zgodna da je po brdskim predelima vuku dva vola. Na kraju sam mašinu jedva kupio, morao sam da pamtim i imena volova i svašta još.“ Čedomir je tokom sakupljanja poljoprivrednih mašina nailazio i otkupljivao na razne starine, pa je na galeriji muzeja odlučio da izloži i njih: „Tu je prikazano oko trideset starih zanata. Jeste mali prostor, ali ima jako veliku draž.“ Prateća kolekcija muzeja u Novom Miloševu pruža uvid u sve elemente nekadašnje svakodnevice, a njen veliki deo čine automobili, motocikli i mopedi, pa čak i stara dečija kolica.

Iako nismo poznavaoci poljoprivrednih mašina, višedecenijska predanost očuvanju motorizacije o kojoj se manje govori nas je ostavila bez daha. Entuzijazam Čedomira Žeravice isijava iz svakog eksponata koji priča deo priče duge više od veka, stoga je Muzej Žeravica u Novom Miloševu destinacija koju morate posetiti.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments